Wålemark blev vändningen för LSK

Efter att Jörgen Wålemark tagit över LSK gick laget obesegrat i tolv raka matcher. Bild: Tobias Åberg

Efter en dålig säsongsinledning kunde det mycket väl ha blivit division 2 för Ljungskile SK nästa säsong. Men när klubblegendaren Jörgen Wålemark tog över som tränare vände resultaten, och oavsett resultat i slutomgången mot Skövde AIK slutar laget på en sjätteplats i division 1 södra.
– Den här hösten ger hopp om framtiden, säger han.

Vårsäsongen blev en epok att glömma för Ljungskile SK. När resultaten inte gick vägen för laget fick dåvarande tränaren L-O Mattsson lämna. I stället tog duon Erik Lund och Aleksandar Kitić över som spelande tränare tillsvidare.

Men med två matcher kvar att spela innan sommaruppehållet presenterades Jörgen Wålemark, med nio säsonger som spelare i LSK, över som tränare. Med Wålemark vid rodret höll sig laget obesegrat i tolv raka matcher, innan man föll i derbyt borta mot IK Oddevold.

– Det är första gången jag tagit över ett lag mitt under säsongen och inte varit med under försäsongen. Laget befann sig i ett prekärt läge där man var inblandade i bottenstriden, så det blev viktigt att sätta sin prägel direkt, säger han och fortsätter:

– Jag fick mycket hjälp av Erik Lund, och vi kunde samla ihop våra tankar vilket sedan också gav positiva resultat.

Att vara tillbaka i moderklubben kändes speciellt, menar Wålemark, som även betonar att mottagandet han fick gav mycket energi.

– Det kändes jättebra redan från början, framför allt det positiva bemötandet jag fick från supportrar och de som jobbar inom klubben. Man märker verkligen hur viktig klubben är för Ljungskile som samhälle. Går det bra för klubben är det många som mår bra och tycker att livet är lite enklare, säger han.

På lördag kommer Skövde AIK till Skarsjövallen, vilket blir de båda lagens sista tävlingsmatch för säsongen. Men redan nu har truppbygget inför nästa säsong påbörjats. I nuläget finns det mellan 8-10 spelare kontrakterade över nästa säsong.

– Inget annat är klart ännu, men vi är givetvis runt och tittar på vad som finns till nästa säsong, säger Jörgen Wålemark och fortsätter:

– Nästan alla fotbollsspelare vill uppåt i sina karriärer, och det är klart att det alltid blir en del förändringar. Allsvenskan och Superettan lockar många, och vi vill så klart ge våra spelare den chansen. Med den filosofin hoppas vi att vi kan vara det bästa alternativet i division 1.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Dela