Brodda dagar på Sofiedals trygghetsboende

Hemmafixarna Jennie Vestman, Evy Olsson och Jakob Bolinder på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile. Foto: Felicia Johansson

Vintern är på ingång och nu delar Uddevalla kommun och Hemmafixarna ut gratis broddar på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile. Utdelningen av broddarna är en del av ett fallrisk-projekt som har pågått i tre år.
– Det är otroligt bra att det är gratis eftersom inte alla har råd, säger Jennie Vestman på Hemmafixarna. 

Under måndagen intog Hemmafixarna Sofiedals trygghetsboende för att dela ut gratis broddar till alla i åldrarna sjuttio plus. Broddarna som delades ut är av en och samma modell och vissa tar med sig sina vinterkängor för att få hjälp med att få på broddarna. Initiativet är en del av Uddevalla kommuns fall-projekt som har pågått i tre år och i detta ingår det att dela ut broddar. Hemmafixarna är en del av detta projekt sedan två år tillbaka och tanken är att man ska minimera riskerna för fallolyckor som till exempel kan leda till dyra lårbensoperationer.

– Denna tjänst ska på något sätt betala tillbaka till samhället genom att minska antalet fallolyckor, eftersom just dessa typer av olyckor innebär en stor kostnad för samhället och kommunen, säger Jennie Vestman.

Måndagens utdelning ledde inte till någon trafikstockning som det gjorde under föregående år, då broddarna tog slut.

– Det har varit ganska många under morgonen ungefär ett 40-tal människor  men inte tillräckligt många, vi hade hoppats på några fler. Vi har förstått att informationen inte riktigt har nått ut som den gjorde förra året, men då var vi också här två gånger och i år är vi bara här en gång, säger Jennie Vestman.

För att få ta del av broddarna och Hemmafixarnas tjänster måste du vara över sjuttio år. Det beror på att de som verkligen behöver hjälpen ska få den men också för att det finns en ökad risk för fallolyckor vid de åldrarna.

– Någonstans måste man ju dra gränsen. Men sedan är det självklart att man kan behöva dessa tjänster i andra åldrar också, en sextonåring kan ha ökad fall-risk och då är det självklart att den personen ska få den hjälp den behöver, säger Jakob Bolinder på Hemmafixarna.

Hemmafixarna är som ett komplement till hemtjänsten i kommunen och de hjälper till med olika tjänster i hemmet för de som är över sjuttio år. Just nu är det en hektisk period inför vintern och julen.

– Vi hjälper till med att sätta upp gardiner, tavlor och lampor men också andra saker som innebär en ökad risk för fallolyckor, säger Evy Olsson på Hemmafixarna.

Felicia Johansson
Felicia.jl17@edu.ljungskile.org

 

 

 

 

 

 

Dela