Marinbiologen: ”Valar vanligare än man tror”

Valen som skymtades i Ljungskile i söndags var en vikval. Bild: Madeleine Gustafsson Engström

Flera Ljungskilebor fick nog en chock i söndags när de såg en val simma runt i viken, alldeles intill bebyggelsen. Men enligt marinbiologen Björn Källström är det ingen ovanlig företeelse.
– Att valar tar sig så långt inåt land är vanligare än vad många tror, säger han.

I slutet av oktober skymtades en val både i Byfjorden och utanför Orust. I söndags fick även Ljungskileborna sikta val, även om det är oklart om det rörde sig om samma varelse.

Enligt Björn Källström, marinbiolog på Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, rör det sig om en vikval. Han menar att företeelsen är vanligare än vad man tror.

– Många tänker att det är högst ovanligt, men faktum är att det inte är något onaturligt alls. De följer sin föda, som består av främst sill och makrill, och letar sig titt som tätt in i vikarna för att jaga, säger han.

Men det är inte bara vikvalar som är vanliga i området. Även tumlare och olika delfinarter är regelbundna besökare.

– Spektakulära valarter som knölval förekommer också. Nästan varje år kommer dessutom en flock späckhuggare ner, säger Björn Källström.

Björn Källström driver tillsammans med ett 30-tal andra siten valar.se där man rapporterar valobservationer i svenskt vatten. När en val skymtas någonstans brukar folk vara snabba på att ta sig till platsen för att få sig en skymt. Men vissa kan ibland vara lite väl nyfikna.

– Det gäller att ha sunt förnuft. Man ska aldrig jaga en val, då skrämmer man iväg den. Det är bättre att låta valen vara ifred och beskåda den från avstånd, säger han.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Dela