”Matsalen är inte vårt ansvar”

Efter att HSB tog över Sofiedals trygghetsboende, matsalen lades ner. Det skapade ett missnöje hos boenden. Foto: Shireen Murad

Efter att Sofiedals äldreboende i Ljungskile gick över till ett trygghetsboende, har matsalen lagts ner. Något som lett till ett missnöje bland vissa boende. Lars Jacobsson är bland de som inte tycker att det var en bra ide.

— Vi har förlorat vårt gemenskap, säger han.

I maj 2018 tog bostadsbolaget HSB över Sofiedals boende och bytt boendeform, från ett äldreboende till ett så kallat trygghetsboende. Denna förändring ledde till att matsalen lades ner. Ett trygghetsboende är för den som inte känner sig trygg och bekväm i sin nuvarande bostad och vill bo i en annan lägenhet där man har tillgång till gemensamma aktiviteter. Ett äldreboende söker man sig däremot när man vill ha mer hjälp.

En följd av detta är att serveringen i matsalen lades ner, vilket för många var det enda tillfället som det fick att samlas på.
— Det inte bara matsalen som lagts ner,  dessutom får vi betala för mat som kommunen levererar och som inte ens är näringsrik på något sätt. Vi kan köpa bättre mat på ICA för samma pris, säger Lars Jakobsson.

HSB:s ansvar efter att har tagit över boendet, är att hyra ut 40 lägenheter till de som söker ett trygghetsboende. Det finns inget krav på HSB att ha en matsal igång på ett trygghetsboende  och som det ser ut nu finns ingen förändring på sikt.
— Det är inte vårt ansvar att ha en matsal på Sofiedals trygghetsboende. Det är som att bo i en vanlig lägenhet. Att maten inte är bra är kommunens ansvar, säger presstalesman på HSB Owe Lislerud.

Anledningen för att lägga ner matsalen är samma hos kommunen. Att skillnaden mella ett trygghetsboende och ett äldreboende avgör om det skulle finnas en matsal på Sofiedals eller inte. Även maten som boendet tycker är dyrt, kan kommunen inte göra något åt det.
— På ett trygghetsboende krävs det bara att ha en yta att samlas på. Vi kan inte heller leverera billig mat för då kommer vi att konkurrera med restauranger, det finns inget tvång på att de ska äta kommunens mat, säger Malin Krantz socialchef på Uddevalla kommun.

Det bor drygt än 35 personer i lägenheterna som HSB hyr ut på Sofiedals trygghetsboende som får hemtjänst vid behov. En annan skillnad från ett äldreboende brukar ofta ha en värd eller värdinna som ordnar aktiviteter för alla boende.
På Sofiedals trygghetsboendet jobbar sedan fem år tillbaka trygghetsvärdinna Linda Olausson Noremalm som har jobbat där i fem år. Hon anordnar aktiviteter varje vardag, och menar på att hon har världens bästa jobb. Linda Olausson Norrmalm är medveten om klagomålen på att matsalen togs bort.
— Det finns ingen matsal längre, och varken HSB eller kommunen sagt att boendet ska ha det igen. Jag tror att majoriteten trivs med att bo här. Det är som att bo i en vanlig lägenhet, men med tillgång till gemensamma aktiviteter, avslutar Linda Olausson Noremalm.

Shireen Murad

shireen.jl17@edu.ljungskile.org

Dela