“Jag nöjer mig inte med 250 spänn”

Jonas Gustafsson driver ett av Sveriges största Twitter-konton med fokus på betting, och har blivit en välkänd profil inom ämnet. Men trots uppmärksamheten och vinster på hundratusentals kronor varje år räds han inte för att rikta kritik mot spelbolagen.
– Du tillåts förlora hur mycket som helst, men vinner du för mycket stängs du av, säger han.

37-årige Jonas Gustafsson, född och uppvuxen i Karlstad, lever ett vanligt liv. Två barn, sambo och jobb inom byggbranschen. Vid sidan om är han aktiv inom fotbollsklubben Karlstad BK där han även är sponsor. Som så många andra sportintresserade har Jonas även ett intresse för betting, men i hans fall har hobbyn blivit till ett extraknäck.

– Vissa år drar jag in mer pengar på spelandet än vad jag har i årsinkomst från mitt jobb, säger han.

Började med att skriva speltips

För Jonas började det hela i 15-årsåldern. På den tiden fanns ingen åldersgräns på spel, så att spela tio kronor på Svenska spel varje helg blev tidigt en tradition för honom.

Men det dröjde till 2010 innan spelandet, och uppmärksamheten, verkligen tog fart för honom. Han fick chansen att skriva speltips på siten rekatochklart.com, där han tog sig smeknamnet “Gsonbetting”.

– Jag lärde känna många andra skribenter där, och de tjatade på mig att jag skulle skapa ett Twitter-konto, så det gjorde jag. I början var det mest för att snacka runt med andra spelare, men sedan började jag även publicera mina spel där och då började det snabbt växa, säger Jonas. I dag har hans Twitter-konto omkring 7 000 följare. Varje vecka lägger han upp ett videoklipp med hashtaggen #tvåminutermedgson, där han presenterar ett spel som avgörs på den kommande lördagen. I videoklippen syns han oftast sittandes i en bil, och avslutar med att sjunga.

– Det var aldrig min ambition att det skulle bli så stort. Jag minns när jag hade kommit upp i 3 000 följare. Då visste jag inte överhuvudtaget vad som skulle hända, det blev en jättestor press på mig. Så känner jag inte alls i dag. Nu är jag bara mig själv så gott jag kan, det är sådan jag vill vara.

Läs även: Färre spelar – men omsättningen ökar

Insatser på 10 000 kronor

Insatserna i Jonas Gustafssons spel är höga, och genererar oftast vid vinst över hundra tusen kronor. Något som många kan stirra sig blinda på, medger han själv. Samtidigt anser han att den tid han lägger ner inte lönar sig om vinsten är låg.

Tycker du att det finns ett tillräckligt bra skyddsnät för de som trillar dit?

– Nej, inte alls. Man borde spärra deras personnummer om de förlorar för mycket. I dag räcker det att de letar upp ett annat bolag att spela hos, säger han och fortsätter:

– Jag har alltid haft med mig i bakhuvudet att inte spela för pengar jag inte har råd att förlora. Det är inte så att jag började med höga insatser på 10 000 kronor, insatserna har blivit högre i takt med att jag haft högre lön och högre vinster. Det är viktigt för mig att en förlust inte drabbar min sambo eller mina barn ekonomiskt. Det är inte heller värt att lägga så mycket tid för att vinna 250 kronor.

Stoppad från att spela hos flera bolag

På grund av sina höga vinster har Jonas blivit så kallat limiterad på flera av destora bettingsidorna, vilket innebär att han inte längre får lägga några spel hos bolaget. Något han riktar mycket kritik mot.

– Det är helt otroligt att bolagen får stänga av personer som vinner för mycket, men det finns inget tak på hur mycket du får förlora.

Att vara en välkänd profil på betting-scenen år 2018 går att likställas med att vara influencer i andra sociala medier. Med uppmärksamheten kommer också ett ansvar, menar Jonas Gustafsson.

– Man kan inte bara glorifiera det som är positivt, utan man måste alltid visa båda sidor av myntet. Du kan vinna en jäkla massa pengar, men du kan också torska lika mycket. Vissa perioder går det dåligt för mig med, och då förlorar jag summor som de flesta inte har råd att förlora. Det är något som är väldigt viktigt för mig att belysa.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Dela