Statsbidrag ska minska segregationen i Uddevalla

Foto: Uddevalla Kommun

Uddevalla Kommun fick tidigare i år besked om att de kan få en påökning till 29 miljoner nästa år till sitt arbete mot segregation. Men nu kan den komplicerade regeringsbildningen försvåra processen och istället får kommunen nöja svig med 9 miljoner, som föregående år.

I somras presenterade regeringen ett arbete för att minska segregationen. Drygt 2,2 miljarder beräknas avsättas varje år till 32 av Sveriges kommuner som har socioekonomiskt utsatta områden. Bland dem finns Uddevalla som inför nästa år beräknas få 29 miljoner för att arbeta mot segregation, året därefter väntas kommunen få 48 miljoner kronor.

I år har kommunen fått statsbidrag på nio miljoner för att arbeta mot minskad segregation. Något som länge varit på agendan i kommunen, då de redan 2007 började övervaka utanförskapet som ett mått på integration. Enligt Anette Nyman, utvecklare på kommunen är det första gången man kan söka detta bidrag nu, vilket Uddevalla också gjort. I regionen finns tre kommuner med utanförskapsområden, förutom Uddevalla är det Borås, och Trollhättan. Det sistnämnda har samma ekonomiska satsning som Uddevalla, alltså 29 miljoner kronor för nästkommande år. Borås får en något större budget på 37 miljoner följt av 61 miljoner för 2020.

Kommunen har numera kontaktpersoner på tillväxtverket, som det heter fram till årsskiftet, som enligt Annette Nyman självklart vill att de ska lyckas med sin integration.
– Vi vill bland annat minska utflyttningen från såna områden, bidra till trygghet, ha jobbskapande verksamhet liksom kulturverksamhet och även utöka stödet till föräldrarna, säger hon och tillägger att de måste ha stöd uppifrån.

Bland annat så är problemen i områdena stort utanförskap, många långtidsarbetslösa och lågt valdeltagande, förklarar Anette Nyman. Och även om Uddevalla Kommuns formkurva för integration går uppåt så krävs det mer arbete.
– Även om segregationen har minskat totalt i kommunen finns det ännu mycket kvar att göra, säger Anette Nyman. Hon fick uppdraget samordnare för ”projektet” som innebär stora satsningar på integration.
 Jag fick uppdraget att samordna det här av kommunledningen, och har gått till samtliga nämnder och förvaltningar och frågat vilka tankar och idéer de har för integrationen, säger hon och berättar vidare att bland nämnderna finns även samhällsbyggnadsnämnden, som vill anordna en arkitekturtävling i utanförskapsområdena för att öka intresset för områdena.

Uddevalla kommun har sedan tidigare jobbat mycket med integration, men med 20 miljoner extra i budget inför nästa år skulle mer kunna göras och oavsett vilka som blir regerande verkar det som att planerna ändå ska gå i lås och pengarna fördelas. Men Anette Nyman påpekar att det är för tidigt att säga något.
– Vi vet ju inte vad som händer, det finns ju inte en regering ännu, säger hon och tillägger att de minst kommer få nio miljoner nästa år. Men att förhoppningen är 29 miljoner.

Den numera avsatta regeringen bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet lade budgeten för 2018 där pengarna var fördelade på ett sådant sätt att Uddevalla skulle få 29 miljoner, men det är upp till varje ny regering att budgetera inför nästkommande år, alltså är det i nuläget inga garanterade pengar för Uddevalla Kommun eftersom det komplicerade regeringsläget i nuläget gör det oklart vilka som kommer regera nästkommande år.
– Beslutet togs av den då sittande S+Mp regeringen, så det är upp nästa regering att budgetera inför 2019, säger Sami Mashial, pressekreterare hos Ibrahim Baylan.

Tillväxtverket ska ta beslut i dagarna för de första projekten som kommer gälla under tre års tid, förutsatt att regeringens budget är på plats. Det är alltså upp till regering att besluta om Uddevalla får sina 29 miljoner till integration. 

Jakob Romin
jakob.jl17@edu.ljungskile.org

Dela