Kommunala Fritidshem nominerade till jämställdhetspris

Svenska jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en aktör som arbetar för ett mer jämställt samhälle. Nu är Uddevallas kommunala fritidshem nominerade till nästa års pris.

Totalt är 54 bidrag nominerade,  bland annat uppmärksammade #metoo och Statement festival.
– Vi är glada över att intresset för Svenska Jämställdhetspriset har varit så stort och att många olika typer av organisationer och verksamheter har nominerats. Det visar att många goda insatser för ökad jämställdhet görs och att det finns ett stort och brett engagemang i Sverige, säger Clara Berglund, projektledare för Forum Jämställdhet.

Bland de nominerade finns alltså Uddevallas kommunala fritidshem. Där är även Ljungskileskolans fritidshem är inkluderat som det senaste året gjort satsningar på jämställdhet.
– Vi har haft många föreläsningar och utbildningar för pedagogerna, säger Paula Sandahl, rektor på Ljungskileskolan och tillägger att hon är väldigt glad över nomineringen.

Satsningarna som Uddevalla kommun har gjort innebär bland annat gemensamma forum och föreläsningar inom ämnet.
– Vi har haft många så kallade nätverksträffar, där vi lärt oss att bland annat jobba våldspreventivt och att bryta traditionella könsroller, säger Emelie Pedersen, Fritidslärare på Ljungskileskolan.
Bland annat så har föreläsningarna personalen medverkat på handlat om jämställdhet, machokultur och genus.

Men det är en lång väg att gå innan vinnaren av 2019 års jämställdhetspris presenteras.
–De 54 nominerade är de vi har fått in nu, sedan kommer vi gå vidare till steg två där en jury kommer välja ut de tio bästa kandidaterna, säger Clara Berglund och fortsätter att berätta att innan vinnaren presenteras kommer det finnas fem stycken finalister.

Vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset presenteras på Forum Jämställdhet den 30-31 januari 2019 i Luleå.

Jakob Romin
jakob.jl17@edu.ljungskile.org

Dela