Fortsatt blågrönt styre i Västra Götaland

Alliansen och Miljöpartiet fortsätter att styra Västra Götalands-regionen.
BILD: Västra Götalands-regionen

Det blir inget majoritetsstyre i Västra Götaland, men ett fortsatt blågrönt styre. Något som stod klart under tisdagen efter att Socialdemokraterna meddelat att man ger upp sina försök till ett blocköverskridande styre.

Västra Götaland förblir blågrönt i minst fyra år till. Alliansen fortsätter att styra tillsammans med Miljöpartiet, men får nu göra det i minoritet efter att det nya partiet Demokraterna kom in i regionfullmäktige och blev vågmästare.

– För oss innebär det att vi har en relativt inarbetad plattform att driva vår politik på. Det gör vi utifrån det goda samarbetet vi haft, vi känner varandra och vet vad vi vill tillsammans, säger det nytillträdda regionrådet Ulrika Frick (MP).

Socialdemokraterna blev regionfullmäktiges största parti och försökte länge få till ett blocköverskridande samarbete, men meddelade alltså i dag att man ger upp.

– Vi ansåg att de bästa förutsättningarna för ett starkt styre i regionen var genom ett blocköverskridande samarbete, och har därför fört samtal med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Där konstaterade vi att Miljöpartiet inte tyckte att ett blocköverskridande samarbete var intressant, utan de ville fortsätta styra med alliansen, säger Helen Eliasson (S), regionråd.

Ulrika Frick (MP) menar dock att diskussioner med både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i olika frågor kommer att ske, däremot stänger man dörren för både Sverigedemokraterna och Demokraterna.

– Det gäller alltid att ha ett bra samarbetet med oppositionen i stora beslut, även om man har en klar majoritet. Det kommer givetvis bli fortsatt viktigt nu, vi värderas deras synpunkter. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är två partier vi vet att vi kan samarbeta med, säger hon.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Dela