Reality Check- Sveriges första app mot rasism

Aygul Kabaca på Bokmässan. Foto: Felicia Johansson

Sveriges första app mot rasism, Reality Check har lanserats. Aygul Kabaca är ett av ansiktena bakom appen.
– Vardagsrasism existerar och vi behöver agera, detta hoppas vi att appen kan hjälpa till med, säger hon. 

Appen Reality Check har tagits fram genom ett samarbete mellan Mångkulturellt centrum och Teskedsordern. Projektet finansieras av Arvsfonden och MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor) och det är ett treårigt projekt som startade 2017. Det är ett interaktivt spel som riktar sig till ungdomar i åldrarna 13–19 år, och man kan ladda ner spelet som är gratis i Google play eller App Store.

– Ungdomar är vår primära målgrupp men vem som helst kan ladda ner appen och spela. Jag tycker att alla borde göra det, även vuxna för detta är väldigt viktigt, säger Aygul Kabaca, chef för utbildningsverksamheten på Mångkulturellt centrum.

När de tog fram spelet så var de ute och intervjuade elever på skolor runt om i Sverige, för att få deras berättelser och upplevelser kring vardagsrasism. Sedan har skaparna omarbetat och anonymiserat dessa berättelser och skrivit manus utefter detta. Skolungdomar har också fått justera språket och kläderna för karaktärerna, för att det ska bli så verklighetstroget som möjligt.

Spelet går ut på att man väljer en karaktär som man ska vara under fem dagar. Denna karaktär kan till exempel vara Donya 17 år som bär slöja och då får man följa med henne under vardagen i skolan och ute i samhället. Under dessa fem dagar så kommer olika scenarion utspelas, till exempel så kanske Donya blir kallad något av någon när hon väntar på bussen. Då är det upp till dig som karaktär att agera på olika valmöjligheter.

– När man får dessa olika valmöjligheter så kanske man väljer att ignorera det man utsatts för, för att man inte orkar och blir ledsen. Eller så säger man ifrån eller kanske tar hjälp från en kompis, säger hon.

Aygul Kabaca förklarar att det viktiga här är inte att de vill vara någon pekpinne som säger vad som är rätt eller fel. De vill bara att man ska få en förståelse och inse att rasism finns i Sverige, och vardagsrasism existerar och detta är något som alla måste börja agera mot.

– Det är inte alltid att den som utsätts orkar agera, utan ibland kanske man bara sänker blicken och går därifrån och blir ledsen. Ibland kanske man behöver få hjälp från någon annan, säger hon.

Begreppet vardagsrasism började man prata om på 90-talet. Aygul Kabaca berättar att om man utsätts får något kränkande kanske flera gånger per dag så ignorerar man det bara till slut. Efter ett tag så kanske man inte märker det längre, för att man är så van vid att utstå kränkningar och negativa saker. Det är detta som definieras vardagsrasism.

– Man ska alltid påpeka när något fel sker, för det är så vi kan motarbeta detta och få upp ögonen för att det händer. Med det sagt så är det aldrig den utsattes ansvar att säga ifrån, det ska man aldrig behöva ta på sig. Är du någon som ser någon utsättas, så försök säga ifrån om det är en trygg och säker situation, säger hon.

Efter lanseringen har appen fått mycket positiv respons och kritik, så nu fortsätter arbetet med att utveckla den ännu mer och föreläsningar och workshops på skolor i Sverige fortsätter.

– Vi har fått lite kommentarer om att de vill att vi skyndar på grafiken så att det går fortare, och sen att vissa till exempel önskar en karaktär av judisk härkomst. Dessa saker tar vi i åtanke och jobbar vidare med, säger Aygul Kabaca.

Felicia Johansson
Felicia.jl17@edu.ljungskile.org

 

Dela