Ett gemensamt ansvar för bättre psykiskt hälsa

Psykologerna Siri Helle och Philip Hwang diskuterar pressen på dagens unga under bokmässan 2018.

Den psykiska ohälsan bland barn och unga har ökat de senaste åren det visar många undersökningar. På bokmässan 2018 arrangeras psykologi scenen, som handlar om pressen på dagens unga.  

På bokmässan 2018 i Göteborg som startades igår, var det många gäster som diskuterade olika psykologiska frågor. Psykologerna Siri Helle som skrev romanen bränn alla broar, och Philip Hwang som skrev boken ungdomar och unga vuxna pratade om varför unga mår psykiskt dåligt, och om statistiken stämmer eller inte.

En Rapport från socialstyrelsen visar att den psykiska ohälsan bland barn har ökat med 100 procent på tio år och bland unga vuxna med 70 procent under perioden 2006- 2016. Men Siri Helle har en annan åsikt om de rapporterna.

– Vi har alltid pratat om den stigande psykiska ohälsan, men faktumen är att den har ökat mest på 80 och 90-talet. Det är bara att man kan prata mer öppet, och att medierna fokuserar mer på det.

Båda gästerna hade samma åsikt om att pressen är en del av vår vardag. Samt att det är mycket som förväntas från dagens unga att de ska må bra och ha det bra på olika sätt. Allt är en press i sig som kan få många att må dåligt. Men om inte den drabbade personen tar initiativet att söka hjälp, och inte omgivningen heller tar sitt ansvar då är det lätt att drabbas av ångest och depression.

– Omgivningen har ett stort ansvar, vi ska inte nöja oss med att bara fråga hur mår du och sedan lägga locket på, säger Philip Hwang.

“ vi tänker bara kropp “

De gemensamma tipsen för bättre psykisk hälsa som Siri Helle och Philip Hwang gav under samtalet handlade väldigt mycket om att prata och lyssna. Samt öka kunskapen i skolorna och utbilda fler psykologer. De pekade också på att ibland mår man dåligt men vet inte att det kanske är depression eller ångest. Med andra ord är det ibland svårt att prata om det för man saknar kunskap eller inte ser olika nyanser i det. Då blir det oftast att antingen man är sjuk eller frisk.

– En tredjedel av de som vänder sig till vårdcentralen tror att de är fysisk sjuka, när det är egentligen är en psykisk orsak bakom, men vi tänker bara kropp, säger Siri Helle.

Hjärnforskaren Sissela Nutley säger i en intervju till SvD att sociala medier tros vara en bakomliggande faktor bakom den press som dagens unga upplever.  Hon förklarar att sociala medier kan vara den stora boven i dramat.

– Det kanske spelar en liten roll, men  det är många saker som dagens unga försöker att hinna med, att avsluta sin utbildning, skaffa sig fast jobb och kanske barn och familj, avslutar Philip Hwang.

Shireen Murad

shireen.jl17@edu.ljungskile.org

Dela