Jonas Von Essen – glöm aldrig det

Jonas Von Essen är tvåfaldigt världsmästare i minnesteknik. Foto: Samuel Stålros

      Jonas Von Essen på bokmässan HELA INTERVJUN

Hur mycket vi än anstränger oss så glömmer vi saker dagligen, men det går faktiskt att träna minnet. Minnesoraklet Jonas Von Essen är tvåfaldigt världsmästare i minne och han har under flera år tränat upp sitt minne.

Visst händer det att vi glömmer bort tiden vi skulle passa, vi tappar telefonnumret vi skulle komma ihåg och pappas födelsedag kommer vi på dagen efter. Det hjälper inte att vi skriver ner saker i almanackan, skapar bestämda platser för våra saker och ställer klockan, det går inte komma ihåg allt. Men för Jonas Von Essen så är detta inte riktigt sant. Han tror man kan komma ihåg det mesta med minnesteknik. Med sin minnesteknik kan han kan räkna upp de första 50 000 decimalerna i talet Pi, än så länge.

— Jag funderar på att ge mig på 100 000 första decimalerna i Pi, det är ett jämnare tal, säger han och skrattar.

Det började för cirka sju år sedan när han hittade en bok som handlade just om minnesteknik. Att tänka  i bilder och kombinera olika mönster och scenarion. På årets bokmässa berättar han om sin egen bok som han har skrivit om just minnestekniker. Hade han haft samma kunskap när han var yngre och gick i skolan så hade han haft bättre betyg idag. I stället var det trolleri och skådespel som fångade hans uppmärksamhet när han var liten, så vanan att underhålla har alltid funnits där. Pappan stod alltid bredvid redo med kameran.

Jonas föddes i Skövde i början av nittiotalet och är äldst av tre syskon. En teori om varför han alltid velat hålla på med underhållande hobbys kan vara att han just försökte återta uppmärksamheten när småsyskonen började ta större plats i familjen. Efternamnet, Von Essen, är det bara hans egen familj som heter i Skövde.

— Det var nog adligt för längesedan och jag tror det härstammar från östra Europa, någonstans kring Baltikum, säger han.

I början tränade han fem till sex timmar om dagen men idag är det inte lika mycket träning och det har tillkommit andra saker som tar upp tiden. Det är inte lika mycket tävlingar idag, mestadels är han ute och föreläser. Han ser många användningsområden för att använda minnestekinker och intresset från omgivningen har ökat. Men det är inte bara i företag och i skolan man kan använda sig av att träna minnet. Även i vardagen kan det komma väl till pass.

— En gång fick jag en infektion när jag var på semester och då kunde jag med hjälp av min minnesträning prata spanska med läkaren, det hade jag aldrig klarat annars, säger han.

Samuel Stålros
samuel.jl17@edu.ljungskile.org

 

 

Dela