Lokal poet ställer ut på bokmässan

Uddevallabon och poeten Rizah Sheqiri ställer ut med boken ”Ljusets spindel” på Bokmässan i Göteborg. Bild: Privat

Årets bokmässa i Göteborg får besök av ett lokalt ansikte, nämligen Uddevallapoeten Rizah Sheqiri som ställer ut med sin bok ”Ljusets spindel” – en diktsamling om konflikterna och förtrycket i 90-talets Kosovo.
– Mina dikter är lika aktuella i dag som då, säger han.

På torsdag drar bokmässan igång på Svenska Mässan i Göteborg. På plats finns ett lokalt ansikte, nämligen poeten Rizah Sheqiri. Förra året släppte han för första gången sin bok ”Ljusets spindel” på svenska, en samling dikter om livet under förtryck och auktoriteten i Kosovo.

– Som poet är ordet det enda man har att göra motstånd med. I poesin kan man uttrycka sig metaforiskt utan att göra sig fiende med regimen. I morgon kommer jag att berätta om Ljusets spindel som jag skrev på albanska under 80- och 90-talet, om hur livet i Kosovo var under den tiden, och om hur det var att vara en människa på flykt, säger han.

Årets tema på bokmässan är respekt, ett ord som Rizah Sheqiri menar betyder mycket för honom.

– Respekt handlar om det fria ordet och den fria mänskligheten. I min poesi reflekteras det runt det negativa, förtrycket, och som jag sagt tidigare; trots att dessa dikter är skrivna mellan 80- och 90-talet är de minst lika aktuella i dag. Tragedin utspelar sig bara någon annanstans i världen än på balkan.

Förutom att vara på plats på sitt bokbord kommer Rizah även att medverka i paneldiskussioner. På torsdag berättar han om livet som poet under förtryck i programmet ”Poesin som motstånd”. Sedan på lördag medverkar han i programmet ”Flykten valde oss”.

– Där kommer jag och två andra killar att prata om hur det var att vara flykting för 20-30 år sedan jämfört med hur det är att vara det i dag, säger Rizah Sheqiri.

Under dagen kommer LN-redaktionen att finnas på plats på Svenska Mässan för att bevaka bokmässan. På ljungskilenyheter.se kommer du som läsare att kunna ta del av bland annat radioinslag, personporträtt och diskussioner.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Dela