Dags att nominera årets byggnadsvårdspris

Förra årets vinnare av byggnadsvårdspriset.

Från och med den här veckan kan man nominera hus till Uddevallas byggnadsvårdspris.
Förra året gick priset till byggnaden Skälläckeröd i Ljungskile, där biblioteket ligger idag.

Under gårdagen öppnades anmälan upp för årets tävling. Så nu är det dags igen att ut och se sig omkring om det är någon byggnad som du tycker förtjänar att uppmärksammas. Eller kan det vara så att du redan har en byggnad i åtanke, tveka då inte att anmäla. Enligt Gunilla Magnusson, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, så är det mycket enkelt att skicka in sin nominering.

– Vem som helst kan nominera. Det är bara att ta en bild på den byggnad eller fastighet som du tycker ska få vara med, sen skickar man in bilden till stadsbyggnadsnämnden, säger hon.

När  Samhällsbyggnadsnämnden har fått in alla bilder, åker de ut och tittar på husen och ser till att allt stämmer. På nämndens möte i november röstar de mellan 7-8 förslag. Vinnarna presenteras i december. De som sitter i nämnden är 13 stycken politiker och här är Gunilla Magnusson ordförande. Priset är till för den som bygger hus som smälter in i omgivningen.
– Vi vill uppmuntra de som bygger och de som gör ett bra jobb, säger Gunilla Magnusson.

Tidigare år har juryn haft som tradition att bygga ett pepparkakshus som föreställer de vinnande husen. Förhoppningen är att traditionen fortsätter i år också. Vinnare får även en plakett och en blomma.

– Det blir en bekräftelse på att det du har byggt eller renoverat är uppskattat av kommunen, säger Gunilla Magnusson.

 

Roshan Pilth
Roshan.jl18@edu.ljungskile.org

 

Dela