De små partiernas val

Valet 2018 blev ett jämnt val. Foto: Samuel Stålros

Valet 2018 blev en riktigt rysare. Med en jämn kamp blocken emellan så blev de mindre partierna de som gick bäst ut ur valet.

Valet 2018 blev inget framgångsrikt val för något av de stora partierna. Socialdemokraterna fick ett rekordlågt stöd och Moderaterna klarade inte att lyfta alliansen förbi den rödgröna regeringen. Det blev ett val där det handlade mycket om de små partierna.

Ett av partierna som det länge såg ovisst ut för under valkvällen var Miljöpartiet. Eftersom rösterna från de små distrikten räknas först och för ett parti som Miljöpartiet som har störst stöd i stora städer blev kampen om att hamna ovan strecket långdragen.

För miljöpartiet blev det en samlad valvaka. Foto: Samuel Stålros

Stämningen på Miljöpartiets valvaka i Uddevalla var lågmäld. Även om partiet klarade sig ovanför strecket så färgades stämningen av andra partiers framgångar.

– Att Sverigedemokraterna får så mycket stöd är oroande, säger Jarmo Uutisalo, förstanamn på Miljöpartiets lista.

Kristdemokraterna var ett av de partier som det gick bra för i valet. Partiet visade negativa siffror i undersökningar inför valet där partiet låg under strecket, något som man lyckades vända.

Det har varit en bra valvaka för Kristdemokraterna. Foto: Samuel Stålros

För Kristdemokraterna var det de tydliga frågorna som blev partiets styrka och att medlemmarna var samlade och förmedlade samma budskap till väljarna.

– Vården är en fråga som oftast tas mer på allvar när det närmar sig valdagen, säger Jonas Sandwall, Kristdemokraterna.

Bäst val för det enskilda partiet gjorde Sverigedemokraterna som fortsatte växa från förra valet.

På Sverigedemokraternas valvaka var ett positivt resultat väntat. Foto: Samuel Stålros

Partiet var väntat att göra ett bra val men de siffror som presenterats både innan valet och under rösträkningen var ändå ovissa eftersom det finns ett mörkertal kring de som röstar på Sverigedemokraterna.

– Just vårt parti kanske inte alla känner sig bekväma att uppge när man får frågan om vad man röstar på, säger Martin Pettersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Uddevalla.

Efter kvällens resultat så står man nu inför ett låsläge där Sverigedemokraterna kan spela en stor roll.

Samuel Stålros
Samuel.jl17@edu.ljungskile.org

Dela