Viktigt att rösta för Ljungskileborna

      Därför är det viktigt att rösta

Idag röstar svenska folken om vem som ska styra Sverige de kommande fyra åren.  Trots att rekordmånga väljare har förtidsröstat är trycket på vallokalerna stort och att rösta är för de flesta en självklarhet.

– Det är inte alla som får rösta och det är jätteviktigt oavsett vad man tycker om alternativen. Möjligheten finns att rösta blankt så att rösta är tvunget, säger Johan Sperr.

Att rösta är även en självklarhet för Eva-Lotta Hulten, och ett sätt att visa att man stödjer demokratin.

– Dels är det ett viktigt tillfälle för en själva att läsa på och engagera sig i politiska frågor och dels är det viktigt att visa att man stödjer demokratin som helhet och att man vill ha ett demokratiskt samhälle. Det tredje skälet är såklart att det du tycker har betydelse och påverkar hur Sveriges styrs, säger hon.

Trots att Eva-Lotta Hulten röstar på valdagen så förstår hon varför folk väljer att förtidsrösta snarare än att rösta på valdagen.

– Dels är det enkelt om man är på Torp och handlar och det finns vallokal där. Jag kan även tänka mig att man inte är sugen på att titta på valdebatter och man är trött på politiskt käbbel. Då kanske man tänker att nu har jag gjort det och behöver inte bry mig om vad som sägs fram till valet skulle jag gissa, säger hon.

Johan Sperr tror även han att folk är bekväma och röstar när det passar schemat. Samtidigt ser han en baksida med förtidsröstningen.

– Folk är bekväma och röstar när det passar schemat men åh andra sidan händer det så mycket från dag till dag som kan va viktigt. Man kan rösta mellan det är från åtta på morgonen till åtta på kvällen på kvällen så alla hinner med det om man inte jobbar hela dagen, Säger han.

Martin von Sivers Mengwall

Martin.jl17@edu.ljungskile.org

Dela