Risk för svinpest i grovfoder och halm

Lantbrukaren Kjell Karlsson. Foto: Martin Von Sivers Mengwall

En varm sommar och en svår torka har lett till brist på grovfoder i hela landet. Bristen är nu så stor att bönder tvingas importera från länder i Europa. 

Under gårdagen gick Jordbruksverket ut med en varning om import av grovfoder från Östra Europa. Då det förekommer en smittsam grissjukdom vid namn afrikansk svinpest. Det är inte bara svinpest som riskerar att komma med fodret, även främmande ogräsarter.
– Det är inte nog med smittorna vi får också in ogräs som är svårbekämpade, och det kan ställa till det för lantbrukarna, säger Kjell Karlsson lantbrukare och ägare av Skafteröd gård.

Bristen på grovfoder ställer till det för lantbrukarna och att köpa importerat foder blir en dyr historia.
– Foder från Östra Europa kostar 4-5 gånger så mycket mer som det kostar att producera själv, bara detta är en väldigt svår fråga för en jordbrukare när man står där med djur som behöver mat, säger Kjell Karlsson.

Rundbalar på Skafteröd gård. Foto: Martin Von Sivers Mengwall

Han fortsätter berätta att när det kommer till jordbruket så handlar allt om pengar och om inte samhället ställer upp i svåra situationer så ligger jordbruket risigt till.
– Om vi inte börjar bedriva en vettig jordbrukspolitik så kanske det inte finns någon möjlighet för nästa generation att ta över jordbruket, säger Kjell Karlsson.

Trots kriserna inom jordbruket och de svåra utmaningarna som väntar, är ändå Kjell Karlsson positiv till eventuella lösningar i framtiden.
– Vi lantbrukare brukar komma på lösningar själva i slutändan. En idé som jag tycker är användbar är att ta till vara på halmen och behandla den med ammoniak. Här i Ljungskile är vi inte lika drabbade som i övriga landet, så lösningar i Bohuslän kommer, säger Kjell Karlsson.

Felicia Johansson
Felicia.jl17@edu.ljungskile.org

Martin Von Sivers Mengwall
Martin.jl17@edu.ljungskile.org

Dela