Cecilia Uddén – ett liv som journalist

För många finns det en osäkerhet kring vad man vill jobba med i framtiden. Som ung var det heller ingen självklarhet för Cecilia Uddén. Att jobba som utrikeskorrespondent och radiojournalist är dock yrken hon är glad över att ha valt. 

I det sista programmet av Angeläget som klassen JL16 sände hade vi med oss Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent och radiojournalist, live från Kairo i Egypten som berättade om hennes tid inom journalistiken.

Jag brukar säga att radio är vårt bästa bildmedium, för att det är i radio man beskriver bilder som lyssnarna kan föreställa sig. Och du vet säkert att det är vetenskapligt bevisat att man blir intelligentare av att lyssna på radio, säger hon.

Journalistik i dag är hårt kritiserat. Begrepp som ”fake news” förekommer, och förtroendet för journalister är lägre än det en gång varit. Cecilia Uddén säger vad hon hade velat att någon skulle sagt till henne som ung journalist.

Jag hade nog velat att någon sagt till mig att ”lita på det du ser och berätta det du varit med om”. Försök inte att hitta på någonting annat. Jag tror att en fara med alla attacker mot journalister samt journalistiken i dag är att det bildas en osäkerhet. Jag tror att unga journalister måste återfå sitt självförtroende, säger hon.

      Cecilia Uddén

Nils Lolk
nils.jl16@edu.ljungskile.org

Foto: Sveriges Radio.

Dela