Fiberhärvan som delar Ljungskile

De Ljungskilebor som tecknade avtal med fiberleverantören IP Only har fortfarande inte fått något fiber installerat i sina hem. Fredrik Gustavsson är en av dem som nu har skrivit avtal med Uddevalla Energi istället. Foto: Stefan Johansson

De Ljungskilebor som har skrivit avtal med fiberleverantören IP Only har fortfarande inte fått något fibernät installerat. Samtidigt som leverantören återigen nekas grävtillstånd tecknar allt fler hushåll avtal med Uddevalla Energi istället. Ljungskile Nyheter har gjort en djupdykning i fiberfrågan för att reda ut vad som har hänt.

Många Ljungskilebor har länge väntat på att få fibernät installerat i sina hem. De har erbjudits fiberavtal från olika aktörer – bland annat den kommunala fiberleverantören Uddevalla Energi och den privata fiberleverantören IP Only. Båda avtalen skrevs på två år. De som tecknade avtal med Uddevalla energi har nu fått fiber installerat medan de som skrev avtal med IP Only dock fortfarande står utan.

Det hela började för två år sedan. I november 2015 hade IP Only ett möte i Ljungskile på vilket de utlovade fibernät till hushållen. Strax därefter gick även Uddevalla Energi ut med ett fibererbjudande. Något fler Ljungskilebor skrev avtal med IP Only än med Uddevalla Energi och enligt Björn Wolgast, VD på Uddevalla Energi, har det delvis med marknadsföringen att göra.

IP Only hade helt enkelt marknadsfört sig bättre än vi för två år sedan. Det kan vara en av anledningarna till att fler tecknade avtal med dem istället för med oss, säger han.

Det finns även en tredje aktör, Telia, som har installerat fiber på Lyckorna.

Vi valde att inte erbjuda fiberinstallation på Lyckorna då Telia redan hade lagt kablar i marken och grävt igen. Det beslutet tog vi ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Det är helt enkelt oklokt att gräva upp gatorna flera gånger, säger Björn Wolgast.

Gräva i samma dike
Inte heller IP Only har levererat fiber till Lyckorna. Däremot har både IP Only och Uddevalla Energi erbjudit fiberinstallation till hushåll i Ljungskile tätort, öster om motorvägen. När två aktörer planerar att lägga fiberkablar på samma plats upprättas det ett så kallat samförläggningsavtal. Det betyder att man gräver och lägger sina installationer av fibernät samtidigt.

Om en aktör vill gräva i samma dike som en annan aktör och är medveten om detta, så är det deras skyldighet att tala om att de vill gräva på samma ställe. Då skriver man ett avtal för att samförlägga grävningen, så att man slipper gräva i marken flera gånger, förklarar Clas Mellby som är bredbandsansvarig på Uddevalla kommun.

Uddevalla Energi var alltså först med att söka grävtillstånd på kommunens mark, och eftersom IP Only ville gräva på samma plats föreslog Uddevalla Energi att man skulle skriva ett samförläggningsavtal – just för att slippa gräva i marken två gånger. Det undertecknades av båda parter i april 2016. I och med undertecknandet var båda parter överens om innehållet, kraven, omfattningen och ersättningsnivåer i avtalet

Avtalet om samförläggningen mellan IP Only och Uddevalla Energi gällde fram till den 31 mars 2017. När det bara var en vecka kvar hade IP Onlys underentreprenörer inte dykt upp och då inte lagt ner sina kablar, medan Uddevalla Energi var näst intill klara.

Kraven var så hårda att underleverantören inte kunde ta på sig uppdraget helt enkelt, säger Niclas Karnhill, presskontakt på IP Only.

Efter den 31 mars, när avtalet slutade gälla, hade alltså IP Only inte blivit färdiga med sin del och den 13 april löpte även grävtillståndet ut.

Kommunen återkallade tillståndet eftersom det inte längre fanns något avtal som reglerade garantin om vem som skulle ansvara för eventuella åtgärder efter att man grävt ner kablar och färdigställt marken, säger Clas Mellby.

IP Only har ännu inte fått något tillstånd att gräva på kommunens mark, och allt fler hushåll byter nu fiberleverantör till Uddevalla Energi. Foto: Elin Gustafsson

Får inte tillstånd att gräva
Efter att IP Onlys grävtillstånd gick ut den 13 april så har företaget sökt tillstånd ytterligare tre gånger. Enligt Niclas Karnhill sökte man senast den 31 oktober – en ansökan som avslogs i måndags.

Att vi har sökt tillstånd flera gånger är ytterligare ett bevis på vår ambition att bygga ut fiber till våra kunder, precis i likhet med vad vi gör i övriga landet, säger Niclas Karnhill.

Enligt Clas Mellby finns det dock beslut som reglerar rätten att gräva upp mark direkt och en tid efter att man precis har färdigställt den.

Varför blev det då så här? Enligt Niclas Karnhill på IP Only beror det delvis på problematik kring underentreprenörer som skulle utföra grävningen – men också på grund av utdragna förhandlingar.

På grund av omfattande och långa förhandlingar, med bland annat Uddevalla Energi, drog det ut på tiden. Det ledde i sin tur att vi förlorade vår underentreprenör vilket är en anledning till att arbetet har fördröjts, säger han.

Enligt Uddevalla Energis VD Björn Wolgast så har det dock inte med långdragna förhandlingar att göra.

Det är inte alls vår uppfattning av situationen, snarare tvärtom. Det är vi som har tagit fram alla avtalskonstruktioner och också tidigt erbjudit IP Only att samförlägga med oss, säger han.

Vid ett möte föreslog även Uddevalla Energi att de skulle hyra ut så kallad svartfiber till IP Only. Det innebär att en aktör, i det här fallet IP Only, hyr in sig på befintliga fiberkablar. Detta sade IP Only dock nej till direkt, enligt Björn Wolgast.

Framtidsplaner
De kunder som har tecknat avtal med IP Only behöver enligt Niclas Karnhill dock inte oroa sig.

Vi har en ständig dialog med kommunen och oavsett utgång så kommer våra kunder att få fiber installerat. I de allra flesta kommuner håller vi tidsplanen för utbyggnaden, Ljungskile är tyvärr ett undantag, säger han och fortsätter:

Men vi har en ny underleverantör nu, så frågan man kan ställa sig är om vi verkligen har fått rätt förutsättningar från alla inblandade aktörer.

När Ljungskile Nyheter försöker reda ut vad IP Only har för konkret plan om de inte får gräva på kommunens mark, svarar Niclas Karnhill så här:

Även om de avtal som våra kunder har skrivit med oss blir äldre än 24 månader och därmed möjliga att annullera så kommer vi fortsätta att arbeta för att våra kunder ska få fiber, säger han.

Enligt honom har de heller inte för avsikt att lämna området eftersom de redan grävt kanalisation från tomtgränsen fram till huset. De kommer helt enkelt fortsätta att söka tillstånd.

Vi beklagar så klart att kunderna har fått vänta. Vårt mål är att avlsuta arbetet, då självklart i dialog med kommunen. Vi tar också ansvar för att våra kunder kommer att få fiber, säger Niclas Karnhill.

Fredrik Gustavsson bor i Ljungskile och är en av de som tecknade avtal med IP Only för två år sedan. Nu har han istället skrivit avtal med Uddevalla energi.

Det verkar inte som att IP Only kommer kunna leverera någonting, och nu har ju Uddevalla energi ett erbjudande med förlängd ångerrätt så då fick det bli så, säger han.

För honom var det inget självklart val att teckna med IP Only från början.

Vi velade lite fram och tillbaka så det var ingen självklarhet, men nu har vi inte hört något från dem på länge och då fanns ju bara ett alternativ kvar, säger han

En annan person, som likt Fredrik Gustavsson tecknade avtal med IP Only för två år sedan, är Peter Malinen. Han ville ha fiber så snabbt som möjligt och eftersom IP Only var först med att erbjuda detta så valde han dem.

Jag hade också större förtroende för dem än för Uddevalla Energi. Men det känns som att de tappade bollen i våras så nu har jag tappat förtroendet helt, säger han.

Han tycker också att tydligheten och kommunikationen till medborgarna har varit dålig, både från IP Only och Uddevalla Energi.

Det senaste vi fick höra från IP Only var att de skulle börja gräva i september, men så blev det aldrig. Jag har i efterhand även fått reda på att Uddevalla kommun beslutade sig redan i mars om att de inte skulle godkänna grävtillstånd alls. Hade vi fått den informationen tidigare hade vi sluppit den här ovissheten och långa väntan på fiber, säger Peter Malinen.

Hans avtal med IP Only går ut om bara ett par veckor. Eftersom Uddevalla Energi har förlängd ångerrätt till sista december har han samtidigt tecknat avtal med dem.

Egentligen vill jag inte betala den extra månadsavgiften som Uddevalla Energi har, men det känns inte som att jag har något annat val. Och eftersom Uddevalla kommun inte verkar tillåta någon ytterligare grävning i marken, blir det monopol på det hela i alla fall. Det är väldigt synd, säger Peter Malinen.

Hade IP Only fått gräva i september hade han utan tvekan haft kvar sitt avtal med dem.

Även om IP Only mot förmodan skulle få grävtillstånd nu så har jag redan väntat tillräckligt länge på att få fiber, så det kommer väl blir Uddevalla Energi i slutändan ändå. Helst av allt skulle jag vilja att Telia erbjöd fiber på den här sidan av motorvägen också.

Elin Gustafsson
elin.jl16@edu.ljungskile.org

Dela