”Mindre forskning när det är en sjukdom som bara drabbar kvinnor”

Gabriella Granbom fick diagnosen för endometrios 2012

 

      \"Jag har sökt vård fram och tillbaka sedan jag var 15 år\"

 

Cirka 10% av alla som är födda med en livmoder har den kroniska sjukdomen endometrios, vilket är 200 000 kvinnor i Sverige. En av dem är Gabriella Granbom som har haft sin diagnos sedan 2012, hon var då 34 år gammal.
–  När jag fick min diagnos hade jag aldrig hört talas om sjukdomen. Men nu kan man läsa om endometrios mycket mer i media och man pratar om sjukdomen på ett annat sätt idag, än vad man gjorde för fem år sedan.

Endometrios är en godartad sjukdom som kan leda till livslånga symptom som smärtor, energilöshet och svårigheter att bli gravid. Några utav de drabbade har inte direkt någon tydlig symtom, därför är det enkelt att missta det för mensvärk, men för många kräver smärtorna medicinsk eller kirurgisk behandling.

Sjukdomen orsakas av att celler eller så kallade endometriet som liknar livmoderslemhinnan fastnar utanför livmodern, på fel ställen i kroppen. Vilket medföljer bland annat starka buksmärtor. Det är en kronisk sjukdom och än finns det inget botemedel, bara lindring.
– Men forskning behövs, men jag tror att det handlar mycket om att det är kvinnor som drabbas. Det ser man tydligt när det gäller andra sjukdomar som kvinnor har att det brister i forskningen, säger Granbom

Gabriella Granbom sitter med i styrelsen för Endometriosföreningen och är även kontaktperson för den lokala föreningen i Boden.
– Målet för föreningen är att öka kunskapen och kapaciteten inom vården. Att öka kvaliteten och att alla ska få en rättvis behandling.

 

Johanna Svensson
johanna.jl16@edu.ljungskile.org

 

Dela