Förslaget: Ensamkommande får ny chans att stanna

Förslaget från regeringen är ett glädjande besked för de boende på Kamratgården i Ljungskile. Bild: Johan Lindahl

Ensamkommande med utvisningsbeslut ska få en ny chans att stanna i Sverige under sina gymnasiestudier. Det föreslog regeringen under måndagen och nu hoppas de på stöd från riksdagen. Lokala aktörer, som Kamratgården i Ljungskile och Agapes Vänner är nöjda med förslaget.

På grund av det stora antal ensamkommande barn som kom till Sverige under 2015, har handläggningstiderna blivit långa. Detta har lett till att ett antal barn hunnit bli myndiga, eller fått sin ålder uppräknad. Detta har i sin tur minskat deras chanser att få uppehållstillstånd i Sverige.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna kom i måndags överens om ett förslag till riksdagen som innebär att ensamkommande barn med utvisningsbeslut på nytt kan ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd medan de slutför sina gymnasiestudier.

Johannes Huss är rektor på Ljungskile folkhögskola, och tror att förslaget är en glad nyhet för de boende på Kamratgården.

– Jag tror att de hade fest igår. De tio-tolv killarna som är kvar har väntat länge. Det här innebär att de kommer att söka uppehållstillstånd igen. Vi vill självklart ha in dem på folkhögskolan, antingen på allmän kurs eller på vår nya kurs ASP (allmän kurs språk) för nyanlända som startar i januari, säger han.

Stödgruppen Agapes Vänner hjälper ensamkommande under asylprocessen i Tanum, Uddevalla och Munkedal. Ljungskilebon Agneta Riddar är en av de engagerade i gruppen, och hon är tacksam för förslaget.

– Jag är fantastiskt glad. Det har varit bomstopp och Socialdemokraterna har känts som en betongkloss som vägrat flytta på sig under lång tid. Det gäller inte dem som kom efter det magiska datumet och det kanske inte börjar gälla förrän till sommaren, men de jag varit god man för kommer att få stanna. Det är jag överlycklig över, säger hon.

Hon vill även tacka politikerna som låg bakom förslaget:
– Tack till Miljöpartiet och alla socialdemokrater som har velat det här.

Regeringen vill också införa någon form av system med så kallat värdigt eget boende för asylsökande och att det som idag kallas EBO ska reformeras under social prövning.

Fakta: Förslag om ensamkommande:
De som ges nya möjligheter för uppehållstillstånd är de ensamkommande som sökte asyl senast den 24 november 2015 och som:

  • Har väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket
  • Har fått sin asylansökan prövad enligt den tillfälliga lagen
  • Registrerats som barn vid ankomst
  • Studerar eller har studerat och har för avsikt att fortsätta att studera på gymnasial nivå
  • Fortfarande befinner sig i landet
  • Inte begått något brott

Johan Lindahl
johan.jl16@edu.ljungskile.org

 

 

Dela