EU-toppmötets placering försvårar för polisen

EU-toppmötet kommer att äga rum i Eriksbergshallen istället för Svenska Mässan, vilket försvårar polisens arbete men också begränsar trafiken i Göteborg. Foto: Genrebild

Rättvisa jobb och tillväxt. Det kommer Stefan Löfven och de andra regeringscheferna att diskutera under nästa veckas EU-toppmöte i Göteborg. Men placeringen av mötet har skapat huvudbry hos polisen, då den försvårar deras arbete.
– Det hade underlättat för oss om den hölls på Svenska Mässan, säger Thomas Fuxborg, presstalesman hos polisen.

16-17 november har Stefan Löfven bjudit in till EU-toppmöte i Göteborg, det första på svensk mark sedan 2001. Från början var det tänkt att mötet skulle hållas på Svenska Mässan, men eftersom den sedan länge är bokad av Kvalitetsmässan som äger rum 14-16 november, blir det istället av i Eriksbergshallen på Hisingen. Detta försvårar enligt polisen deras arbete med säkerheten, då transporten blir längre och mer komplicerad.
– Det blir svårare att övervaka delegationernas eskort från Gothia Tower till Hisingen. Det hade underlättat för oss säkerhetsmässigt om mötet var på Svenska Mässan, säger Thomas Fuxborg.

Polisen varnar också för ett smärre trafikkaos i centrala Göteborg till följd av detta.

– Periodvis kommer trafiken att påverkas väldigt starkt. På torsdag eftermiddag ska politikerna eskorteras från Landvetter till deras boende på Gothia Towers och några andra hotell. Trafiken kommer att begränsas fram till 18-19-tiden på fredag. Då kommer det stora problemet, när eskorten går vidare till Eriksbergshallen mitt i rusningstrafiken, säger Thomas Fuxborg.

Han tar som exempel att om man stänger av E6 i en minut, så bildas 800 meter kö. Det är dock inte säkert att det är den vägen som eskorten kommer att köras, och av säkerhetsskäl kan han inte heller avslöja vilken.

– Jag rekommenderar dock att att man är ute i god tid och väljer en alternativ väg, säger han.

På grund av terrorhotet som numera är ständigt närvarande under sådana här händelser, kommer polisen att visa sig extra mycket i förebyggande syfte.

– Vi kommer att ha trygghetsskapande närvaro på stan. Uniformerad polis kommer att synas ute, helikoptrar i luften och extra många båtar i älven, säger Thomas Fuxborg.

Johan Lindahl
johan.jl16@edu.ljungskile.org

Dela