Hjärtats rum – En utställning om kärlek

 

Ingången till Bohusläns museums utställning Hjärtats rum. Foto: Hampus Eklund

      Lyssna på reportaget om Hjärtats rum här

Kärleken är kanske den största drivkraften för de allra flesta människorna. Den kan vara det bästa som finns, men den kan också göra otroligt ont. För att belysa denna del av livet har Bohusläns museum skapat utställningen Hjärtats rum.

I flera år har Bohusläns museum velat ha en utställning på temat kärlek. De hittade dock aldrig någon passande och valde då istället att att producera en egen. Resultatet blev Hjärtats rum, som invigdes under sommaren.
– Det är ett så oerhört stort ämne och så viktigt för många människor, säger Sofie Henryson, producent för utställningen.

Utställningen tar upp olika aspekter av kärleken, så som förälskelsen, kärlekssorgen och betydelsen av beröring. Till exempel finns det en så kallad kramplats, där besökarna uppmanas att kramas i 30 sekunder.
– Varför ska man göra det? Jo för då utsöndras utsöndras oxyticin i dig och det är lugnande.
– Så om känner du att du är uppe i varv, får du då en kram så kommer du gå ner i varv och du får ny energi, säger hon.

Hon berättar också att arbetet med utställningen har fått henne och hennes medarbetare att reflektera på hur de behandlar varandra på jobbet. Det har skapat funderingar kring om de verkligen ger varandra feedback och berömmer någon som gjort ett bra arbete. Något som enligt henne sker naturligt när man fördjupar sig i ett ämne.
– Det är sånt som händer med oss när man arbetar med en utställning, man utvecklas själv.

Hjärtats rum innehåller olika uttryckssätt. Det är filmer, foton, konstverk, kläder och musik. Som komplement har museet också tagit in en utställning utifrån med namnet Kyss. Den innehåller 15 grafiska blad gjorda av konstnären och prästen Kent Wisti, samt texter av författarinnan och poeten Maria Küchen. De har tolkat Höga visan från bibeln och vill fokusera på det vackra med människans sexualitet.
– Kyrkan och pornografin har ibland förfulat vår sexualitet och detta vill de lyfta till diskussion.

Utställningen finns på Bohusläns museum fram till den 5 november. Sofie Henryson säger att det tråkigt att den ska försvinna.
– Den har varit oerhört rolig att arbeta med. Det är lite som en sorg att den tar slut, men förhoppningen är att vi kan hyra ut den till andra museer.

 

Hampus Eklund
hampus.jl16@edu.ljungskile.org

Dela