Snart inflyttning i Gerlesborgs kollektivhus

 

Det 80 meter långa kollektivhuset i Gerlesborg står snart färdigt. Foto: Gustav Löfstrand.

      Kollektivhuset i Gerlesborg

Hösten 2014 bildades den kooperativa hyresrättsföreningen Hogslätts Vänboende med målet att bygga ett Kollektivshus i Gerlesborg, Tanums kommun. Bygget framskrider enligt planerna och huset beräknas stå klart i vår. 

Kollektivhus är som ett vanligt bostadshus, oftast med hyresrätter. Det som skiljer sig är att det i huset finns gemensamma utrymmen där de boende lagar mat och äter tillsammans, odlar sin hobby och umgås. I Sverige finns idag ca 50 kollektivhus. I en del bor människor i alla åldrar medans andra är riktade mer till folk i andra halvan av livet.

Lena Jarlöv är en av de drivande krafterna bakom projektet. Hon berättar att det var viktigt att satsa på kooperativa hyresrätter då föreningen tycker att även människor med inte så stark ekonomi ska få kunna ta del av det vackra som Bohuslän har att erbjuda.

– Vi vill att även vanligt folk ska ha råd att bo vackert nära havet och naturen på västkusten.

Det har varit ett tidskrävande arbete som inneburit med och motgångar för föreningen. De ansökte bland annat om ett kommunalt borgenslån som först fick avslag från kommunens sida. Kommunen valde då att utarbeta en ny policy för kommunal borgen, vilket gjorde att föreningens andra ansökan godkändes.

Gustav Löfstrand
gustav.jl16@edu.ljungskile.org

Dela