Bokmässan i full gång

Årets upplaga av Bokmässan har temat bildning. Foto: Malin Söderberg

I torsdags startade Bokmässan i Göteborg för 33:e året i rad. Årets tema är Bildning där man valt att fokusera på demokratins grundvärden. Nytt för i år är Barnsalongen som är till för de små bokälskarna. Den finländska litteraturen har även fått större plats i år av anledning till Finlands 100-års jubileum.

Även fast portarna nyss hade öppnat under torsdagsmorgonen var Bokmässan snabbt igång. Pressen fotade och filmade i bakgrunden, de yngre hade letat sig till serietorget och hela lokalen nästan vibrerade av allt surr. Alla fanns där, från den pensionerade förskoleläraren från Umeå till den danske tecknaren som var där för att nätverka.

På Bokmässans andra våning hölls det seminarier, i princip non stop under mässans öppna timmar. På den första våningen trängdes författare, illustratörer, journalister och förlag. Det är ett mäktigt hopkok av olika språk, åsikter och nationaliteter. Något som utmärker sig i år är att den finländska litteraturen har fått större utrymme. Detta med anledning av Finlands 100-års jubileum. Letar man sig bort till Mångspråkstorget kanske man har tur att precis som Ljungskile Nyheter gjorde, stöta på ett gäng glada finlandssvenskar.

Bokmässan bjuder också på en hel del annat. Bland annat kan man höra journalisten Clas Svahn berätta om sin nya bok ”Koder, krypton och dolda budskap”. Om man är intresserad av serier kommer Nina Hemmingsson och Johannes Klenell hålla i föredrag om ”Hur kan serier och satir förändra världen?”. Är man sugen på att se en debatt kan besökarna bland annat se SVT:s programdirektör Jan Helin tala med DN:s Björn Wiman om mediernas roll ett år före valet. Kort och gott finns det mycket Bokmässan erbjuder för människor i alla åldrar.

Emma Liimatainen
emma.jl16@edu.ljungskile.org

Malin Söderberg
malin.jl16@edu.ljungskile.org

Dela