Prästbrist i Ljungskile

Karin Coxner är kyrkoherde i Ljungskile och en av de som tjänstgör som präst. Foto: Emma Liimatainen

Just nu råder det brist på präster i Ljungskile församling. En av de redan två anställda prästerna är sjukskriven. Dessutom söker församlingen ytterligare en präst. Hittills är det dock ingen som har sökt den lediga tjänsten – samtidigt som församlingen har svårt att få tag på vikarier.

Tidigare i år lade Ljungskile församling ut en annons om en vakant prästtjänst, då de sedan i våras varit i behov av att tillsätta ytterligare en präst. Karin Coxner, kyrkoherde i Ljungskile församling, tjänstgör själv som präst varannan helg och resterande helger arbetar vanligtvis den präst som nu är sjukskriven.
– Utöver det är vi som sagt i behov av ytterligare en tjänst, säger Karin Coxner.
De helger som hon själv inte tjänstgör får församlingen helt enkelt ringa in vikarier, vilket enligt henne inte alltid är det lättaste.
– Vid ett tillfälle, med två veckor kvar till ett inbokat dop, hade vi väldigt svårt att få tag på en vikarie. Expeditionen ringde närmare fyrtio samtal till olika vikarier innan de till slut fick tag på någon, säger hon.
När det krisar, och församlingen inte får tag på någon vikarie, får ibland pensionerade präster arbeta.
– Det är vi såklart väldigt tacksamma för, även om det egentligen inte ska behövas.
Enligt Karin Coxner har det varit en pressad arbetssituation sedan i somras – även om det för tillfället är en ganska lugn period.
– Självklart är det tufft, men just nu befinner vi oss i en relativt lugn period innan både konfirmationer och adventsfiranden drar igång. 


Under julen är gudstjänster ett stående inslag under helgerna, och då är församlingen, enligt Karin Coxner, i större behov av ytterligare en präst. Främst hoppas hon på att tjänsten ska bli tillsatt så snart som möjligt – helst redan till våren. För hittills har de inte fått in en enda ansökan.
– Delvis tror jag det beror på att det saknas präster överlag, men också kanske för att det är svårare att fylla arbetsplatserna i mindre samhällen som Ljungskile, säger hon.
Frågan är om det råder brist på utbildade präster överlag? Enligt Martin Larsson, pressekreterare på Svenska kyrkans kansli i Uppsala, är det inte brist på präster – det har snarare med det geografiska läget att göra.
– Tittar man på statistik från Svenska kyrkans utbildningsinstitut är det generellt sett inte färre som utbildar sig till präster i dag. Det går såklart lite upp och ner, men det har ingenting med färre utbildade att göra. Det är snarare så att färre präster söker sig till just lands- och glesbygden, säger han.

Enligt den senaste statistiken var det totalt 61 präster som tog examen från universitetsutbildningen i Lund och Uppsala år 2015, och totalt 57 stycken 2016. Hittills har 39 präster examinerats i år.
När just konfirmationerna i Ljungskile församling drar igång i slutet av oktober kommer en präst från Göteborgs stift in vilket blir en avlastning i församlingsarbetet. För Karin Coxner tjänstgör inte bara som präst. I och med sin roll som kyrkoherde har hon också ett övergripande ansvar som arbetsledare. Hon har också en plats i kyrkorådet.
– Jag måste ju hinna med mina andra arbetsuppgifter också, så vi är väldigt tacksamma när vi får hjälp utifrån, säger hon och fortsätter:
– Men jag är ändå hoppfull. För får vi inte in några ansökningar nu i höst så kommer vi så klart att anstränga oss ytterligare för att annonsera ut den lediga tjänsten, säger hon.

Har ni någon gång behövt ställa in en gudstjänst, ett dop eller bröllop på grund av prästbristen?

Nej det har vi inte behövt, däremot så har vi inte kunnat utöka gudstjänstlivet som vi hade velat. Vi hade bland annat planer på att starta samtalskvällar där vi tänkt diskutera konst och livet, men de har vi inte kunnat på grund av för få präster i församlingen.

Om man till exempel ska gifta sig – behöver man oroa sig för att bli utan präst då?

– Man behöver absolut inte oroa sig. Vi löser det alltid, det enda som kan hända är att man kanske får reda på vilken präst man får lite senare än vanligt.

Elin Gustafsson
elin.jl16@edu.ljungskile.org

Dela