Källkritisk förmiddag

Början av en nästan tre timmar lång föreläsning på Ljungskile Folkhögskola. Foto: Anna Silverstolpe

      Fredrik Holmberg: skaffa oss ett kritiskt förhållningssätt

Varje dag utsätts vi för bilder, texter och ljudklipp på nätet. Men hur vet vi att det är sant? Med dagens teknik är manipulation lättare än någonsin tidigare. Fredrik Holmberg var på Ljungskile folkhögskola i onsdags och föreläste om källkritik.

Fredrik Holmberg är film- och mediepedagog hos Folkets Bio Filmpedagogerna och föreläser om källkritik, medier och hur bilder och filmer påverkar oss. I grund och botten är han lärare men nu är han ute på folkhögskolor och föreläser flera gånger i veckan och ibland flera gånger om dagen.

Holmberg menar att det är viktigt att förstå att när vi är källkritiska så måste vi även väga in oss själva i det. Flera gånger under föredraget beskriver han en person, ber publiken blunda och föreställa sig hen som beskrevs. Sedan visar han en bild och undrar om det var den här personen som publiken föreställt sig. Det blev ett rungande ”nej” i salen. På så sätt menar han att våra normer också påverkar oss och att det är något vi måste ha i bakhuvudet även när vi är källkritiska.

Ellz Skogström
Ellz.jl16@edu.ljungskile.org

Dela