Trots kritiken – Sofiedals hyresgäster nöjda

Sofiedals Äldreboende i Ljungskile byggs om från ett vård- och omsorgsboende till trygghetsboende. Foto: Johan Lindahl

Under Ljungskile Nyheters Tipsa-dag kom det in funderingar kring Sofiedals äldreboende. De som lämnade tipset ville veta varför det står många bostäder tomma, och varför underhållet var dåligt. Vi på redaktionen har undersökt saken närmare.

När Ljungskile Nyheter besöker Sofiedal närmar klockan sig tolv och det ska snart serveras lunch. Dagens val står mellan fiskfärsbiffar och kycklinggryta. Gösta Magnusson från Forshälla sitter tillsammans med några andra boenden i foajén utanför matsalen. De verkar trivas med sitt boende på Sofiedal. Gösta Magnusson har bott där i fem år, och berättar att hans anhöriga också är nöjda med hans boende. Maten har de heller inga klagomål på.

Äldreboendet Sofiedal håller successivt på att gå från att vara ett vård- och omsorgsboende till att vara ett trygghetsboende. Äldreboenden är mer inriktade på vård, medan ett trygghetsboende är lite mer individuella. Trygghetsboenden fungerar mer som helt vanliga lägenheter, men man får bättre tillgång till aktiviteter, och mer gemenskap med de andra i huset. På Sofiedal finns en trygghetsvärd som till exempel ordnar aktiviteter för de som bor i huset.

Bostadsbolaget HSB håller successivt på att förändra Sofiedal till ett trygghetsboende, genom att bland annat fräscha upp gemensamma utrymmen. Till exempel ska man måla om korridorer, entréer och matsal, samt fixa ny belysning. Det har varit stort intresse för boendet på Sofiedal, och de få lägenheter som står tomma gör bara det för att nya hyresgäster ska flytta in, förklarar Teppo Määttä, fastighetsförvaltare på HSB Norra Bohuslän.

– Det har skrivits flera nya kontrakt bara den här veckan, säger han. De som står för ombyggnationen är HSB tillsammans med Uddevalla kommun.

Malin Söderberg
malin.jl16@edu.ljungskile.org

Dela