Politiska krav på åtgärder efter hot mot vårdpersonal  

Hoten ökar för vårdpersonal i samband med skottskador. Foto: Andreas Blomlöf/ Landstinget Blekinge

Hot mot vårdpersonal i samband med skottskadade blir allt vanligare i Sverige. Detta uppger SVT Nyheter som har granskat 15 av Sveriges största sjukhus. Nu tas krafttag från politiskt håll.  

Det blir allt vanligare med hot mot vårdpersonal i samband med skottskadade i de större städerna i Sverige. Granskningen visar att den hotfulla situationen även ökar på sjukhus i andra städer som Norrköping, Borås och Västerås.

En sjuksköterska på Vrinnesjukhuset i Norrköping säger till SVT Nyheter att det nästan är givet i vissa situationer att det blir en anstormning av anhöriga. I dessa fall blir det ofta verbala hot.

Hur många incidenter som är kopplade till skottlossningar vid landets sjukhus är svårt att utröna. Sjukhusen skiljer inte dessa händelser från situationer med andra typer av hot och vet därför inte hur många dessa fall är. Men flera sjukhus uppger att deras känsla är att problemet ökar.
– Det inträffar i dag fler händelser med anhopning av hotfulla personer där ett stort behov av olika skyddsåtgärder krävs, säger Tomas Samuelsson, säkerhetsstrateg för region Östergötland, till SVT Nyheter.

Moderaterna vill efter oroligheterna på sjukhusen skärpa lagstiftningen. Partiet har tidigare föreslagit att våld mot tjänsteman ska få en egen brottsrubricering, samt att straffet skärps för brott som hotar viktiga samhällsfunktioner. Nu vill moderaterna att även olika vårdinrättningar ska räknas som sådana samhällsfunktioner. Detta skriver Aftonbladet.
– Vi måste agera med full kraft för att säkerställa att vi nu får bort detta. Det har blivit vanligare att vi behöver ha vakter kring våra akutmottagningar de senaste åren, och det är ju i grunden helt oacceptabelt, säger Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson, till Aftonbladet.

Gustav Löfstrand
gustav.jl16@edu.ljungskile.org

Dela