Flera års fängelse efter smuggelhärva

Mannen döms för att ha smugglat över hundra tusen liter alkohol. Foto: Patrik Svedberg, Sveriges domstolar

En man i 35-årsåldern har dömts vid Uddevalla tingsrätt till tre års fängelse och utvisning för smuggling. Enligt domen har mannen smugglat alkohol vid 85 tillfällen. Han greps tidigare i år i Ljungskile.

I november förra året häktades mannen efter att Tullverket utfört en husrannsakan i hans lägenhet. I lägenheten hittades stora mängder alkohol, samt flera dokument som kunde knyta honom till inblandning i smuggelverksamhet. Bland annat hittades inköpskvitton och anteckningsböcker. I anteckningsböckerna stod det noterat smuggeldatum, alkoholsorter, alkoholmängder och belopp.

Vid husrannsakan hittades också telefoner som enligt åklagaren ska ha använts i alkoholhanteringen, bland annat genom beställningslistor. Fynden kunde knyta mannen till en liga, som enligt tingsrätten vid 85 tillfällen ska ha smugglat hundratusentals liter alkohol från Tyskland till en fastighet i Svinesund. Samtliga smuggeltillfällen ska ha skett mellan april och november i fjol. Enligt åklagaren rör det sig bland annat om nära 65 000 liter starköl samt drygt 71 000 liter alkoläsk.

Mannen häktades vid husrannsakan men släpptes senare på grund av att utredningen drog ut på tiden. I våras greps dock mannen igen, denna gång i Ljungskile. Även vid detta tillfälle togs han med smuggelgods. Nu döms mannen vid Uddevalla tingsrätt till tre års fängelse för flera fall av smuggling. Mannen döms också till utvisning ur landet. Han kommer att sitta fortsatt frihetsberövad tills att domen träder i kraft.

Anna Silfverstolpe
anna.jl16@edu.ljungskile.org

Dela