300 mer för studenten

Mer pengar för studenter. Snart kan studiebidraget höjas. Foto: Ellz Skogström

Studiebidraget kan höjas med 300 kronor per månad från höstterminen 2018. Regeringen i samband med vänsterpartiet föreslår höjningen.
– Vi vill att fler ska kunna studera. Det är därför mycket glädjande att vi nu kan höja studiemedlens bidragsdel så att totalbeloppet blir cirka 11 300 kronor per månad, säger Anna Ekström gymnasie- och kunskapslyftsminister (S) i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Många studerande måste utöver sitt studiebidrag även ta ett studielån för att täcka sina kostnader. Höjningen av bidraget innebär flera tusenlappar mer om året. Enligt vänsterpartiets pressmeddelande uppger 39 procent av de studerande i Sverige att de går 300 kronor minus varje månad. Höjningen skulle innebära att de studerande slipper detta.

I Sverige har det varit möjligt att söka studiemedel sedan 1965, det består av en lånedel och en bidragsdel. På gymnasienivå kan man söka för 80 veckor och för studier på eftergymnasial nivå är det 240 veckor. Höjningen av bidragsdelen skulle kosta cirka 550 miljoner kronor under 2018 och från och med 2019 ca 1,1 miljard kronor per år.

Ellz Skogström
Ellz.jl16@edu.ljungskile.org

Dela