Trump vann presidentvalet – svensk emigrant manar till lugn och ro

Lugn. Sarah och Anders Granlund hemma i Greensboro, North Carolina, USA. Foto: Privat

Lugna. Sarah och Anders Granberg hemma i Greensboro, North Carolina, USA. Foto: Privat

Anders Granberg från Ljungskile röstade på Donald J. Trump i det amerikanska presidentvalet. Han manar till lugn och ro hemma i Sverige.

Anders Granberg är född och uppvuxen i Ljungskile. Han flyttade till Greensboro i delstaten North Carolina för tio år sedan för att jobba på Volvo Trucks North America under ett par månader.

– Klimatet och kulturen fick mig att stanna, säger han.

I dag leder han ett marknadsföringsteam på Volvo Trucks i Greensboro, är amerikansk medborgare och lever tillsammans med sin amerikanska fru Sarah och deras två “barn” – snoodleshundarna Haili Mae och Maddy Jane.

Och i år, för allra första gången, gick han till de amerikanska valurnorna för att rösta i det amerikanska presidentvalet.

Vem röstade du på?

– Donald J. Trump. Jag tror mer på en republikansk politik, än en demokratisk.

Anders Granberg menar samtidigt att Trump är en buffel som tagit tillfället i akt och utnyttjat ett dåligt politiskt ledarskap.

– Han är inte rumsren, men jag är så trött på alla politiker och löften som aldrig uppfylls. Jag hoppas att Trump kan komma in och vända upp och ner på det politiska spelet. Jag kan visserligen medge att det kanske hade varit bättre med någon annan, men nu är vi här.

"Barnen". Snoodleshundarna Haili Male och Maddy Jane. Foto: Privat

”Barn”. Snoodleshundarna Haili Mae och Maddy Jane. Foto: Privat

För Anders Granberg är jobben, sjukvården och invandringen viktiga frågor.

– Det måste skapas fler jobb och Trump har helt rätt i att många jobb försvunnit till Mexico och Kina. Och det fungerar inte att ha en sjukvård som ska betalas av staten i ett land med så många arbetslösa. Det landar på alla andras axlar att betala notan.

Vad gäller invandringen säger Anders Granberg att han inte är emot den lagliga och “dokumenterade” invandringen. Han har själv gått igenom en fyra år lång invandringsprocess och menar att USA byggdes upp av invandrare.

– Så ska det fortsätta att vara. Det jag har emot är den illegala invandringen.

Att Trump slutligen vann valet och numera kan titulera sig President of the United States of America kan inte ha undgått någon. Anders Granberg är försiktigt optimistisk.

– Det är lite overkligt måste jag säga. Man har ju faktiskt varit med om en historisk händelse. Det här att en icke-politiker blivit vald till president är ju helt … Ja, det har ju aldrig hänt förut. Sen kan man ju fråga sig om det är på gott eller ont. Det vet vi ju inte än.

Han menar att Trumps stora uppgift nu är att förena landet.

– Det är många sårade känslor. Det är många som är nervösa eller rädda för framtiden. Trump har ju varit som “a bull in a china shop”. De som röstade på Hillary tyckte ju att han var ovärdig presidentposten.

Klassiker. Oldsmobile Delta 88 Convertible, årsmodell 1969. Foto: Privat

Klassiker. Oldsmobile Delta 88 Convertible, årsmodell 1969. Foto: Privat

Anders Granberg har talat med många av sina vänner i Sverige och de har den känslan också, menar han.

– Men se hur det fungerar rent politiskt. Trump kan inte göra så mycket själv. Det är ju inte så att han har en röd knapp i sitt sovrum som han kan trycka på och skjuta iväg bomber. Han måste ha stöd bakom sig för att göra allting nu.

Hur kändes det att lägga din röst på Trump i ditt första presidentval?

– Det här har ju varit ett jätteviktigt val. USA har befunnit sig i en tuff situation under många år. Med en statsskuld som ökat för varje år. Antalet jobb som minskat. Skatter och levnadskostnader som gått upp. Något radikalt var ju tvunget att ske.

Det fanns två saker som fick Anders Granberg att rösta på Trump.

– För det första är han inte en politiker. Jag tror detta valet visat att människor är väldigt trötta på politiker som lovar och lovar, men inte håller sina löften. För det andra är han en businessman. Är det någon som kan förhandla handelsavtal och ta tillbaka jobb, så är det Trump, tror jag.

Han är inte rädd, men känner en osäkerhet.

– Absolut. Nu har han ju bara tagit det första steget och det finns många steg kvar att ta.

Trump måste ena landet och lägga fram en glasklar politik, menar Anders Granberg. Och som ledare för landet måste han visa vägen.

– Antingen blir han älskad eller hatad. Det finns inget mellanting.

Hur har stämningen varit på jobbet i dag?

– Många har sagt att de varit chockade. Tanken var ju att Hillary skulle vinna. Men under kvällen ändrade sig loppet helt. Många satt uppe väldigt sent. Bara i mitt team var det två andra som satt uppe till klockan två-tre på natten. De kunde inte sluta kolla på spektaklet.

Vad vill du hälsa hem till Sverige och Ljungskile?

– Ta det lugnt. Jag tycker inte folk ska vara oroliga. Så jag vill mana till lugn och ro.

 

Text: Joacim Österstam

joacim.jl15@edu.ljungskile.org

Dela