Radio: Osäker framtid kring nytt integrationsprojekt i Angered

fullsizerender

NATURARE. Jenny Persson är utbildad trädgårdsingenjör och har även arbetat i Afrika med bredda människors kunnande inom jordbruk och odling. Foto: Ayar Alarcón

      Integrationsprojektet Green City Farmers

Green City FarmersSå heter det nya integrationsprojektet som drog igång i somras i Angered. Projektet går ut på att utbilda utlandsfödda inom jordbruk så att de kan bli mer attraktiva på arbetsmarknaden. I mitten på december är kursen slut och därefter ska man besluta om det blir en fortsättning eller inte.

– Vi som jobbat med det här projektet måste först göra en uppföljningsrapport av arbetet sedan kan vi ta beslut. Men jag ser ett behov av att ha utbildningar i områden som Angered, säger Jan Anderson, initiativtagare och projektledare för Green City Farmers.

Tillsammans med bland andra Göteborg Stad och arbetsmarknadsenheten i Angered startade Jan Anderson, som även har hand om utbildningar på Strömma Naturbruksskola, projektet som drog igång den 20 juni i år. Med hjälp av arbetsmarknadsenheten fick man tag på människor som man från början trodde hade ett intresse för jordbruk. Intresset för ämnet var dock svalt men i undervisningen får deltagarna även lära sig svenska och där fanns av naturliga skäl ett större engagemang.

Jenny Persson är utbildad trädgårdsingenjör och jobbar som lärare i projektet. Hon berättar att arbetet i sig är roligt men att det finns utmaningar och saker som bör förändras om Green City Farmers ska ha en framtid.

– Att vårt klassrum ligger i källaren är kanske inte så bra eftersom det lätt samlas damm och blir smutsigt. Men det viktigaste är ändå att det finns ett intresse för det vi lär ut. Vi måste ha in folk som faktiskt är intresserade av jordbruk.

 

I reportaget om Green City Farmers får vi bland annat höra läraren Jenny Persson men även en av deltagarna.

 

Reportaget är gjort av Ayar Alarcón.

 

Ayar Alarcón
Ayar.jl15@edu.ljungskile.org

 

Dela