Radio: Kränkningar mot killar i ridsporten

Förberedelser. Petter Thuresson står och gör i ordning sin häst Sandrino cs för en ritt i skogen.

FÖRBEREDELSER. Petter Thuresson står och gör i ordning sin häst Sandrino cs för en ritt i skogen. Foto: Alexander Olausson

      Thuresson: Man blir stämplad som bög eller fjolla

Endast tio procent av Sveriges ryttare är män eller killar. Och de som rider får utstå kränkningar.
– Man blir lite stämplad som bög eller fjolla, säger 16-årige Petter Thuresson.

Ridsporten är den femte största sporten i Sverige. Det totala antalet ryttare i Sverige är 150.000, men bara 15.000 är män eller killar. Ett problem sporten lider av är att flera unga slutar i tidig ålder på grund av att de blir kränkta på olika sätt – främst om sexuell läggning.

– Det kan vara onödiga kommentarer om att killar som rider är bögar och jag tror inte att någon kille i 12- eller 13-års åldern klarar av att höra sådant, säger Erica Lundqvist som är verksamhetschef på Göteborgs fältrittklubb.

Petter Thuresson driver en liten gård tillsammans med sin familj i Hemsjö utanför Alingsås. Han går första året på gymnasiet och när han skulle välja specialidrott så tvekade han ett tag på att välja ridningen.

– När man vet att det finns förutfattade meningar om ridsporten så tvekade jag lite. Det är jobbigt nog att komma in i en ny klass, säger han.

En förvriden bild av ridningen är också ett problem som sporten dras med, menar Thuresson.

– Många tror att man bara skumpar runt på en häst och inser inte vilket hårt arbete det är och att det faktiskt är en av världens farligaste sporter.

Hör hela reportaget i spelaren ovan. Förutom Lundqvist och Thuresson medverkar även Nina Anyai från Göteborg och Bohusläns ridsportförbund.

Alexander Olausson
alexander.jl15@edu.ljungskile.org

Dela