Radio: Miljötänk går lätt i uppförsbacke

Vårdcentral

Enkät: Ingrid, Sorin och ytterligare en Ljungskilebo tycker till om elcyklar.

      ENKÄT Elcyklar i NU-sjukvården

 

Sedan årskiftet har Västra Götalandsregionen gjort en klimatväxling. Växlingen har gått ut på att, bland annat, försöka få miljövänliga resealternativ för kommunanställda. NU-sjukvården blir bland de första som får prova på eldrivna cyklar.

Det handlar om totalt 14 cyklar som sprids ut till vuxenpsykiatrin i Fyrbodal. I Uddevalla hittar man sex av dessa.  En elcykel kan kosta mellan sex och nio tusen kronor och pengarna kommer ifrån avgifterna för miljöpåverkande tjänsteresor enligt klimatväxlingen. 

– Vi gör många hembesök hos patienterna och har redan vanliga cyklar som vi använder, säger Aase Eriksson, vårdenhetschef, i ett pressmeddelande.

Men förhoppningen är att de nya cyklarna ska locka fler att välja cykeln istället för bilen.

Miljötänk inget nytt

I Uddevalla med alla sina backar är det kanske inte se konstigt att intresset för cyklarna varit stort. Men Ingrid Larsson, miljösamordnare i NU-sjukvården, menar att det finns ett starkt miljötänk i grunden inom NU-sjukvården.

– NU-sjukvården var först ut med att rena lustgasen från förlossningen och nu är vi först med att få elcyklar. Det visar att det finns ett stort intresse för miljöfrågor hos oss, står det i pressmeddelandet.

Ambitionen är att alla som ansöker om en cykel ska få en. Det går att ansöka fram tills november och alla verksamheter inom NU-sjukvården är välkomna att ansöka, säger Jenny Sjöstedt, miljöstrateg inom VGR i ett pressmeddelande.         

Maria Johansson
maria.jl15@edu.ljungskile.org
Eric Thorlin
eric.jl15@edu.ljungskile.org
Erika Dahlin Jönsson
erika.jl15@edu.ljungskile.org

Dela