Svenska kyrkan en hjälpande hand i Rio

 

Svenska kyrkan när de besökte Paralympics 2012 Foto: Ewa Almkvist/ikon

Svenska kyrkan när de besökte Paralympics 2012. Foto: Ewa Almkvist/ikon

Under nästa vecka drar Paralympics i Rio i gång. På plats finns Svenska kyrkan som kommer finnas där för gudstjänster, samtal och besök hos svenskar i olika krissituationer.

I den stora karnevalstaden Rio de Janeiro fortsätter folkfesten och tävlingarna i kölvattnet av OS med Paralympics. På plats kommer Svenska kyrkan finnas där för vägledning, samtal och gudstjänster. Trots sitt långa samarbete med Paralympics organisationen, så är det människorna runt omkring som står i fokus.

Fokus för oss är inte de aktiva för där finns redan en jätteorganisation. Men för anhöriga, supportrar, kompisar och svenskar på plats helt enkelt. Vi ska göra sjukbesök på sjukhus. Vi ska hjälpa om någon blir rånad så att de kommer till rätt polisiär instans, säger Lasse Svedberg som är präst i Svenska kyrkan.

För Lasse Svedberg är det första gången han är projektledare för Svenska kyrkans uppdrag i samarbete med Paralympics, men han har tidigare erfarenhet som ambulerande präst i Sydamerika. Då har han stött på allt från folk som blivit rånade på pass inne på konsulat till träffa människor i sorg när deras anhöriga gått bort på resan.

Jag har gjort en del sjukbesök och en del fängelsebesök. Det är minsann inga roliga instanser och hamnar man där då är man utsatt. Så det hoppas jag verkligen ingen behöver konfronteras med, säger han.

Lasse Svedberg känner ingen oro över att OS och Paralympics är i Rio, men tycker det kan vara bra att vara uppmärksam.

Nej jag känner ingen oro. Men jag känner en respekt för att det är stad med stora skillnader mellan rik och fattig. Att det finns en kriminalitet man inte ska blunda för. Man ska inte gå runt och vara naiv och tro att man inte kan bli rånad.

Sjukhuskyrkan positiv till deltagande 

Elisabeth Berg är sjukhussjälavårdare vid Sjukhuskyrkan i Uddevalla. Hon tycker att kyrkans närvaro i Rio är viktig.

Absolut, både under OS och Paralympics, kyrkan måste vara där folket är, säger hon.

Hon menar att kyrkan alltid ska vara öppen för alla.

Den måste vara det, kyrkan får inte låsa in sig för då blir det bara en sluten grupp.

Text och video:
Jakob Adolfsson
jakob.jl15@edu.ljungskile.org
Pontus Johansson
pontus.jl15@edu.ljungskile.org

Dela