Samuel Stålros

Vad är ok att skämta om egentligen?

I dagens program diskuterar vi vad som är ok att skämta om. Foto: Ida Flöjsbon

      Angeläget Humor med Samuel Stålros

I Angeläget Humor pratar vi om just humor och yttrandefrihet. Vem avgör vad som är roligt och när går man över gränsen?

I programmet hör vi Ola Sigursdsson som är professor i religionkunskap på Göteborgs universitet och har tittat närmare på detta. Vi har även med oss Marcus Blomgren som driver Blomgrens komediklubb i Uddevalla och stand up artisten Sandra Ilar från bland annat Släng dig i brunnen. Programledare är Samuel Stålros.

Samuel Stålros
samuel.stalros@edu.ljungskile.org

 

Grannarna vill rusta upp den gamla vårdcentralen

Sten-Åke Lyngstam visar hur någon brutit sig in på baksidan. Foto: Samuel Stålros

      Byggnaden har flera gånger blivit vandaliserad.

Det har varit många turer kring den gamla vårdcentralen i Ljungskile. Tre år efter att Närhälsan flyttade till nya lokaler så finns det fortfarande inget beslut om vad man ska göra med fastigheten.

I veckan meddelade Uddevallahem att man inte kommer att gå vidare med projektet att bygga bostäder på gamla vårdcentralens fastighet. Fastighteten har nu stått tom i över tre år och har under tiden utsatts för vandalisering. Nu vädjar de närboende till kommunen att se över behovet av att bygga nya bostäder och istället använda byggnaden till något annat.

— Man skulle kunna rusta upp lokalerna och göra ett rehabcenter, säger grannen Sten-Åke Lyngstam.

Det finns en färdig detaljplan för att bygga bostäder och just nu tittar kommunen på om någon annan aktör vill bygga. Men om ingen annan vill ta över projektet så kommer kommunen även titta på andra alternativ för vad som skulle kunna göras med fastigheten.

Gunilla Magnusson är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och hon tycker att det är bra att det byggs bostäder. Foto: Samuel Stålros

— Det är inte så att det måste vara bostäder där, utan det var den förfrågan vi hade då när vi gjorde planen, säger Gunilla Magnusson.

 

Samuel Stålros
samuel.jl17@edu.ljungskile.org

 

 

 

Mättad bostadsmarknad stoppar planer på hyreshus

Thomas Aebeloe VD Uddevallahem

Thomas Aebeloe VD Uddevallahem.

      – Det var ett lätt beslut.

Uddevalla kommuns planer att bygga fler hyresrätter på Arendalsvägen i Ljungskile blir inte av. Som bostadsmarknaden ser ut idag är Uddevallahem inte intresserade av att gå vidare med projektet.

Nu tittar Uddevalla kommun på möjligheterna för att någon annan aktör skulle vilja bygga utifrån den färdiga detaljplan som finns men än finns inget beslut om vad som kommer hända med fastigheten framöver.

– Är det ingen som vill bygga där så måste kommunen ta sig en rejäl funderare, säger Martin Hallström, enhetschef på plan- och exploatering.

Samuel Stålros
samuel.jl17@edu.ljungskile.org

Nytt politiskt styre i Uddevalla

Stadhuset i Uddevalla.

Stadshuset. Foto: Ann-Louise Öhrn kommunens arkiv

Tillsammans med Miljöpartiet och Uddevallapartiet har Alliansen i Uddevalla fått majoritet med 32 av 61 mandat i kommunfullmäktige.

Alliansen i Uddevalla har samarbetat med Miljöpartiet tidigare men när partierna efter förra valresultatet inte lyckades få majoritet så valde Miljöpartiet att samarbeta med Socialdemokraterna och Vänstern.

Med det återupptagna samarbetet så är det sex partier, varav fem av partierna är borgerliga, som skall komma överens om Uddevallas politik framöver. David Sahlsten (KD) bosatt i Ljungskile, ser positivt på samarbetet partierna emellan och tror att detta kan bli en nystart för Uddevalla.
– Vi står inte alla på samma politiska sida men vi har högt till tak och ett förtroende för varandra, säger han.

Samuel Stålros
samuel.jl17@edu.ljungskile.org

Planerna för gamla vårdcentralen slopas

Den tomma byggnaden får stå kvar ett tag till. Foto: Samuel Stålros

Det blir inget bostadshus med hyreslägenheter som ersätter den gamla vårdcentralen i Ljungskile. Uddevallahem har beslutat att inte bygga om fastigheten på Arendalsvägen.

Planen var att gamla vårdcentralen skulle rivas och att det skulle byggas ett trevåningshus med hyresbostäder. I och med att markanvisningsavtalet löpte ut i månadsskiftet så meddelar nu Uddevallahem att de inte tänker gå vidare med projektet.

— Marknaden är svalare idag än för tre år sedan när vi blev tillfrågade, säger Ronny Bohm, fastighetschef på Uddevallahem.

För tre år sedan flyttade vårdcentralen till nya lokaler och lämnade byggnaden tom. Då bestämde kommunen att byggnaden skulle renoveras och anpassas till det stora behov av boende för ensamkommande flyktingar som då fanns. Men renoveringen slutfördes aldrig eftersom behovet för boenden stannade av. Då blev Uddevallahem tillfrågade av kommunen om att ta över fastigheten. Under den tre år långa processen att ta fram en detaljplan har den gamla vårdcentralen stått tom med igenbommade fönster.

— Kommunen ville ha bostäder där, så fram tills nu har vi inte haft anledning att göra något med byggnaden, säger Lars-Göran Johansson, chef på Uddevalla kommuns tekniska avdelning.

På kommunen säger man att även om Uddevallahem har valt att inte gå vidare med att bygga så finns det en detaljplan färdig och att det är möjligt att någon annan aktör vill bygga istället. Men än så länge har kommunen ingen plan för fastigheten.

Samuel Stålros
samuel.stalros@edu.ljungskile.org

E6 avstängd – påkörd älg vid Lyckorna

En trafikolycka inträffade vid Ljungskile under onsdagskvällen. Foto: Samuel Stålros

En bil krockade med en älg på E6 strax norr om Ljungskile.

Olyckan inträffade på E6 vid Lyckornamotet och vid niotiden på onsdagskvällen var vägen helt avstängd i norrgående riktning. Detta skrev polisen på sin hemsida.

Älgen hamnade på körbanan och blockerade trafiken. Räddningstjänst, ambulans och polis åkte till olycksplatsen. Även ambulanshelikopter tillkallades.

Föraren transporterades med ambulans till sjukhus med allvarliga skador.

På torsdagen var skadeläget fortfarande oklart.

— I nuläget kan vi inte säga något mer än att personen är flyttad från akuten, säger presstalespersonen på NÄL.

Samuel Stålros
samuel.stalros@edu.ljungskile.org

Jonas Von Essen – glöm aldrig det

Jonas Von Essen är tvåfaldigt världsmästare i minnesteknik. Foto: Samuel Stålros

      Jonas Von Essen på bokmässan HELA INTERVJUN

Hur mycket vi än anstränger oss så glömmer vi saker dagligen, men det går faktiskt att träna minnet. Minnesoraklet Jonas Von Essen är tvåfaldigt världsmästare i minne och han har under flera år tränat upp sitt minne.

Visst händer det att vi glömmer bort tiden vi skulle passa, vi tappar telefonnumret vi skulle komma ihåg och pappas födelsedag kommer vi på dagen efter. Det hjälper inte att vi skriver ner saker i almanackan, skapar bestämda platser för våra saker och ställer klockan, det går inte komma ihåg allt. Men för Jonas Von Essen så är detta inte riktigt sant. Han tror man kan komma ihåg det mesta med minnesteknik. Med sin minnesteknik kan han kan räkna upp de första 50 000 decimalerna i talet Pi, än så länge.

— Jag funderar på att ge mig på 100 000 första decimalerna i Pi, det är ett jämnare tal, säger han och skrattar.

Det började för cirka sju år sedan när han hittade en bok som handlade just om minnesteknik. Att tänka  i bilder och kombinera olika mönster och scenarion. På årets bokmässa berättar han om sin egen bok som han har skrivit om just minnestekniker. Hade han haft samma kunskap när han var yngre och gick i skolan så hade han haft bättre betyg idag. I stället var det trolleri och skådespel som fångade hans uppmärksamhet när han var liten, så vanan att underhålla har alltid funnits där. Pappan stod alltid bredvid redo med kameran.

Jonas föddes i Skövde i början av nittiotalet och är äldst av tre syskon. En teori om varför han alltid velat hålla på med underhållande hobbys kan vara att han just försökte återta uppmärksamheten när småsyskonen började ta större plats i familjen. Efternamnet, Von Essen, är det bara hans egen familj som heter i Skövde.

— Det var nog adligt för längesedan och jag tror det härstammar från östra Europa, någonstans kring Baltikum, säger han.

I början tränade han fem till sex timmar om dagen men idag är det inte lika mycket träning och det har tillkommit andra saker som tar upp tiden. Det är inte lika mycket tävlingar idag, mestadels är han ute och föreläser. Han ser många användningsområden för att använda minnestekinker och intresset från omgivningen har ökat. Men det är inte bara i företag och i skolan man kan använda sig av att träna minnet. Även i vardagen kan det komma väl till pass.

— En gång fick jag en infektion när jag var på semester och då kunde jag med hjälp av min minnesträning prata spanska med läkaren, det hade jag aldrig klarat annars, säger han.

Samuel Stålros
samuel.jl17@edu.ljungskile.org

 

 

Man åtalas misstänkt för våldtäkt mot barn

Uddevalla tingsrätt. Foto: Ida Flöjsbon

En man i 40-års åldern åtalades i dag i Uddevalla tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn.

Det var i mitten av juli som anmälan kom in till polisen om en våldtäkt på en camping i Bohuslän. Eftersom målsägande är under 15 år så är mannen nu åtalad misstänkt för våldtäkt mot barn.

Mannen nekar till brott.

Samuel Stålros
samuel.jl17@edu.ljungskile.org

De små partiernas val

Valet 2018 blev ett jämnt val. Foto: Samuel Stålros

Valet 2018 blev en riktigt rysare. Med en jämn kamp blocken emellan så blev de mindre partierna de som gick bäst ut ur valet.

Valet 2018 blev inget framgångsrikt val för något av de stora partierna. Socialdemokraterna fick ett rekordlågt stöd och Moderaterna klarade inte att lyfta alliansen förbi den rödgröna regeringen. Det blev ett val där det handlade mycket om de små partierna.

Ett av partierna som det länge såg ovisst ut för under valkvällen var Miljöpartiet. Eftersom rösterna från de små distrikten räknas först och för ett parti som Miljöpartiet som har störst stöd i stora städer blev kampen om att hamna ovan strecket långdragen.

För miljöpartiet blev det en samlad valvaka. Foto: Samuel Stålros

Stämningen på Miljöpartiets valvaka i Uddevalla var lågmäld. Även om partiet klarade sig ovanför strecket så färgades stämningen av andra partiers framgångar.

– Att Sverigedemokraterna får så mycket stöd är oroande, säger Jarmo Uutisalo, förstanamn på Miljöpartiets lista.

Kristdemokraterna var ett av de partier som det gick bra för i valet. Partiet visade negativa siffror i undersökningar inför valet där partiet låg under strecket, något som man lyckades vända.

Det har varit en bra valvaka för Kristdemokraterna. Foto: Samuel Stålros

För Kristdemokraterna var det de tydliga frågorna som blev partiets styrka och att medlemmarna var samlade och förmedlade samma budskap till väljarna.

– Vården är en fråga som oftast tas mer på allvar när det närmar sig valdagen, säger Jonas Sandwall, Kristdemokraterna.

Bäst val för det enskilda partiet gjorde Sverigedemokraterna som fortsatte växa från förra valet.

På Sverigedemokraternas valvaka var ett positivt resultat väntat. Foto: Samuel Stålros

Partiet var väntat att göra ett bra val men de siffror som presenterats både innan valet och under rösträkningen var ändå ovissa eftersom det finns ett mörkertal kring de som röstar på Sverigedemokraterna.

– Just vårt parti kanske inte alla känner sig bekväma att uppge när man får frågan om vad man röstar på, säger Martin Pettersson, ordförande för Sverigedemokraterna i Uddevalla.

Efter kvällens resultat så står man nu inför ett låsläge där Sverigedemokraterna kan spela en stor roll.

Samuel Stålros
Samuel.jl17@edu.ljungskile.org

”Vad gör ert parti för att Ljungskile ska växa”

Övre raden från vänster: AnnaTora Huss (MP), Gerd Andersson (L), Mikael Staxäng (M). Undre raden: Stefan Skoglund (S), Katarina Jonäng och Camilla Olsson (C), David Höglund Velasquez (V). (Kristedokraterna och Sverigedemokraterna hade inga representanter vid bokborden. 

Med endast fem dagar kvar till valet fick eleverna på Ljungskile folkhögskola möjligheten att träffa och ställa frågor till representater från de olika politiska partierna.

Ljungskile Nyheter ställde frågan till det olika partierna om hur just de skulle få Ljungskile att fortsätta växa.

      Ljungskile enkät politik

Samuel Stålros
samuel.jl17@edu.ljungskile.org