Jakob Romin

Kommunala Fritidshem nominerade till jämställdhetspris

Svenska jämställdhetspriset är en nationell utmärkelse som årligen delas ut till en aktör som arbetar för ett mer jämställt samhälle. Nu är Uddevallas kommunala fritidshem nominerade till nästa års pris.

Totalt är 54 bidrag nominerade,  bland annat uppmärksammade #metoo och Statement festival.
– Vi är glada över att intresset för Svenska Jämställdhetspriset har varit så stort och att många olika typer av organisationer och verksamheter har nominerats. Det visar att många goda insatser för ökad jämställdhet görs och att det finns ett stort och brett engagemang i Sverige, säger Clara Berglund, projektledare för Forum Jämställdhet.

Bland de nominerade finns alltså Uddevallas kommunala fritidshem. Där är även Ljungskileskolans fritidshem är inkluderat som det senaste året gjort satsningar på jämställdhet.
– Vi har haft många föreläsningar och utbildningar för pedagogerna, säger Paula Sandahl, rektor på Ljungskileskolan och tillägger att hon är väldigt glad över nomineringen.

Satsningarna som Uddevalla kommun har gjort innebär bland annat gemensamma forum och föreläsningar inom ämnet.
– Vi har haft många så kallade nätverksträffar, där vi lärt oss att bland annat jobba våldspreventivt och att bryta traditionella könsroller, säger Emelie Pedersen, Fritidslärare på Ljungskileskolan.
Bland annat så har föreläsningarna personalen medverkat på handlat om jämställdhet, machokultur och genus.

Men det är en lång väg att gå innan vinnaren av 2019 års jämställdhetspris presenteras.
–De 54 nominerade är de vi har fått in nu, sedan kommer vi gå vidare till steg två där en jury kommer välja ut de tio bästa kandidaterna, säger Clara Berglund och fortsätter att berätta att innan vinnaren presenteras kommer det finnas fem stycken finalister.

Vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset presenteras på Forum Jämställdhet den 30-31 januari 2019 i Luleå.

Jakob Romin
jakob.jl17@edu.ljungskile.org

Här blir det gångväg i Ljungskile

Till vänster: Satellitbild. Till höger: Planeringsskiss där vägsträcka A blir gångväg.

Frånvaron av en cykelväg vid Ulvesund har länge varit en het fråga som aldrig blivit verklighet, men efter arbetet är klart med vägen kan en tillfällig cykel- och promenadväg bli till. 

Vägen skulle sammanlänka väg 675 med bostadsområdet intill. I dagsläget är väg 675 det enda alternativet för de boende, en väg som är besvärlig att både gå och cykla på.

Planerna innebär att vägen som i dagsläget används som arbetsväg vid arbetet av Ulvesundsvägen efter avslut kommer falla i kommunens regi och då bli tillfällig gång- och cykelväg.
– Det kommer bli en tillfällig cykel- och promenadväg där arbetsvägen nu är, säger Gunilla Magnusson på Samhällsbyggnadsnämnden.

Men den tillfälliga vägen är på grund av sin branthet något besvärlig att cykla på.
– Vi har länge försökt få en cykelväg där länge, men trafikverket vill inte ta den kostnaden, säger hon och forsätter att berätta att de skulle vilja ha en cykelväg bredvid den befintliga vägen, men att det skulle vara en väldigt dyr och komplicerad process.

Oavsett hur långsiktiga planerna för vägen är kommer förmodligen Ljungskileborna, när bygget är klart med Ulvesundsvägen, ha en vägsträcka att gå på utöver den ordinarie Ulvesundsvägen.
–Jag vet inte exakt hur det är nu, men kan tänka mig att det finns lite formaliteter kvar, men trafikverket och kommunen är överens, säger Gunilla Magnusson.

Jakob Romin
jakob.jl17@edu.ljungskile.org

Kristina Jonäng (C) om talmansrundan

Kristina Jonäng och Camilla Olsson (C) Foto: Samuel Stålros

Den andra talmansrundan har pågått under dagen och talmannen Andreas Norlén har fortsatt sitt arbete mot en regeringsbildning. 

Efter talmansrundorna med samtliga partiledare pratade partiledarna med media. Det mest anmärkningsvärda var Annie Lööf som menade att hennes andrahandsalternativ inte behöver innefatta samtliga allianspartier och socialdemokraterna.
–Jag kan förstå att det är ett väldigt tufft parlamentariskt läge och att alla partiledare prövar olika alternativ, Säger Kristina Jonäng (C).

Vidare förtydligade Annie Lööf att det inte handlar om en konstellation där Socialdemokraterna har all makt, det kan till exempel handla om ett samarbete mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.
–Jag tror inte man har släppt alliansen helt, men att man måste arbeta brett, säger Kristina Jonäng.

Uppdatering:

Efter samtliga möten med partiledarna hade talmannen en pressträff där han berättade att Ulf Kristersson får i uppgift att sondera ett regeringsalternativ. Han blir alltså förmodligen den första som kommer gå till statsministeromröstning. Dock är vägen dit lång och svår för Kristersson.

Jakob Romin
jakob.jl17@edu.ljungskile.org

Seger för Landslaget i Ljungskile

Bohusläns fotbollsförbund arrangerar under helgen och början av nästa vecka EM-kval för P02-landslaget.  

Det blev en betryggande start i Em-kvalet för Sverige. På Skarsjövallen kunde P02-landslaget vinna över Montenegro med 2-0 tack vare mål av Sebastian Nanasi redan efter en minut och 20 sekunder. Dennis Collander fastställde sedan resultatet. Den bohuslänske talangen David Edvardsson blev dock utan speltid.

Om samma succé sker även nästa gång i Ljungskile återstår att se när Sverige möter Nederländerna på Onsdag. Men Dessförinnan väntar Liechtenstein på Rimnersvallen.

Samtliga matcher i Em-kvalet:

27 september, 18.00, Rimnersvallen
Nederländerna – Liechtenstein

27 sepember, 18.00, Skarsjövallen
Montenegro – Sverige

30 september, 15.00, Skarsjövallen
Nederländerna – Montenegro

30 september, 15.00, Rimnersvallen
Sverige – Liechtenstein

3 oktober, 18.00, Skarsjövallen
Sverige – Nederländerna

3 oktober, 18.00, Rimnersvallen
Liechtenstein – Montenegro

Jakob Romin
Jakob.jl17@edu.ljungskile.org

Kommunen kan tvingas skrota båtar

Det är inte båtarna på bilden som har bogserats bort av kommunen, de fyra återstående båtarna är i kommunens förråd. Foto: Jakob Romin

Uddevalla Kommun forslade tidigare i år bort ett antal båtar från Kungsparkens badplats på Lyckorna, nu kan båtarna tvingas skrotas. 

Totalt har kommunen forslat bort fyra mindre båtar och en Kajak. Kajaken har blivit hämtad men ägarna till de övriga fyra båtarna efterlyses fortfarande.
– Om ingen hämtar båtarna så hamnar dem i kommunens ägo, säger Malin Bengtsson, enhetschef Uddevalla Kommun.
Båtarna lämnas ut mot en avgift, som kommer att täcka kommunens fraktkostnader för tidigare bortforsling från badplatsen.

Båtägarna måste kunna bevisa att det är deras båt genom exempelvis utdrag ur båtägarregister eller försäkringsbrev.
– Så länge kommunen har ägt marken har det varit otillåtet att ställa sina båtar där, alltså drygt 45 år, säger Malin Bengtsson.

Den 12 Oktober är sista dagen att hämta ut sin båt, och om båtarna inte hämtas ut kommer de skrotas.
– Vi får inte sälja eller göra något med båtarna, utan de måste skrotas, säger Malin Bengtsson.

 

Jakob Romin
jakob.jl17@edu.ljungskile.org

Stor ovisshet kring regeringsfrågan

Det är jämnt mellan blocken in i det sista. Sverigedemokraterna kommer enligt flera opinionsundersökningar få mellan 15 och 20 procent.  Men i dagsläget har inga av partierna uttryckt vilja att samarbeta med dem. Kommer det gå att bilda en stabil regering?

Johan Sperr:
– Ja förr eller senare, så stabilt som det behövs oavsett vad det blir.

Eva-Lotta Hultén:
– Det var en svår fråga. det går ju men frågan är hur kompromissvilliga ett antal partier är.

Emelia Seipel:
– Jag är inte jätteinsatt så jag vågar inte svara på det men det hoppas jag.

Anki Ramnelid:
D
et är riktigt riktigt ovisst. en stabil regering tror jag inte men jag hoppas att man skall hitta  den lösning så man kan sammarbeta.

Gerd Johnsson:
– Det kan gå hur som helst. jag har tänkt att de är de små som får hjälpa att putta på de stora.

 

 

Martin von Sivers Mengwall
Martin.jl17@edu.ljungskile.org

Så röstade Ljungskile förra valet

Valet 2018.

Det är valdag i Sverige och det verkar bli en rysare. Enligt olika undersökningar är det endast några få procent som skiljer blocken åt. 

Uddevalla kommun har liksom riksdagen haft rödgrönt styre den senaste mandatperioden. Men i år verkar resultatet vara jämnare än någonsin. Enligt den senaste Sifo-mätningen är det 1,4 procent som skiljer blocken åt. Men om det blir ett maktskifte i kommunen eller inte blir avgjort under dagen.

Så här röstade Ljungskile i valet 2014:

Ljungskile-Hälle-Skafteröd

Ljungskile-Berg-Simmersröd

Lyckorna-Grinneröd

Resteröd-Forshälla öst


Källa: valmyndigheten

Jakob Romin
jakob.jl17@edu.ljungskile.org

Program ska minska psykisk ohälsa

Foto: Jakob Romin

Psykisk ohälsa fortsätter att öka hos barn och ungdomar över hela Sverige. Därför har Stockholms län tagit krafttag mot problemet i form av programmet YAM. Nu kan Uddevalla kommun gå samma väg. 

YAM(Youth aware of mental health) är ett program som främjar diskussion och ökar kunskapen om psykisk ohälsa och jobbar för att minska självmordshandlingar bland unga. Målgruppen för programmet är ungdomar i åldern 14-16 år. Just nu genomförs programmet i Stockholm län och har visat vara sig effektivt.

Elving Andersson (C) lade tillsammans med Anna-Malin Björk Joelsson (C) förra året fram en motion som innebär att även anamma YAM i Uddevallas skolor med start vid årsskiftet. Motionen har legat på Barn- och utbildningsnämndens bord vid två tillfällen och vid det senare bifölls motionen. Samma sak gällde för kommunstyrelsen, som vid det senaste mötet biföll motionen och föreslår att kommunfullmäktige gör samma sak vid nästa möte. Om motionen klubbas igenom är det i nuläget fortfarande oklart hur det kommer se ut i praktiken.
–Jag kommer ta upp det i nästa sammanträde och försöka få klarhet från kommunfullmäktige, säger Elving Andersson (C).

Men att motionen kommer bli till verklighet verkar troligt.
– Formellt sett så blir det beslutat på kommunfullmäktige nästa vecka, men jag tror inte att dem kommer ändra på kommunstyrelsens beslut, jag ser ingen anledning till att dem skulle ändra, säger Cecilia Sandberg (S), ordförande för barn och utbildningsnämnden.

 

Jakob Romin
jakob.jl17@edu.ljungskile.org

Riksdagspartierna fyllde salen Ulvön på Ljungskile Folkhögskola

Under dagen har Ljungskile folkhögskola anordnat bokbord där riksdagspartierna medverkade.

Många elever flockades kring de olika partiernas bord uppställda i salen Ulvön på Ljungskile Folkhögskola. Eleverna fick chans att ställa frågor till de olika politikerna.
– Jag har fått svar på många frågor, och väldigt bra svar, säger Emil Eriksson, studerande på folkhögskolan.

Han var redan vid 13 års ålder redan övertygad om vilket parti han kommer rösta på, men anser ändå att bokborden kan hjälpa elever till att hitta sitt parti.
– Jag har fått en hel del ny information efter idag, men inte några nya åsikter. Jag tror dock att det kan hjälpa andra att bestämma sig, säger han.

Evenemanget lockade många elever till samlingslokalen Ulvön på folkhögskolan, enligt vissa kanske lite för många.
–Det var väldigt mycket folk, jag tror jag kommer tillbaka senare, säger Gabriella Dahl från skolans Global-linje och fortsätter att berätta att hennes viktigaste fråga för valet är anställningstryggheten. En fråga som hon efter det första besöket kände att hon ännu inte fått klarhet i.

Samtliga riksdagspartier var inbjudna, men Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var inte representerade vid bokborden. De medverkade dock på panelsamtalet senare under dagen.

Enkät:
Vad tycker du om att partierna är här och presenterar sig?

Sara Herdebrant

– Jag tycker att det är bra. Det är kul att man får tid att prata med partierna och diskutera. 

Antonia Johansson

–Det är bra att få möjlighet att prata med dem och se vad de har för värderingar och åsikter.

Melker Hasselgren Axelson

– Det är bra att få höra olika åsikter och olika versioner. 

Michaela Jörling

Det är viktigt att de är här, jag ser att vissa partier inte är här vilket inte är så kul. 

Jakob Romin
Jakob.jl17@edu.ljungskile.org

Martin von Sivers Mengwall
martin.jl17@edu.ljungskile.org

 

Liverapportering från panelsamtal på Folkhögskolan

Tidigare idag möttes samtliga riksdagspartier för ett panelsamtal på Ljungskile Folkhögskola. Följ liverapporteringen här nedan! 

14.39

Nu har paneldebatten avslutats och samtliga representanter skakar hand uppe på scen och tackar varandra.

 

14.38

Avslutning: 30 sekunders till vardera representant för att förespråka varför man ska rösta på dem?

C: Framåt, småföretagande.

M: Företagande. Fler jobb, fungerande skola, fler poliser.

S: Bygga ett samhälle tillsammans. Ojämlika samhällen mår inte bra.

L: Individen. Bra start i livet. Utbildning ska löna sig. Bra omsorg och vård.

V: Alla ska få det dem behöver och ge när dem kan. Feminism, antirasism, miljöpolitiken har prioritet.

KD: Läs allas partiprogram. Föreställ er vad som händer om ni röstar där. Välj klokt och baserat på fakta.

SD: Ett tryggt och sammanhållet samhälle.

MP: För att klimatet inte kan vänta. Vi sätter alltid miljön först och främst.

 

14.30

Nästa fråga: Vilka vill du samarbeta med?

Vänsterpartiet: V, MP, S

Miljöpartiet: V, S, MP, L, C

Socialdemokraterna: S, V, MP, C, L

Centern: C, L, KD, MP, M

Liberalerna: C, L, KD, M

Moderaterna: C, L, KD, M

Kristdemokraterna: C, L, KD, M

Sverigedemokraterna: SD, KD, M

 

14.23

Publikfråga: Varför öppnas gränser för så många när det inte ges uppehållstillstånd till alla?

Lars-Arne Staxäng (M) säger att det är viktigt att sätta ett stopp så att alla som kommer hit även får stanna.

David Höglund Velasquez (V) säger att Sverige ska göra så mycket dem kan. Och att Sverige kan vara ett föregångsland, så att fler EU-länder ska göra samma.

 

14.20

Martin Pettersson (SD) berättar att segregerade områden existerar för att det är där det finns bostäder, och att frågan löses bäst genom att bygga fler bostäder.

Lars-Arne Staxäng (M) lägger vikt vid att få tag på människor som begår brott i segregerade områden. Att det är en av de viktigaste faktorerna.

Kristina Jonäng (C) säger att personligt ansvar också spelar roll.

Karin Engdahl (S) säger att samtliga kommuner måste hjälpas åt, och att alla skolor måste vara bra skolor.

Emma Nohrén (MP) instämmer med att alla kommuner måste bygga bostäder och ta hand om människor.

David Höglund Velasquez (V) instämmer föregående talare men lägger till att det även är en klassfråga. Ett fler olika former av bostäder måste byggas på samma plats.

 

14.13

Nästa fråga: Hur ska man göra för att minska segregationen?

 

14.11

Martin Pettersson (SD) lägger vikt vid att komma in på arbetsmarknaden och få kollegor som pratar Svenska så att man på den vägen kan lära sig språket.

 

14.10

Första frågan: Vad ska ni göra för att nysvenskar ska få jobb snabbare?

David Höglund Velasquez (V) säger att människor som kommer till Sverige ska få gå till SFI från första dagen dem kommer.

 

14.07

Nästa ämne: Integration

 

14.03

Nästa snabbfråga: Marknadshyra.

Samtliga partier utom KD röstar nej. Jonas Strandwall berättar att han förklarar att han det även finns behov av exklusiva kvalitetsboenden som då behöver en marknadshyra för kostnaden såna bostäder kostar att bygga.

David Höglund Velasquez replikerar att bostadsmarknaden som den är nu inte fungerar att ha marknadshyror på.

 

14.00

Bostadsbristen tas upp som nästa ämne: Hur ska unga komma in i bostadsmarknaden?

Jonas Strandwall (KD) säger att fler attraktiva bostäder med lågt produktionspris måste byggas, därmed också billigare att bo i.

Kristina Jonäng (C) vill bygga i kvalité och hållbarhet, även bostadsbidrag och mindre regelverk kring byggande.

Karin Engdahl (S) berättar att flertalet studentlägenheter redan byggts i regeringens regi, men att nästa steg är att bygga för ungdomar som inte studerar och lägger vikt vid billiga hyresrätter.

 

13.53

Dags för snabbfrågor med JA och NEJ-svar.

Fossilfritt 45? Samtliga partier svarar unisont Ja.

 

 

13.46

 

13.42

Kristina Jonäng (C) vill att fler ska kunna bli lärlingar.

 

13.41

Nästa ämne: Hur ska vi folk att välja utbildningar till bristyrken?

Lars-Arne Staxäng (M) inleder och lägger vikt vid praktikplatser.

 

13.39

Kristina Jonäng (C) svarar att nedskräpning är förbjudet, men att det är svårt att hålla koll på vilka som skräpar ner.

 

13.38

Första publikfrågan ställs: Cigarettfimpar har framgått som en miljöfara. Har ni någon plan för det?

 

13.36

David Höglund Velasquez (V) lägger vikt vid kollektivtrafiken. Carl-Johan Sernestrand berättar att han tror på den moderna tekniken.

 

13.35

Alfred Jansson ställer nästa fråga: Hur man bäst och miljövänligast tar sig från punkt A till punkt B?

 

13.33

Samtliga representanter lägger vikt vid närodlat och ekologiskt. Kristina Jonäng (C) berättar hur mycket närproducerad mat det finns i Västra Götaland.

 

13.31

Roshan Pilth ställer nästa fråga relaterat till ämnet: Hur handlar ni mat, prioriterar ni ekologiskt?

 

13.29

Martin Pettersson (SD) lägger vikten vid globala satsningar och ger kritik till subventionerade elcyklar.

 

13.28

Emma Nohrén (MP) berättar om investeringar och satsningar miljöpartiet gjort.

 

13.26

Den andra moderatorn, Alfred Jansson, presenterar den första ämnesfrågan: Vad gör ni konkret för att bidra till en hållbar klimatpolitik?

Karin Engdahl (S) inleder och nämner bland annat att kärnkraften ska avvecklas.

 

13.19

Moderator Roshan Pilth inleder samtalet med frågan: Vilken fråga är viktigast för er?

 

13.17

Representanter från partierna är: David Höglund Velasquez (V), Emma Nohrén (MP), Karin Engdahl (S), Kristina Jonäng (C), Carl-Johan Sernestrand (L), Lars-Arne Staxäng (M), Jonas Sandwall (KD) och Martin Pettersson (SD).