Ida Flöjsbon

Mord- en stor fascination

Crime-time med Ida Flöjsbon   Foto: Martin Von Sivers Mengwall

      Angeläget med tema krim

Mord, en fascination som många av oss har. Varför blir vissa mordutredningar större än andra och vad är det som gör oss intresserade av det?

I dagens Angeläget har vi tema krim. Vi tar upp två av Sveriges största mordfall och pratar om varför vi människor känner ett visst drag och fascination till mordutredningar.
Nils Bergman som startade den populära podden ”Rättegångspodden” berättar hur han kom på idén till podden och hur det var när han träffade Arbogakvinnan Johanna Möller.

 

Ida Flöjsbon
Ida.jl17@edu.ljungskile.org

 

Mötet med Arbogakvinnan Johanna Möller

 

      Nils Bergman om mötet med Johanna Möller

Ett av Sveriges mest omtalade och största mordfall. Johanna Möller sitter inne för medhjälp till mord och mordförsök på hennes föräldrar. Nils Bergman åkte till Kronobergshäktet och mötte den omtalade Johanna Möller.

Under gårdagens Angeläget diskuterar vi kring temat krim. Varför är vi fascinerade av mordutredningar och att ta del av rättegångsförhandlingar. Det var i början av augusti 2016 som polis larmas till en sommarstuga i Arboga. En kvinna är svårt knivskuren och hennes man ligger avliden i deras gemensamma sovrum. Efter ett par veckor grips parets dotter och hennes pojkvän misstänkta för attacken. Och hela Sverige läser om händelsen.

Detta blir ett av vår tids största mordutredningar och artiklar efter artiklar skrivs om det omtalade paret. Nils Bergman som ligger bakom den framgångsrika ”Rättegångspodden”, får i uppdrag att göra en dokumentär för SVT om Arbogafallet. Han skriver brev till den åtalade Johanna Möller och han får kontakt.
–  Hon ville bara prata om fallet och var ointresserad av att ställa upp på en till intervju, säger Nils Bergman.

För att höra hela intervjun, klicka på länken nedan
http://www.ljungskilenyheter.se/?p=13749

 

Ida Flöjsbon
Ida.jl17@edu.ljungskile.org

Fler blir kvar på kvinnojouren

Sandra Sundblad enhetschef för våld i nära relationer Fyrbodal.
Foto: Ida Flöjsbon

      Bostadsbristen skapar köer för kvinnojourer

Allt fler utsatta kvinnor och barn vistas en längre tid på kvinnojourer. Bostadsbristen påverkar köer runt om i landet och fler har svårare att ta sig vidare.
Det kan bli en propp i systemet, säger Sandra Sundblad enhetschef för våld i nära relationer Fyrbodal.

De senaste åren har bostadsbristen vuxit runt om i Sverige. Allt fler personer får svårare att hitta sig en lägenhet med förstahandskontrakt, och man får förflytta sig från bostad till bostad.

Enligt en undersökning som kvinnojourföreningen Unizon gjort visar det att boendetiden har ökat med 50 procent på fyra år.
Vingens skyddande boende i Uddevalla kommun startade i januari i år och tog över arbetet efter det ideella boendet Kaprifolen och har nu börjat arbeta med det kommunalt.

Sandra Sundblad som är enhetschef för våld i nära relationer i Fyrbodal säger att de har märkt av att det kan bli en propp i boendet och att kvinnor har svårt att flytta ut och hitta sig en egen bostad.  

Ida Flöjsbon
ida.jl17@edu.ljungskile.org

Tredje rättsdagen för Natschki mordet

 

Tredje rättsdagen i Magnus Natschki målet hölls under gårdagen. Åklagare Mats Sällström förhörde den åtalade 22-åringen och den 40-årige mannen som äger kolonistugan där Natschki spenderade sina sista timmar i livet.
– Jag har inte sett blodet i stugan, säger 40-åringen.

Under måndagen fortsatte rättsförhandlingarna mot de fem män som sitter åtalade för inblandningen för mordet på Magnus Natschki i december förra året. Tre män trängde sig in i hemmet och utförde våld mot Natschki och förde sedan bort honom till en kolonistuga utanför Göteborg. Där ska misshandeln ha fortsatt och han har blivit pressad på bankuppgifter innan mordet skedde i Rotviksbro norr om Uddevalla.
En 22-årig man som var inneboende hos Magnus Natschki står åtalad för mordet. Ett filmklipp som visades under första förhandlingsdagen i rätten kan man se hur den unge mannen utger ett flertal hugg mot Natschkis huvud. Under rättegången satt den åtalade bredvid sin advokat Björn Hurtig, med ryggen vänd mot åhörarna och höll sig för ansiktet.

En man i 40-års åldern förhördes under gårdagens rättegång. Han äger den kolonistuga som Magnus tillbringade sina sista timmar och där misshandeln ska ha pågått. Åklagare Mats Sällström förhörde mannen om hans inblandning i kidnappningen, men han förnekar att han visste något.
– Jag kände bara igen en av killarna, och när de kom med Magnus sa de att han var full och behövde sova ruset av sig i stugan, säger 40-åringen till tingsrätten.

Mannen ska även ha sett den film som visar mordet innan polisen fick tag i den, men har inget svar på varför han inte gick till polisen. Han påstår även att han inte ska ha sett det blod som fanns i stugan.

Under morgondagen fortsätter förhöret med 40-åringen i Uddevalla tingsrätt.

Ida Flöjsbon
ida.jl17@edu.ljungskile.org

 

Bodde med sin mördare

Fem män i olika åldrar är misstänkta för försvinnandet och mordet på Magnus Natschki. Rättegången som hölls under fredagen framgick det att en av de åtalade hade en närmre koppling till målsägande.

Under onsdagen startade första förhöret med den åtalade 22-åringen, som ska ha mördat Magnus Natschki med en yxa. Dådet filmades och man fick se den unge mannen säga förlåt innan han utdelade ett flertal hugg mot huvudet på Natschki.

Sedan en tid tillbaka var 22-åringen inneboende hos Magnus Natschki i Göteborg. Han hävdar att kidnappningen skedde på morgonen då han var på väg till skolan och tre män trängde sig in i bostaden. Han uppger i rätten att han inte kände de misstänkta gärningsmännen sedan tidigare.

Under fredagens rättegång sa försvarsadvokat Björn Hurtig att 22-åringen följde med de tre åtalade männen efter att hot riktats mot honom och hans familj.
– Detta är en exceptionell händelse då min klient tidigare är ostraffad och aldrig har utövat våld mot någon innan eller mottagit våld. Detta är viktigt att ha i åtanke eftersom han har dödat en person som han var inneboende hos, säger Björn Hurtig.

Ida Flöjsbon
ida.jl17@edu.ljungskile.org

Felicia Johansson
felicia.jl17@edu.ljungskile.org

 

Val 2018- De senaste röstsiffrorna

Statsminister Stefan Lövfen med hustrun Ulla Lövfen
Foto: Ida Flöjsbon

Distrikten är räknade och valresultatet är klart. Ljungskile nyheter har följt kvällens nagelbitare. 

Valvakans röster är räknade. Det är jämnt mellan blocken och Sverige har med spänning följt kvällens resultat. Ljungskile nyheter har under dagen och kvällen följt valets siffror.

Valresultatet just nu:  klockan 01:30

 • Vänsterpartiet: 7,9 procent
 • Socialdemokraterna: 28,4 procent
 • Miljöpartiet: 4,3 procent
 • Centerpartiet: 8,6 procent
 • Liberalerna: 5,5 procent
 • Moderaterna: 19,8 procent
 • Kristdemokraterna: 6,4 procent
 • Sverigedemokraterna: 17,6 procent

Så röstade Uddevalla kommun i riksdagsvalet: 

 • Vänsterpartiet: 6,8 procent
 • Socialdemokraterna: 29,8 procent
 • Miljöpartiet: 4,0 procent
 • Kristdemokraterna: 7,2 procent
 • Centerpartiet: 6,8 procent
 • Liberalerna: 5,0 procent
 • Moderaterna: 18,1 procent
 • Sverigedemokraterna: 20,8 procent
 • FI: 0,4 procent

Så röstade Uddevalla kommun i kommunvalet:

 • Socialdemokraterna: 27,2 procent
 • Moderaterna: 14,2 procent
 • Sverigedemokraterna: 14,1 procent
 • Uddevallapartiet: 12,3 procent
 • Vänsterpartiet: 7,4 procent
 • Centerpartiet: 6,9 procent
 • Kristdemokraterna: 6,8 procent
 • Liberalerna: 5,7 procent
 • Miljöpartiet: 4,4 procent
 • FI: 0,5 procent

 

Ida
ida.jl17@edu.ljungskile.org

Kickoff för Ljungskile nyheter

 

Ljungskile nyheters nya redaktion höll en tipsardag under onsdagen. Glada och entusiastiska Ljungskilebor visade ett stort engagemang till sin lokaltidning.

Under onsdagen stod tvåorna på Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola vid Mitt i prick i centrala Ljungskile och bjöd på kaffe. Dagen gick ut på att den nya redaktionen för tidningen skulle göra sig bekanta med samhället och få in tips och tankar kring vad ortsborna vill se i sin lokaltidning.

Det var glada och entusiastiska besökare vid montern som med glädje visade ett stort engagemang till tidningen, både nya läsare som gamla.

Ida