Gabriel Andersson

Robert Laul: “Alkoholen var det bästa som fanns i 24 år”

Robert Lauls bok ”Alkisbarn” handlar om hans liv som alkoholmissbrukare. Bild: Gabriel Andersson

Fylla minst tre dagar i veckan, självmordstankar och ett videoklipp som blev hans vändning. I dag lever Aftonbladet-profilen Robert Laul sitt liv som nykter alkoholist.
– Det var väldigt, väldigt jobbigt, säger han.

Hösten 2015 publicerades ett antal videoklipp på hemsidan “Sverigescenen.se”. “Robert Laul granskad” lyder rubriken. Snart dyker även del två och tre upp.

På filmerna syns Sportbladet-krönikören Robert Laul i ett märkbart berusat tillstånd.

Han äter med händerna ur en salladsbuffé, ropar sexistiska ramsor om en kollega och bråkar med en dörrvakt.

Det tar inte lång tid innan tusentals har sett klippen, som flitigt delas runt i sociala medier.

Kort därpå hörde Aftonbladet av sig för att stämma ett möte med Robert Laul, som blev ombedd att ta tjänstledigt och få behandling för sitt alkoholmissbruk. Snart flyttade han även med flickvännen, tillika SVT:s Washington-korrespondent, Carina Bergfeldt till USA och blev hemmaman.

Med all ledig tid kunde Robert Laul titta tillbaka och analysera sitt liv och sitt missbruk. Ett år senare hade han skrivit klart sin bok: Alkisbarn: Fotboll, fylla och fajt.

– För att skriva en bok behöver du två saker. Du behöver reflektera över ditt liv och du behöver tid, precis som jag fick där. Jag hade inte bestämt vad jag skulle göra i Washington, jag skötte markservicen men inte så mycket mer. Till slut kände jag att jag behövde berätta den här berättelsen, och då hade jag möjligheten att lägga 3-4 timmar av dagen på att skriva, säger han.

En röd tråd genom Robert Lauls liv började bli tydlig i takt med att han skrev boken. Alkoholen, som varit närvarande i hela hans liv, visade sig vara roten till det mesta.

– Jag skulle säga att jag mådde bra då och hade kommit långt i mitt tillfrisknande, men samtidigt när jag tittade bak och tänkte “hur fan blev det så här?” blev det rörigt. Boken var ett sätt att strukturera upp livet, tyda den röda tråden och sedan följa den. Snart såg jag att det var alkoholen som var den röda tråden.

Även i hemmet i Jonsered var alkoholen ständigt närvarande. Det var inte sällan som mamma och pappa var ute hela natten, eller att det var fest hemma. När Robert Laul själv testade alkohol för första gången var det som att hitta hem, menar han.

– Första gången jag drack blev jag kidnappad av alkoholen, sedan tyckte jag att det var det bästa som fanns i 24 år. Tog jag en öl kunde jag knappt sluta dricka, och det är något jag tror är ärftligt.

I Alkisbarn berättar Robert Laul om hela historien från början. Bland annat riktar han kritik mot Aftonbladets hantering av situationen.

– De var väl medvetna om mitt missbruk, men så länge jag levererade bra krönikor så såg de inte att de skulle behöva göra något åt det. Det var först när filmerna släpptes som de ville få till ett snack, säger han.

Filmerna tog hårt på Robert Laul, som hamnade i depression och blev självmordsbenägen

– Det var väldigt jobbigt, framför allt under dagarna som filmerna producerades. Då hade jag ännu inte slutat dricka och jag var i dåligt skick överlag. Det höll på att bli lite för jobbigt, för jag levde i min egen bubbla och tyckte synd om mig själv. Jag beter mig fruktansvärt illa på de där filmerna, men det kunde jag inte se då. Då såg jag bara att det var synd om mig, säger han.

Strax över ett år efter flytten till Washington bar det iväg hemåt igen. Men Robert Laul, en av sveriges största sportkrönikörer, återvände inte till Sportbladet.

– Den första tiden jobbade jag med ett gräv om nätcasinon. Då kunde jag skynda mig långsamt in i verksamheten igen. Jag är kvar som krönikör, men det inte alls lika mycket sport, säger han och fortsätter:

– Jag är mycket glad för det jag har i dag, och den människan jag har blivit. Att jämföra livet som nykter med livet som alkoholist är som natt och dag, säger han.

I veckan firade Robert Laul tre år som nykter.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Fortsatt blågrönt styre i Västra Götaland

Alliansen och Miljöpartiet fortsätter att styra Västra Götalands-regionen.
BILD: Västra Götalands-regionen

Det blir inget majoritetsstyre i Västra Götaland, men ett fortsatt blågrönt styre. Något som stod klart under tisdagen efter att Socialdemokraterna meddelat att man ger upp sina försök till ett blocköverskridande styre.

Västra Götaland förblir blågrönt i minst fyra år till. Alliansen fortsätter att styra tillsammans med Miljöpartiet, men får nu göra det i minoritet efter att det nya partiet Demokraterna kom in i regionfullmäktige och blev vågmästare.

– För oss innebär det att vi har en relativt inarbetad plattform att driva vår politik på. Det gör vi utifrån det goda samarbetet vi haft, vi känner varandra och vet vad vi vill tillsammans, säger det nytillträdda regionrådet Ulrika Frick (MP).

Socialdemokraterna blev regionfullmäktiges största parti och försökte länge få till ett blocköverskridande samarbete, men meddelade alltså i dag att man ger upp.

– Vi ansåg att de bästa förutsättningarna för ett starkt styre i regionen var genom ett blocköverskridande samarbete, och har därför fört samtal med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Där konstaterade vi att Miljöpartiet inte tyckte att ett blocköverskridande samarbete var intressant, utan de ville fortsätta styra med alliansen, säger Helen Eliasson (S), regionråd.

Ulrika Frick (MP) menar dock att diskussioner med både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i olika frågor kommer att ske, däremot stänger man dörren för både Sverigedemokraterna och Demokraterna.

– Det gäller alltid att ha ett bra samarbetet med oppositionen i stora beslut, även om man har en klar majoritet. Det kommer givetvis bli fortsatt viktigt nu, vi värderas deras synpunkter. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är två partier vi vet att vi kan samarbeta med, säger hon.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Lokal poet ställer ut på bokmässan

Uddevallabon och poeten Rizah Sheqiri ställer ut med boken ”Ljusets spindel” på Bokmässan i Göteborg. Bild: Privat

Årets bokmässa i Göteborg får besök av ett lokalt ansikte, nämligen Uddevallapoeten Rizah Sheqiri som ställer ut med sin bok ”Ljusets spindel” – en diktsamling om konflikterna och förtrycket i 90-talets Kosovo.
– Mina dikter är lika aktuella i dag som då, säger han.

På torsdag drar bokmässan igång på Svenska Mässan i Göteborg. På plats finns ett lokalt ansikte, nämligen poeten Rizah Sheqiri. Förra året släppte han för första gången sin bok ”Ljusets spindel” på svenska, en samling dikter om livet under förtryck och auktoriteten i Kosovo.

– Som poet är ordet det enda man har att göra motstånd med. I poesin kan man uttrycka sig metaforiskt utan att göra sig fiende med regimen. I morgon kommer jag att berätta om Ljusets spindel som jag skrev på albanska under 80- och 90-talet, om hur livet i Kosovo var under den tiden, och om hur det var att vara en människa på flykt, säger han.

Årets tema på bokmässan är respekt, ett ord som Rizah Sheqiri menar betyder mycket för honom.

– Respekt handlar om det fria ordet och den fria mänskligheten. I min poesi reflekteras det runt det negativa, förtrycket, och som jag sagt tidigare; trots att dessa dikter är skrivna mellan 80- och 90-talet är de minst lika aktuella i dag. Tragedin utspelar sig bara någon annanstans i världen än på balkan.

Förutom att vara på plats på sitt bokbord kommer Rizah även att medverka i paneldiskussioner. På torsdag berättar han om livet som poet under förtryck i programmet ”Poesin som motstånd”. Sedan på lördag medverkar han i programmet ”Flykten valde oss”.

– Där kommer jag och två andra killar att prata om hur det var att vara flykting för 20-30 år sedan jämfört med hur det är att vara det i dag, säger Rizah Sheqiri.

Under dagen kommer LN-redaktionen att finnas på plats på Svenska Mässan för att bevaka bokmässan. På ljungskilenyheter.se kommer du som läsare att kunna ta del av bland annat radioinslag, personporträtt och diskussioner.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Nu kan Elvan få stanna i Sverige

18-årige Elvan Ayoubi är en av tusentals ensamkommande som berörs av den nya gymnasielagen. Bild: Gabriel Andersson

I dag fick den så kallade gymnasielagen grönt ljus, vilket innebär att 18-årige Elvan Ayuobi och tusentals andra ensamkommande får en ny möjlighet till uppehållstillstånd under gymnasiestudier.
– Det känns väldigt bra, säger han.

2015 kom 18-årige Elvan Ayuobi till Sverige från Pakistan. Likt tusentals andra har de senaste åren varit ovissa för honom, många har fått avslag både en, två och tre gånger när de ansökt om uppehållstillstånd.

– När de får sitt tredje avslag väljer vissa att fortsätta fly medan andra tvingas åka tillbaka. För mig är det så himla fel. Lämnar de Sverige får de börja om hela processen i ett annat land samtidigt som andra i sin tur kommer hit. Det blir stora problem i hela Europa, säger Maria Ohlsson som arbetar som samordnare för ensamkommande på ett boende i Ljungskile.

Men i dag slog Migrationsöverdomstolen fast i två domar att den nya så kallade gymnasielagen får tillämpas. Det innebär att ensamkommande ungdomar får en ny möjlighet till uppehållstillstånd för gymnasiestudier.

– I går gick jag hela dagen och försökte tänka hur jag ska förbereda dem om lagen inte går igenom. Det känns naturligtvis otroligt skönt nu. Jag tror att killarna slutat tro på att det ska gå bra, så många lär vara väldigt glada nu.

Även för Elvan Ayuobi är beslutet en lättnad. Han är själv en av de som omfattas av den nya lagen.

– Det känns väldigt bra att jag kan få en chans att stanna i Sverige, säger han.

Trots den nya lagen slutar dock inte arbetet för Maria Ohlsson. Hon menar att det nu gäller att tänka långsiktigt.

– Mitt arbete fortsätter som vanligt, för det är ganska långt kvar tills många får uppehållstillstånd oavsett vart man ligger i asylprocessen. Bara för att de får uppehållstillstånd och stannar i kommunen gäller det att tänka längre och inte tro att det löser alla problem, som till exempel jobb och bostad, säger hon.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Division 3 nästa för Ljungskiles damer

Seger med 13-0 hemma mot Smögen/Hamburgsund i lördags innebar att Ljungskiles damer säkrade seriesegern i division 4. Foto: Tobias Åberg

Det var väntat, men spänningen höll sig kvar ända in i sista omgången. Efter 13-0 hemma mot Smögen/Hamburgsund kunde elitsatsande Ljungskile SK:s damer titulera sig som seriesegrare i division 4.
– Den här känslan är något vi ska fortsätta att surfa på, säger Joakim Jensen, huvudtränare.

Det var bara knappt ett år sedan som Ljungskile SK presenterade sin nya satsning – ett damlag med Allsvenskan som mål. I lördags tog laget ett stort kliv mot målet genom att besegra Smögen/Hamburgsund hemma med 13-0. En vinst som innebar serieseger i division 4 Dalsland/Bohuslän och att laget kommer att spela division 3 nästa säsong.

– Det känns helt fantastiskt, så klart. Gott när man lyckas med något man sätter sig in i, säger Joakim Jensen.

Jensen själv var likt resten av ledarstaben och spelarna ny inför säsongen. Men det var långt ifrån klart att han skulle fortsätta som tränare efter att han fick sparken från division 2-laget Gauthiod efter bara två omgångar förra säsongen.

– Då kände jag att jag var trött på livet som tränare, men sedan sålde Maja (Sölsnaes, projektledare) in hela idén med LSK, och det kändes spännande. Det är första gången jag tränar ett damlag och det märks väl att tjejerna är lyhörda och tar åt sig av mer av vad man säger till dem än de herrar jag tränat. Det syns ju också på resultaten, säger han och fortsätter:

– LSK är en väldigt proffsig och välskött förening, både på dam- och herrsidan. Därför kändes det direkt väldigt spännande.

Att det är ett spännande och ambitiöst projekt håller även skyttedrottningen Sandra Bagger med om. För henne blev det totalt imponerande 48 mål den här säsongen, alltså över hälften av LSK:s totala antal mål.

– Framför allt är det fantastiskt roligt att någon vill gå in och satsa så här på damerna. Så här proffsigt har jag aldrig varit med om att det varit förut, säger hon.

Nu väntar alltså division 3 för Ljungskiles damer. En serie upp och svårare motstånd. Men enligt Joakim Jensen räknar man vara med och slåss i toppen även nästa säsong.

– Jag tror att den förstauppställningen vi har även står sig väldigt stark i division 3. Inför säsongen mötte vi ju division 2-lag som Rösse, och där gjorde vi ändå bra resultat trots att vi inte var ihopspelade. Samtidigt gäller det att försöka behålla de spelare vi har, vi vill ha kvar så många som möjligt. Jag tror inte heller att särskilt många vill lämna nu när projektet väl kommit igång, säger han.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Hällebergsskolan kan komma att utredas

Hällebergsskolan i Ljungskile. Foto: Samuel Stålros

Tidigare elever på Hällebergsskolan drevs till självmordsförsök. Nu kan skolan komma att utredas.
– Vi följer vad som uppdagas i media, säger Hans Larson på Skolinspektionen.

Under helgen publicerade GP en granskning där tidigare elever på den kristna friskolan Hällebergsskolan i Ljungskile vittnat om rädsla och psykisk terror, vilket lett till att flera försökt att ta sitt eget liv.

Otydliga signaler

Nu har Uddevalla kommun bokat ett möte med Hällebergsskolans ledning, uppger skolans tillförordnade rektor Rakel Eriksson.

– Det enda vi vet är att vi har blivit inbjudna till ett möte, men signalerna från Uddevalla kommun har varit ganska otydliga, säger hon till Ljungskile Nyheter.

Enligt Rakel Eriksson kommer inte Skolinspektionen att starta någon utredning i ärendet, eftersom att det har gått för lång tid sedan de påstådda händelserna ska ha ägt rum.

Men Skolinspektion menar på att huruvida en utredning kommer att ske ännu inte är bestämt.

– Mycket bygger på huruvida fler uppgifter om mer aktuella händelser uppdagas. I det här fallet rör det sig inte om färska nyheter och det är inget vi kan ta ställning till just nu, säger Hans Larson, enhetschef på Skolinspektionen Göteborg.

Har inte haft kontakt

Hans Larson uppger att någon kontakt mellan Skolinspektionen och skolan inte tagits. I stället följer man vad som uppdagas i media.

– Vi avgör själva när vi vill göra en tillsyn. Det är inte ovanligt att Skolinspektionen agerar efter vad som kommer fram i media.

 

Gabriel Andersson
Gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Felicia Johansson
Felicia.jl17@edu.ljungskile.org