Gabriel Andersson

Svaga betyg för kommunens skolor

Uddevalla är fortsatt rankat bland de sämre skolkommunerna i Sverige.

En förbättring med tolv placeringar jämfört med 2017. Men Uddevalla kommun placerar sig återigen bland de lågt rankade skolkommunerna. Det visar Lärarförbundets årliga ranking.
– Vi måste kunna bli bättre, säger Barn- och utbildningsnämndens ordförande Cecilia Sandberg (S)

Varje år presenterar Lärarförbundet en undersökning där Sveriges skolkommuner rankas utifrån totalt 13 olika kriterier. Bland annat undersöks resurser till undervisningen, betygsresultat i grund- och gymnasieskola och lärarlönerna.

I årets ranking kniper Vellinge en förstaplats, följt av Orust, Vadstena, Båstad och Torsby. För Uddevalla ser resultaten bra mycket sämre ut.

Uddevalla på 214:e plats

Trots en förbättring med tolv placeringar jämfört med förra året, hamnar Uddevalla återigen bland de sämre skolkommunerna, närmare bestämt på 214:e plats av Sveriges totalt 290 kommuner.
I Lärarförbundets undersökning har man noterat att kommunen förbättrat sig gällande bland annat lönen och resurstilldelningen, medan man i förhållande till andra gått bakåt på andelen godkända elever samt lärartätheten.

– Så klart önskar vi att vi hamnat högre, och jobbar aktivt med att förbättra oss på de punkter som undersökningen visar att vi brister på. Samtidigt kommer det en undersökning i veckan som visar att elevernas resultat förbättrats, säger Cecilia Sandberg (S), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

Lärarförbundets undersökning stämmer alltså inte?

– Det är en upplevelse för Lärarförbundets medlemmar, och ger en spretig bild. Samtidigt ligger vi bra till i lönefrågan, vilket är en de stora frågorna man drivit i Lärarförbundet. Men summa summarum måste vi kunna bli mycket bättre.

”Satt ordentliga strategier”

Cecilia Sandberg menar samtidigt att man från kommunens sida jobbar aktivt med just de frågor som pekas ut som problemområden i undersökningen.

– Vi har satt ordentliga strategier för ett långsiktigt arbete med skolorna. Det stora problemet är att bi hst väldigt många elever i våra skolor jämfört med hur många skolor vi har, och vi hade velat ha fler skolor snabbare. Men det är en långdragen process, och det kanske man inte riktigt ser från utsidan, säger hon.

Fakta: Sveriges skolkommuner 2018

  • 1. Vellinge
  • 2. Orust
  • 3. Vadstena
    :
  • 115. Trollhättan
  • 124. Färgelanda
  • 185. Lysekil
  • 214. Uddevalla

Källa: Lärarförbundet

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Wålemark blev vändningen för LSK

Efter att Jörgen Wålemark tagit över LSK gick laget obesegrat i tolv raka matcher. Bild: Tobias Åberg

Efter en dålig säsongsinledning kunde det mycket väl ha blivit division 2 för Ljungskile SK nästa säsong. Men när klubblegendaren Jörgen Wålemark tog över som tränare vände resultaten, och oavsett resultat i slutomgången mot Skövde AIK slutar laget på en sjätteplats i division 1 södra.
– Den här hösten ger hopp om framtiden, säger han.

Vårsäsongen blev en epok att glömma för Ljungskile SK. När resultaten inte gick vägen för laget fick dåvarande tränaren L-O Mattsson lämna. I stället tog duon Erik Lund och Aleksandar Kitić över som spelande tränare tillsvidare.

Men med två matcher kvar att spela innan sommaruppehållet presenterades Jörgen Wålemark, med nio säsonger som spelare i LSK, över som tränare. Med Wålemark vid rodret höll sig laget obesegrat i tolv raka matcher, innan man föll i derbyt borta mot IK Oddevold.

– Det är första gången jag tagit över ett lag mitt under säsongen och inte varit med under försäsongen. Laget befann sig i ett prekärt läge där man var inblandade i bottenstriden, så det blev viktigt att sätta sin prägel direkt, säger han och fortsätter:

– Jag fick mycket hjälp av Erik Lund, och vi kunde samla ihop våra tankar vilket sedan också gav positiva resultat.

Att vara tillbaka i moderklubben kändes speciellt, menar Wålemark, som även betonar att mottagandet han fick gav mycket energi.

– Det kändes jättebra redan från början, framför allt det positiva bemötandet jag fick från supportrar och de som jobbar inom klubben. Man märker verkligen hur viktig klubben är för Ljungskile som samhälle. Går det bra för klubben är det många som mår bra och tycker att livet är lite enklare, säger han.

På lördag kommer Skövde AIK till Skarsjövallen, vilket blir de båda lagens sista tävlingsmatch för säsongen. Men redan nu har truppbygget inför nästa säsong påbörjats. I nuläget finns det mellan 8-10 spelare kontrakterade över nästa säsong.

– Inget annat är klart ännu, men vi är givetvis runt och tittar på vad som finns till nästa säsong, säger Jörgen Wålemark och fortsätter:

– Nästan alla fotbollsspelare vill uppåt i sina karriärer, och det är klart att det alltid blir en del förändringar. Allsvenskan och Superettan lockar många, och vi vill så klart ge våra spelare den chansen. Med den filosofin hoppas vi att vi kan vara det bästa alternativet i division 1.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Ung moderat begärd häktad misstänkt för våldtäkt

En ung man, aktiv i Moderata ungdomsförbundet, sitter häktad misstänkt för våldtäkt i Vänersborg. Under tisdagen begärdes mannen häktad av åklagare.

Mannen som är i 20-årsåldern är politiker misstänks ha våldtagit en kvinna natten till söndag, och anhölls dagen efter, rapporterar P4 Väst.

Händelsen ska ha inträffat i samband med en konferens för MUF Västra Götaland Norra, Västras och Södra Älvsborgs distriktsstyrelser. Både gärningsmannen och målsägande ska ha varit aktiva inom ungdomsförbundet.

– Vi har upprättat stöd och startat ett uteslutningsärende mot honom, säger Viktor Lundblad, distriktsordförande för MUF Västra Götaland Västra till P4 Väst.

Under tisdagseftermiddagen begärde åklagaren Daniel Veivo Pettersson mannen häktad.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Marinbiologen: ”Valar vanligare än man tror”

Valen som skymtades i Ljungskile i söndags var en vikval. Bild: Madeleine Gustafsson Engström

Flera Ljungskilebor fick nog en chock i söndags när de såg en val simma runt i viken, alldeles intill bebyggelsen. Men enligt marinbiologen Björn Källström är det ingen ovanlig företeelse.
– Att valar tar sig så långt inåt land är vanligare än vad många tror, säger han.

I slutet av oktober skymtades en val både i Byfjorden och utanför Orust. I söndags fick även Ljungskileborna sikta val, även om det är oklart om det rörde sig om samma varelse.

Enligt Björn Källström, marinbiolog på Göteborgs Marinbiologiska Laboratorium, rör det sig om en vikval. Han menar att företeelsen är vanligare än vad man tror.

– Många tänker att det är högst ovanligt, men faktum är att det inte är något onaturligt alls. De följer sin föda, som består av främst sill och makrill, och letar sig titt som tätt in i vikarna för att jaga, säger han.

Men det är inte bara vikvalar som är vanliga i området. Även tumlare och olika delfinarter är regelbundna besökare.

– Spektakulära valarter som knölval förekommer också. Nästan varje år kommer dessutom en flock späckhuggare ner, säger Björn Källström.

Björn Källström driver tillsammans med ett 30-tal andra siten valar.se där man rapporterar valobservationer i svenskt vatten. När en val skymtas någonstans brukar folk vara snabba på att ta sig till platsen för att få sig en skymt. Men vissa kan ibland vara lite väl nyfikna.

– Det gäller att ha sunt förnuft. Man ska aldrig jaga en val, då skrämmer man iväg den. Det är bättre att låta valen vara ifred och beskåda den från avstånd, säger han.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Färre spelar – men omsättningen ökar

Flera år i rad har svenskarnas spelande minskat. Samtidigt omsätter spelbolagen mer pengar än någonsin, pengar som kan bli ännu fler när spelmonopolet avskaffas nästa år. Foto: Gabriel Andersson

Flera år i rad har svenskarnas spelande minskat. Samtidigt omsätter spelbolagen mer pengar än någonsin, pengar som kan bli ännu fler när spelmonopolet avskaffas nästa år.
– De som spelar för högre insatser är fler i dag. Det har skett en rejäl
ökning, säger Patrik Axelsson på Spelberoendes förening i Göteborg.

Under 2017 omsatte svenska spelbolag drygt 17 miljarder kronor. Enligt Lotteriinspektionen stod statliga Svenska spel för omkring 40 procent av de miljarderna, följt av ATG med dryga 18 procent, och Svenska
Postkodföreningen med åtta procent. Siffrorna för aktörer på den reglerade marknaden har sett ungefär likadana ut de senaste fem åren.

Men fler och fler svenskar vänder sig till den oreglerade spelmarknaden, där utländska bolag med fötterna i skatteparadis växer sig allt större.

Ökning på den oreglerade marknaden

Det är just på den oreglerade spelmarknaden som nettoomsättningen ökar allra mest, även om den ännu är en bra bit från den reglerade marknaden. Sedan 2013 har
nettoomsättningen, alltså efter utbetalda vinster, ökat från 3,6 miljarder kronor till 5,5 miljarder kronor år 2017. Till skillnad från den reglerade
spelmarknaden, där siffrorna ligger stadigt, ökar den oreglerade marknaden för varje år.

Några siffror för 2018 finns ännu inte, men i mars förra året presenterade regeringen ett förslag som kommer att rita om den svenska spelmarknaden totalt.

Den 1 januari 2019 slopas det svenska spelmonopolet. Det innebär att privata, oreglerade aktörer kan få tillstånd att bedriva spel med pengar mot en vinstskatt på 18 procent. Anledningen, enligt den dåvarande civilministern Ardalan Shekarabi (S), var att man hoppas på att lagändringen ska motverka illegala spel.

– Det oreglerade spelet har tagit över och spel används i kriminell verksamhet. För 14 år sedan tillsattes den första i raden av spelutredningar. Det är på tiden att vi går från ord till handling och får ordning och reda på den svenska spelmarknaden, sa han i ett pressmeddelande den 6 april i år.

Läs även: Jonas vinner hundratusentals kronor varje år – men varnar för fällorna

”Vi är inte säkra på att det blir bra”

Patrik Axelsson är kontaktperson för Spelberoendes förening i Göteborg och menar att spelbolagens nya sätt att marknadsföra sig, där man erbjuder välkomstbonusar och gratisspel, har gjort att folk spelar för mer pengar än tidigare.  Av samma anledning är man inom
Spelberoendes förening kluvna till den nya
lagen. Man tror till och med att lagen kan locka en helt ny publik.

– Det är klart att det är bra med en ny lag som styr upp och sätter ett regelverk kring de illegala bolagen, som ofta befinner sig utomlands. Vi vill dock se att nätkasinon och oddsspel och andra
beroendeframkallande spel förbjuds. Den nya lagen öppnar för nya nätkasinon och risken är att man lockar en helt ny publik. Vi är inte säkra på det blir något bra, säger han.

Spel – en nedåtgående trend

Samtidigt som spelbolagens omsättningar ökar, så minskar faktiskt svenskarnas spelande. Enligt en undersökning av Novus som presenterades i november 2017 har andelen svenskar som spelar minst en gång om året minskat med fem procentenheter sedan 2014.

Men fortfarande har två av tre svenskar spelat någon gång det senaste året, och en tredjedel av de tillfrågade svarade att de hade spelat någon gång den senaste veckan. Det är dock bland de som spelar varje vecka som spelandet har minskat allra mest.

Enligt Patrik Axelsson säger inte siffrorna från undersökningen särskilt mycket. Han menar snarare att man inte ser det verkliga problemet.

– Beroendet bland hela befolkningen har minskat, men samtidigt har omsättningen ökat. De som spelar hårt, och för högre insatser, är fler i dag. Bara här i Göteborg har vi under detta året gått från ett snitt på 25 medlemmar per möte, till 40 medlemmar. Det är en rejäl ökning, säger han och fortsätter:

– Det stora problemet är att folk spelar för pengar de inte har, och när de förlorar försöker de jaga ikapp pengarna de förlorat. Samtidigt finns det sunda spelare, som bara spelar litegrann. Problemet är att det är svårt att hålla sina gränser

Illustration: Gabriel Andersson

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

“Jag nöjer mig inte med 250 spänn”

Jonas Gustafsson driver ett av Sveriges största Twitter-konton med fokus på betting, och har blivit en välkänd profil inom ämnet. Men trots uppmärksamheten och vinster på hundratusentals kronor varje år räds han inte för att rikta kritik mot spelbolagen.
– Du tillåts förlora hur mycket som helst, men vinner du för mycket stängs du av, säger han.

37-årige Jonas Gustafsson, född och uppvuxen i Karlstad, lever ett vanligt liv. Två barn, sambo och jobb inom byggbranschen. Vid sidan om är han aktiv inom fotbollsklubben Karlstad BK där han även är sponsor. Som så många andra sportintresserade har Jonas även ett intresse för betting, men i hans fall har hobbyn blivit till ett extraknäck.

– Vissa år drar jag in mer pengar på spelandet än vad jag har i årsinkomst från mitt jobb, säger han.

Började med att skriva speltips

För Jonas började det hela i 15-årsåldern. På den tiden fanns ingen åldersgräns på spel, så att spela tio kronor på Svenska spel varje helg blev tidigt en tradition för honom.

Men det dröjde till 2010 innan spelandet, och uppmärksamheten, verkligen tog fart för honom. Han fick chansen att skriva speltips på siten rekatochklart.com, där han tog sig smeknamnet “Gsonbetting”.

– Jag lärde känna många andra skribenter där, och de tjatade på mig att jag skulle skapa ett Twitter-konto, så det gjorde jag. I början var det mest för att snacka runt med andra spelare, men sedan började jag även publicera mina spel där och då började det snabbt växa, säger Jonas. I dag har hans Twitter-konto omkring 7 000 följare. Varje vecka lägger han upp ett videoklipp med hashtaggen #tvåminutermedgson, där han presenterar ett spel som avgörs på den kommande lördagen. I videoklippen syns han oftast sittandes i en bil, och avslutar med att sjunga.

– Det var aldrig min ambition att det skulle bli så stort. Jag minns när jag hade kommit upp i 3 000 följare. Då visste jag inte överhuvudtaget vad som skulle hända, det blev en jättestor press på mig. Så känner jag inte alls i dag. Nu är jag bara mig själv så gott jag kan, det är sådan jag vill vara.

Läs även: Färre spelar – men omsättningen ökar

Insatser på 10 000 kronor

Insatserna i Jonas Gustafssons spel är höga, och genererar oftast vid vinst över hundra tusen kronor. Något som många kan stirra sig blinda på, medger han själv. Samtidigt anser han att den tid han lägger ner inte lönar sig om vinsten är låg.

Tycker du att det finns ett tillräckligt bra skyddsnät för de som trillar dit?

– Nej, inte alls. Man borde spärra deras personnummer om de förlorar för mycket. I dag räcker det att de letar upp ett annat bolag att spela hos, säger han och fortsätter:

– Jag har alltid haft med mig i bakhuvudet att inte spela för pengar jag inte har råd att förlora. Det är inte så att jag började med höga insatser på 10 000 kronor, insatserna har blivit högre i takt med att jag haft högre lön och högre vinster. Det är viktigt för mig att en förlust inte drabbar min sambo eller mina barn ekonomiskt. Det är inte heller värt att lägga så mycket tid för att vinna 250 kronor.

Stoppad från att spela hos flera bolag

På grund av sina höga vinster har Jonas blivit så kallat limiterad på flera av destora bettingsidorna, vilket innebär att han inte längre får lägga några spel hos bolaget. Något han riktar mycket kritik mot.

– Det är helt otroligt att bolagen får stänga av personer som vinner för mycket, men det finns inget tak på hur mycket du får förlora.

Att vara en välkänd profil på betting-scenen år 2018 går att likställas med att vara influencer i andra sociala medier. Med uppmärksamheten kommer också ett ansvar, menar Jonas Gustafsson.

– Man kan inte bara glorifiera det som är positivt, utan man måste alltid visa båda sidor av myntet. Du kan vinna en jäkla massa pengar, men du kan också torska lika mycket. Vissa perioder går det dåligt för mig med, och då förlorar jag summor som de flesta inte har råd att förlora. Det är något som är väldigt viktigt för mig att belysa.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Uddevallason nominerad till Augustpriset

Anders Holmer, född i Uddevalla, är nominerad till Augustpriset för sin bilderbok ”Regn”. Foto: Sören Andersson

Han debuterade så sent som 2017 med boken Allting händer. Nu har Anders Holmers bilderbok Regn nominerats till årets Augustpris i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok.

När nomineringarna till årets Augustpris tillkännagavs under måndagen bjöds det på flera skrällar. Bland skrällarna dök även ett lokalt inslag upp, nämligen författaren Anders Holmer från Uddevalla. Efter debuten 2017 med boken Allting händer släppte han i januari bilderboken Regn, som nominerats i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok med motiveringen:

”I en bilderbok som lockar till eftertanke tas läsaren på en poetisk regnresa jorden runt. Det är stämningsbärande bilderbokskonst där varje uppslag överraskar med sin subtila humor, och för läsare till olika scener och landskap där regn kan komma i form av frön eller körsbärs-blom. Sparsmakade och finurliga haikurader stimulerar till fantasi och lekfullhet. Det är lätt att meditativt försjunka i Anders Holmers värld av regn. Vilket drömregn skulle du vilja gå 
ut i?”

Omröstningen i priset drog igång redan under måndagen, och pågår till 19 november innan pristagarna i de olika kategorierna tillkännages.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

 

 

Robert Laul: “Alkoholen var det bästa som fanns i 24 år”

Robert Lauls bok ”Alkisbarn” handlar om hans liv som alkoholmissbrukare. Bild: Gabriel Andersson

Fylla minst tre dagar i veckan, självmordstankar och ett videoklipp som blev hans vändning. I dag lever Aftonbladet-profilen Robert Laul sitt liv som nykter alkoholist.
– Det var väldigt, väldigt jobbigt, säger han.

Hösten 2015 publicerades ett antal videoklipp på hemsidan “Sverigescenen.se”. “Robert Laul granskad” lyder rubriken. Snart dyker även del två och tre upp.

På filmerna syns Sportbladet-krönikören Robert Laul i ett märkbart berusat tillstånd.

Han äter med händerna ur en salladsbuffé, ropar sexistiska ramsor om en kollega och bråkar med en dörrvakt.

Det tar inte lång tid innan tusentals har sett klippen, som flitigt delas runt i sociala medier.

Kort därpå hörde Aftonbladet av sig för att stämma ett möte med Robert Laul, som blev ombedd att ta tjänstledigt och få behandling för sitt alkoholmissbruk. Snart flyttade han även med flickvännen, tillika SVT:s Washington-korrespondent, Carina Bergfeldt till USA och blev hemmaman.

Med all ledig tid kunde Robert Laul titta tillbaka och analysera sitt liv och sitt missbruk. Ett år senare hade han skrivit klart sin bok: Alkisbarn: Fotboll, fylla och fajt.

– För att skriva en bok behöver du två saker. Du behöver reflektera över ditt liv och du behöver tid, precis som jag fick där. Jag hade inte bestämt vad jag skulle göra i Washington, jag skötte markservicen men inte så mycket mer. Till slut kände jag att jag behövde berätta den här berättelsen, och då hade jag möjligheten att lägga 3-4 timmar av dagen på att skriva, säger han.

En röd tråd genom Robert Lauls liv började bli tydlig i takt med att han skrev boken. Alkoholen, som varit närvarande i hela hans liv, visade sig vara roten till det mesta.

– Jag skulle säga att jag mådde bra då och hade kommit långt i mitt tillfrisknande, men samtidigt när jag tittade bak och tänkte “hur fan blev det så här?” blev det rörigt. Boken var ett sätt att strukturera upp livet, tyda den röda tråden och sedan följa den. Snart såg jag att det var alkoholen som var den röda tråden.

Även i hemmet i Jonsered var alkoholen ständigt närvarande. Det var inte sällan som mamma och pappa var ute hela natten, eller att det var fest hemma. När Robert Laul själv testade alkohol för första gången var det som att hitta hem, menar han.

– Första gången jag drack blev jag kidnappad av alkoholen, sedan tyckte jag att det var det bästa som fanns i 24 år. Tog jag en öl kunde jag knappt sluta dricka, och det är något jag tror är ärftligt.

I Alkisbarn berättar Robert Laul om hela historien från början. Bland annat riktar han kritik mot Aftonbladets hantering av situationen.

– De var väl medvetna om mitt missbruk, men så länge jag levererade bra krönikor så såg de inte att de skulle behöva göra något åt det. Det var först när filmerna släpptes som de ville få till ett snack, säger han.

Filmerna tog hårt på Robert Laul, som hamnade i depression och blev självmordsbenägen

– Det var väldigt jobbigt, framför allt under dagarna som filmerna producerades. Då hade jag ännu inte slutat dricka och jag var i dåligt skick överlag. Det höll på att bli lite för jobbigt, för jag levde i min egen bubbla och tyckte synd om mig själv. Jag beter mig fruktansvärt illa på de där filmerna, men det kunde jag inte se då. Då såg jag bara att det var synd om mig, säger han.

Strax över ett år efter flytten till Washington bar det iväg hemåt igen. Men Robert Laul, en av sveriges största sportkrönikörer, återvände inte till Sportbladet.

– Den första tiden jobbade jag med ett gräv om nätcasinon. Då kunde jag skynda mig långsamt in i verksamheten igen. Jag är kvar som krönikör, men det inte alls lika mycket sport, säger han och fortsätter:

– Jag är mycket glad för det jag har i dag, och den människan jag har blivit. Att jämföra livet som nykter med livet som alkoholist är som natt och dag, säger han.

I veckan firade Robert Laul tre år som nykter.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Fortsatt blågrönt styre i Västra Götaland

Alliansen och Miljöpartiet fortsätter att styra Västra Götalands-regionen.
BILD: Västra Götalands-regionen

Det blir inget majoritetsstyre i Västra Götaland, men ett fortsatt blågrönt styre. Något som stod klart under tisdagen efter att Socialdemokraterna meddelat att man ger upp sina försök till ett blocköverskridande styre.

Västra Götaland förblir blågrönt i minst fyra år till. Alliansen fortsätter att styra tillsammans med Miljöpartiet, men får nu göra det i minoritet efter att det nya partiet Demokraterna kom in i regionfullmäktige och blev vågmästare.

– För oss innebär det att vi har en relativt inarbetad plattform att driva vår politik på. Det gör vi utifrån det goda samarbetet vi haft, vi känner varandra och vet vad vi vill tillsammans, säger det nytillträdda regionrådet Ulrika Frick (MP).

Socialdemokraterna blev regionfullmäktiges största parti och försökte länge få till ett blocköverskridande samarbete, men meddelade alltså i dag att man ger upp.

– Vi ansåg att de bästa förutsättningarna för ett starkt styre i regionen var genom ett blocköverskridande samarbete, och har därför fört samtal med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Där konstaterade vi att Miljöpartiet inte tyckte att ett blocköverskridande samarbete var intressant, utan de ville fortsätta styra med alliansen, säger Helen Eliasson (S), regionråd.

Ulrika Frick (MP) menar dock att diskussioner med både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i olika frågor kommer att ske, däremot stänger man dörren för både Sverigedemokraterna och Demokraterna.

– Det gäller alltid att ha ett bra samarbetet med oppositionen i stora beslut, även om man har en klar majoritet. Det kommer givetvis bli fortsatt viktigt nu, vi värderas deras synpunkter. Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är två partier vi vet att vi kan samarbeta med, säger hon.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org

Lokal poet ställer ut på bokmässan

Uddevallabon och poeten Rizah Sheqiri ställer ut med boken ”Ljusets spindel” på Bokmässan i Göteborg. Bild: Privat

Årets bokmässa i Göteborg får besök av ett lokalt ansikte, nämligen Uddevallapoeten Rizah Sheqiri som ställer ut med sin bok ”Ljusets spindel” – en diktsamling om konflikterna och förtrycket i 90-talets Kosovo.
– Mina dikter är lika aktuella i dag som då, säger han.

På torsdag drar bokmässan igång på Svenska Mässan i Göteborg. På plats finns ett lokalt ansikte, nämligen poeten Rizah Sheqiri. Förra året släppte han för första gången sin bok ”Ljusets spindel” på svenska, en samling dikter om livet under förtryck och auktoriteten i Kosovo.

– Som poet är ordet det enda man har att göra motstånd med. I poesin kan man uttrycka sig metaforiskt utan att göra sig fiende med regimen. I morgon kommer jag att berätta om Ljusets spindel som jag skrev på albanska under 80- och 90-talet, om hur livet i Kosovo var under den tiden, och om hur det var att vara en människa på flykt, säger han.

Årets tema på bokmässan är respekt, ett ord som Rizah Sheqiri menar betyder mycket för honom.

– Respekt handlar om det fria ordet och den fria mänskligheten. I min poesi reflekteras det runt det negativa, förtrycket, och som jag sagt tidigare; trots att dessa dikter är skrivna mellan 80- och 90-talet är de minst lika aktuella i dag. Tragedin utspelar sig bara någon annanstans i världen än på balkan.

Förutom att vara på plats på sitt bokbord kommer Rizah även att medverka i paneldiskussioner. På torsdag berättar han om livet som poet under förtryck i programmet ”Poesin som motstånd”. Sedan på lördag medverkar han i programmet ”Flykten valde oss”.

– Där kommer jag och två andra killar att prata om hur det var att vara flykting för 20-30 år sedan jämfört med hur det är att vara det i dag, säger Rizah Sheqiri.

Under dagen kommer LN-redaktionen att finnas på plats på Svenska Mässan för att bevaka bokmässan. På ljungskilenyheter.se kommer du som läsare att kunna ta del av bland annat radioinslag, personporträtt och diskussioner.

Gabriel Andersson
gabriel.jl17@edu.ljungskile.org