Martin von Sivers Mengwall

Homestyling – ett smart knep eller en dyr fluga?

Allt mer vågade stylingar skall locka köpare till visningarna. Foto: Bjurfors

Homestyling har de senaste åren blivit mer av en regel än undantag. Stylingmetoderna blir allt mer vågade och allt från citronfyllda badkar till foton med lyckliga par ska locka till köp. Men funkar verkligen knepen, vem gynnas och är det värt besväret?

Bostadsmarknaden har de senaste fem åren varit het och priserna har stadigt pressats uppåt. Under sommaren 2017 nådde den sin kulmen. Och trots den senaste tiden av nedgångar ser siffrorna nu ut att åter vända uppåt och kanske siktas nya högstapriser vid horisonten. Att homestyla sitt hem vid en försäljning är någon som mäklarna oftast rekommenderar. Mäklaren Anna Carlsson har under de senaste åren sett trenden växa sig stark och ser positivt på fenomenet.
– Det finns stora fördelar med att låta en professionell stylist  styla ditt hem, vi ser tydligt att det går fortare att sälja bostaden. Det är positivt då det särskilt i de större städerna är en snabb marknad där man snabbt vill sälja och flytta. Man har helt enkelt inte tid med en långdragen process. Det är även positivt på det personliga planet för att man slipper ha sitt hem stående på standby för eventuella visningar, säger hon.

Att låta homestyla sitt hem är inte gratis, och vanligtvis kan man dela in homestylingen i tre olika nivåer. Konsultation, styling med befintliga saker och styling med inhyrda saker där den sista nivån lätt kan kosta uppåt 20.000-40.000 kronor. Och det finns inga garantier att man får igen pengarna.
– Jag kan ju aldrig säga säkert att det är värt att homestyla sitt hem. Men vi vet att stylade hem får fler klick på Hemnet och det brukar i sig dra fler potentiella kunder till visningarna. Att det är många på visningarna brukar kunna dra upp priset då fler tycks vara intresserade, säger hon.

Det finns ingen officiell statistik eller siffror som stödjer tesen. Det oberoende företaget Svensk mäklarstatistik har under flera år kartlagt den svenska bostadsmarknaden och enligt analyschefen Per-Arne Sandegren så finns det inga siffror att utgå ifrån.
– Vi vet inte hur det ser ut med homestyling. Vi tar in alla objekt som säljs men det är omöjligt att veta om det gjorts någon styling eller inte, säger han.

Statistiken lyser alltså med sin frånvaro men trots detta propsar mäklarna på att homestyling är bra. Att det skulle röra sig om ett knep för mäklarna att få till lättare och snabbare affärer slår Anna Carlsson ifrån sig.
– Vi rekommenderar styling för att vi upplever att det ger bättre resultat i slutändan. Vårt jobb går ut på att ge säljare och köpare en så bra upplevelse och affär som möjligt. Vi tjänar ingenting på en snabb affär där ingen är nöjd med resultatet, säger hon.

Viktor Hedén har jobbat som hemstylist i fem år och enligt han är ett välstylad hem viktigt för att göra ett hem konkurrenskraftigt på en hård bostadsmarknad.
– De senaste åren har bostadsmarknaden fullkomligt exploderat och det krävs en del för att sticka ut. Nu ser vi ett ökande behov när marknaden sviktar. Det krävs mer av din bostad för att skilja sig från mängden och då kan en ordentlig homestyling innebära en rejäl skjuts.

En stylists jobb går enligt Viktor ut på att lyfta och förstärka det bästa bostaden har att erbjuda. Han ser att många kunder förstår vad som är speciellt med just deras bostad men att de saknar kunskapen att lyfta fram det.
– Vi ser bostaden som en påbörjad tavla som vi kan slutföra. De flesta svenskar har en väldigt bra grundstil men det där lilla extra saknas ofta. Vad vi gör beror helt på kundens behov, ibland behövs bara ett rådgivande möte där vi ger tips. Det är såklart kul, men det roligaste är när vi får vara med och styla hela bostaden, säger han.

När man tar sig en snabb titt på Hemnet är det relativt lätt att se vilka bostäder som genomgått en omfattande styling. Vissa böcker, planscher och möbler är återkommande. En viss transparent plaststol tycks ha blivit senaste modet och Russel James och Vee Speers posters från Fotografiskamuseet tycks förekomma i var och varannat svenskt hem.
– Det handlar om att skapa en exklusivitet med lite dyrare designsaker. Olyckligtvis är inredning trendkänsligt och det blir lätt att man använder samma saker som andra. Men det är saker som man vanligtvis inreder sitt hem med, säger han.

Viktor Hedén bygger även han miljöer med inredning som man kanske inte alltid inreder med själv. Och på frågan om dessa exklusivt inredda hem inte riskerar att skapa en besvikelse hos köparen när hen ska inreda, så är det inget han upplevt.
– Även om vi kan skapa lite speciella miljöer så gäller det att lyfta det bästa med lägenheten och jag tror att vi är en källa till inspiration snarare än att folk försöker efterlikna det vi gör. Jag tror att man vill bo i ett hem man själv inrett, säger han.

Mäklarna och stylisterna tycks vara eniga om att homestyling är en viktig trend när det kommer till bostadsförsäljningar. Sofia Dahl har dels sålt och köpt en lägenhet där en stylist anlitades och hon har en mer nyanserad bild när det kommer till försäljning.
– Jag anlitade stylisten efter den fria rådgivningen som kom med mäklarfirman. Jag tyckte att hon hade många bra idéer och ville ha ut så mycket betalt som möjligt. Totalt la jag ut runt 20.000 kronor för stylingen då de använde mycket av mina egna saker men även tog in en hel del nytt. Lägenheten blev väldigt fin, men jag vet inte om jag hämtade hem pengarna, säger hon.

Att homestyling skulle vara nödvändigt för att få bostaden såld tror inte Sofia Dahl. Men hon misstänker att det har blivit mer nödvändigt idag än vad det var för några år sedan.
– Idag känns det som att nästan alla bostäder är stylade på ett eller annat sätt. Att bara städa ordentligt känns inte tillräckligt när alla andra håller på och stylar. Då blir mitt hem mindre lockande och det vill man inte. Det är en rätt stor sak i sig att köpa och sälja och det känns som att stylingen lägger ytterligare en sak till listan, avslutar hon.

Martin von Sivers Mengwall
martin.jl17@edu.ljungskile.org

Bussersättning på sträckan Uddevalla – Ljungskile

Från och med den 22 oktober till den 4 november ställs tågtrafiken mellan Uddevalla och Ljungskile in. Anledningen är reparationer av tunnlarna längs sträckan. 

Reparationen utförs av trafikverket och ersättningsbussar kommer att sättas in på sträckan mellan Uddevalla och Ljungskile. Tågen mellan Uddevalla- Strömstad och Ljungskile-Göteborg uppges gå som vanligt. Enligt Västtrafik rekommenderas dock att planera sin resa i förväg under de berörda dagarna.

Martin von Sivers Mengwall
martin.jl17@edu.ljungskile.org

Julia Rio garnbombar för ett gladare Sverige

Konstnären Julia Rio framför region Värmlands monter på bokmässan som hon dekorerat. Foto: Martin von Sivers Mengwall

Från den värmländska landsbygden till Oslo, Bristol, London och Stockholm. Konstnären Julia Riordans konstnärskap har tagit henne över världen och kan verka lika snurrigt som de garnnystan hon arbetar med.

Julia Rio har alltid sysslat med hantverk och konst. Trots att hon växte upp i närheten av Arvika, en stad som kanske inte förknippas med ett rikt kulturliv kom hon att välja konsten. Efter studenten flyttade hon till Oslo för att arbeta på kafé men efter drygt ett år började konstintresset dra i henne.

– Jag saknade den konstnärliga andan och jag kände att jag behövde något kreativt. Då hittade jag en kurs i stickningsdesign i Brighton. Det var bara en ren slump, jag googlade och tänkte att jag ville bli modedesigner.

Kursen i Brighton beskriver hon som extremt lärande och inspirerande. Efter en visit i Sverige bar det åter till en utbildning i England och huvudstaden London. Det var här Julia stötte på gatukonsten som senare kom att bli hennes eget uttryckssätt.

– I London stötte jag på mycket gatukonst och jag läste om en konstnärinna som heter Olek som arbetar med garnbombning och textil gatukonst. Jag blev väldigt inspirerad och det fick mig att gå ut och täcka min första lyktstolpe med garn i London.

Efter London kom Julia åter att packa sina väskor och styra kosan mot Sverige och Stockholm. Där läste  hon en utbildning i entreprenörskap innan hennes dröm om att läsa på Konstfack blev verklighet. Tiden på Konstfack beskriver hon som utvecklande samtidigt som hon upplevde att skolan begränsade henne.

– Jag kände mig väldigt tyglad under Konstfackåren och jag trivdes inte alltid så bra. Jag fick väldigt mycket jobb under utbildningen och det blev stressigt att plugga och samtidigt jobba. Det gjorde att jag inte alltid mådde så bra. Men det är väldigt skönt att vara klar, speciellt när jag känner att jag kämpat för det.

Under åren på konstfack arbetade hon med textil, och just garn i det offentliga rummet har kommit att bli hennes signum. Syftet med hennes garnkonst är inte bara att det ska vara dekorativt utan det är minst lika mycket ett ställningstagande.

– Det handlar om att ta ett gammalt hantverk som stickning och virkning som har sin historia i hemmet, som förknippas med mormor och mamma. Det finns en sådan kärlek i det uttrycket. Att då ta det och omvandla det till en ny kontext som gatukonst blir väldigt intressant. För mig innebär det en feministisk kamp, säger hon.

Hon säger att den feministiska kampen ligger i att ta ett traditionellt kvinnligt hantverk och placera det i ett sammanhang och en kontext som är väldigt mansdominerad och att det då blir en härlig konstrast.

– Tänk dig ett fluffigt varmt garn som landar på kall betong, det blir en sådan extrem kontrast mellan två världar som passar så bra, det låter lite kylsigt men det handlar lite om att ge värme åt gatan, säger hon.

Hon beskriver även att det finns något fint i den textila gatukonstens skörhet och att aldrig veta hur länge ett verk kommer att få finnas kvar.

– Mycket textil gatukonst försvinner väldigt snabbt och det är något kul och spännande i att inte veta vad som händer med mina verk. Vissa verk får vara uppe i ett år medans andra försvinner på en dag.

Det konstnärliga arbetet är en ständig process och trots att Julia Rio tog avstamp i yarn bombing och textil gatukonst har hennes arbete idag, allt mer kommit att handla om måleri och muralkonst men hennes budskap är fortfarande lika tydligt.

– Jag vill ta plats, vi matas av reklam hela tiden i det offentliga rummet. Hur kan det vara lagligt  medans det i Stockholm har varit nolltolerans mot gatukonst och grafitti. Det är som att säga att min konstform inte är laglig. Men det handlar om att ge färg och historia till stadsbilden och det är extremt viktigt, säger hon.

Hon säger även om att det handlar om att göra konsten tillgänglig för alla och visa processen bakom verken.

– När jag är på plats och målar tar jag in omgivningens energi, det handlar mycket om att kommunicera med omgivningen och sprida något annat än reklam, säger hon.

I Sverige har vi en lång tradition av offentliga konstverk, och då främst statyer i brons. Men enligt Julia Rio är vi rädda för det som sticker ut och enligt henne hade vi blivit gladare av en mer färgglad stadsbild.

– Vi går runt i stilrena kläder, vill vara minimalistiska och pratar inte med främlingar. Och det speglar hur stadsbilden ser ut, grå och tråkig. Vi är landet mellanmjölk. Så vad vi ser runt omkring oss påverkar hur vi agerar mot varandra. Mer färg på gatan skulle va en väg till att vi blir varmare och tänker på varandra och skapar naturliga mötesplatser på gatan, avslutar hon.

Martin von Sivers Mengwall

martin.jl17@edu.ljungskile.org

Här hittar du Ljungskiles bästa kanelbulle

Vinnaren Marie-Louise på Ulvesunds växthus är stolt över deras bullar som bakas med ekologiskt mjöl och kanel. Foto: Martin von Sivers Mengwall

I torsdags var det kanelbullens dag och som traditionen bjuder firades detta med bullbak runt om på Ljungskiles caféer. Vi på redaktionen har utsett Ljungskiles bästa kanelbulle.

Ulvesunds växthus: Bäst i test

Jacob: Fin att se på, smörig och god men lite torr.

Felicia: Det är en väldigt god bulle som är saftig och har en tydlig smörsmak. Helt klart bäst!

Martin: En lagom söt bulle som är lite knaprig på utsidan. Passar kanske lite bättre för de mognare smaklökarna.

Det lilla cafét: En värdig andraplats

Jacob: Väldigt god och trevlig bulle men klent på kanel.

Felicia: Luftig och god, precis som en kanelbulle ska va.

Martin: En välbalanserad luftig men kanske lite seg bulle.

ICA supermarket Ljungskile: Smakar som man förväntar sig 

Jakob: En helt klart duglig bulle, speciellt för den stora skaran.

Felicia: Denna bulle smakar som man förväntar sig att en kanelbulle ska smaka.

Martin: En alldeles för söt bulle med smak av kemikalier, men kan tänka mig att den går hem hos barnen.

Kärrstegens gård: Den lämnade inget bestående intryck

Jakob: Degig och mastig, smakade köpebulle.

Felicia: Den lämnade inget bestående intryck.

Martin: En smakrik och frisk fyllning men en väl tung deg.

Café Flora: Dyr och torr

Jakob: Torr, tråkig, smaklös och lite i storleken.

Felicia: Dyr, torr och tråkig. 

Martin: Aningen torr och med lite kanelsmak, saknar känslan av kanelbulle.

Martin von Sivers Mengwall

martin.jl17@edu.ljungskile.org

 

Uddevallabron avstängd för all trafik

Uddevalla bron är för tillfälligt avstängd på grund av starka vindar. Foto: Samuel Stålros

Under onsdagsmorgonen stängdes Uddevallabron av för all trafik.

Uddevallabron är avstängd på grund av den kraftiga blåsten. Först för tunga fordon men sedan 8-tiden har bron varit avstängd för all trafik.

– Det blåser runt 25 meter per sekund och vanligtvis stänger vi bron vid en ihållande vind av 26. Men vindarna är uppe i 35 meter per sekund i byarna och då måste vi stänga för all trafik, säger Sofia Lindahl från trafikverket.

Trafiken får nu ledas om via 45an genom Uddevalla, där det pågår vägarbete och köer är att vänta.

Meteorolog Erik Rindeskär tycker inte att man ska vara orolig.

Erik Rindeskär är meteorolog på Foreca och han säger till Ljungskile Nyheter att det inte är någon ny storm som är påväg, även om de hårda vindarna kommer tillta under dagen.

– Det är som man märkt väldigt blåsigt och vindarna kommer bli värre under dagen för att sedan under eftermiddagen lugna ner sig igen. Det väntas inte bli värre framåt i veckan. Det kommer vara en del vind men inget som påverkar i större utsträckning.

Alfred Jansson
alfred.jl17@edu.ljungskile.org

Martin von Sivers Mengwall
martin.jl17@edu.ljungskile.org

Hummerpremiär och storfångst på två kilo i Ljungskile

Thomas Dahlberg är nöjd med dagens fångst. Foto: Martin von Sivers Mengwall

Igår var det hummerpremiär och fritidsfiskare från hela landet gav sig ut på havet för att sätta hummertinor i hopp om att få med sig en bit av västkustens svarta guld.

Bättre väder för hummerfiske kan man knappast önska sig. Thomas Dahlberg från Ljungskile drog idag upp sina första hummertinor för säsongen och han är nöjd med årets premiär.

– Det va toppen, vädret kan inte va bättre. Lite kyligt på morgonen men annars bra och igår var det samma sak men lugnt och fint då också, säger han.

Trots rapporterna om ett minskat hummerbestånd och de nya reglerna om färre tinor, så har Thomas Dahlberg idag fått upp inte mindre än tre humrar. Varav den största var på två kilo, och de nya reglerna som innebär att man får ha sex tinor per person istället för fjorton stör honom inte nämnvärt.

– Jag hade väl gärna haft kvar det gamla antalet tinor, men större flyktöppningar är inga problem så att de får växa till sig och lägga rom en extra gång, säger han.

Att va fler i båten och därigenom få ha fler tinor är inget som Thomas Dahlberg arbetar med men att vara fler för nöjes skull är inga problem.

– Om man skall ha samma antal tinor så får vi vara fler, men jag har minskat på antalet istället. Man kan inte va så många i båten men idag hade jag med en engelsman som var med och tittade för skojs skull, säger han.

Att hummerbeståndet skulle ha minskat är inget som Thomas Dahlberg har märkt av, däremot så har antalet fritidsfiskare ökat markant på senare år.

– Antalet fiskare har ökat på vissa ställen och då blir såklart fångsterna mindre. Lokalt minskar beståndet förstås men utåt kusten där jag fiskade själv märkte jag aldrig någon skillnad, säger han.

Som nybliven fritidsfiskare gäller det att hålla tungan rätt i mun för bland de mer rutinerade kan okunskapen leda till irritation. Och enligt Thomas Dahlberg är för långa linor ett problem.

– Det blir lätt lite för mycket trassel och vissa lägger sig för nära. Många har för långa linor, ibland har de 70 meters lina när det bara är 12 meter djupt och det är inte bra, säger han.

Och till de nyblivna hummerfiskarna har han ett klassiskt tips om var det är lättast att hitta hummer.

– Det ska vara ojämn botten, gärna sten eller sprängsten. De går och gömmer sig där. Visst kan du fiska på släta berg men där finns ingen hummer utan det ska va skrymslen och vrår, säger han.

Trots den fina fångesten så ska inte Thomas Dahlberg fira med nykokt hummer utan med att städa båten. Men när hummern väl ska ätas finns det ett sätt som enligt Thomas Dahlberg slår alla andra.

– Svensk hummer ska ätas naturell, kokad. Gratinerad är kanongott men då är det för lyxigt att använda svensk hummer utan då kan du lika gärna köpa kanadensare för då märker man ingen skillnad, säger han.

Martin von Sivers Mengwall

martin.jl17@edu.ljungskile.org

Viktigt att rösta för Ljungskileborna

      Därför är det viktigt att rösta

Idag röstar svenska folken om vem som ska styra Sverige de kommande fyra åren.  Trots att rekordmånga väljare har förtidsröstat är trycket på vallokalerna stort och att rösta är för de flesta en självklarhet.

– Det är inte alla som får rösta och det är jätteviktigt oavsett vad man tycker om alternativen. Möjligheten finns att rösta blankt så att rösta är tvunget, säger Johan Sperr.

Att rösta är även en självklarhet för Eva-Lotta Hulten, och ett sätt att visa att man stödjer demokratin.

– Dels är det ett viktigt tillfälle för en själva att läsa på och engagera sig i politiska frågor och dels är det viktigt att visa att man stödjer demokratin som helhet och att man vill ha ett demokratiskt samhälle. Det tredje skälet är såklart att det du tycker har betydelse och påverkar hur Sveriges styrs, säger hon.

Trots att Eva-Lotta Hulten röstar på valdagen så förstår hon varför folk väljer att förtidsrösta snarare än att rösta på valdagen.

– Dels är det enkelt om man är på Torp och handlar och det finns vallokal där. Jag kan även tänka mig att man inte är sugen på att titta på valdebatter och man är trött på politiskt käbbel. Då kanske man tänker att nu har jag gjort det och behöver inte bry mig om vad som sägs fram till valet skulle jag gissa, säger hon.

Johan Sperr tror även han att folk är bekväma och röstar när det passar schemat. Samtidigt ser han en baksida med förtidsröstningen.

– Folk är bekväma och röstar när det passar schemat men åh andra sidan händer det så mycket från dag till dag som kan va viktigt. Man kan rösta mellan det är från åtta på morgonen till åtta på kvällen på kvällen så alla hinner med det om man inte jobbar hela dagen, Säger han.

Martin von Sivers Mengwall

Martin.jl17@edu.ljungskile.org