Nils Lolk

Cecilia Uddén – ett liv som journalist

För många finns det en osäkerhet kring vad man vill jobba med i framtiden. Som ung var det heller ingen självklarhet för Cecilia Uddén. Att jobba som utrikeskorrespondent och radiojournalist är dock yrken hon är glad över att ha valt. 

I det sista programmet av Angeläget som klassen JL16 sände hade vi med oss Cecilia Uddén, utrikeskorrespondent och radiojournalist, live från Kairo i Egypten som berättade om hennes tid inom journalistiken.

Jag brukar säga att radio är vårt bästa bildmedium, för att det är i radio man beskriver bilder som lyssnarna kan föreställa sig. Och du vet säkert att det är vetenskapligt bevisat att man blir intelligentare av att lyssna på radio, säger hon.

Journalistik i dag är hårt kritiserat. Begrepp som ”fake news” förekommer, och förtroendet för journalister är lägre än det en gång varit. Cecilia Uddén säger vad hon hade velat att någon skulle sagt till henne som ung journalist.

Jag hade nog velat att någon sagt till mig att ”lita på det du ser och berätta det du varit med om”. Försök inte att hitta på någonting annat. Jag tror att en fara med alla attacker mot journalister samt journalistiken i dag är att det bildas en osäkerhet. Jag tror att unga journalister måste återfå sitt självförtroende, säger hon.

      Cecilia Uddén

Nils Lolk
nils.jl16@edu.ljungskile.org

Foto: Sveriges Radio.

Angeläget med Nils Lolk

      Angeläget med Nils Lolk

Dagens första program av Angeläget var självsänt och skeppet styrdes av Nils Lolk. Ljungskile folkhögskolas musiklinje fyller 50 år på lördag och en elev från klassen kom och gästade programmet för att ge oss mer insikt i showen och planeringen. Programmet blev som det bör, fullpackat, och har innehåll ni inte vill missa. God lyssning!

– Det är väldigt mycket som vi inte vet själva som elever. Vi har förberett oss lite grann men vi vet inte riktigt vad som kommer at hända på lördag och hur det kommer att gå till. Vi kommer att spela med några gäster som kommer och vi vet inte vilka det är, säger Sonja Bahlenberg.

Angeläget onsdag

Från vänster: Nils Lolk, Gustav Löfstrand, Anna Silfverstolpe. Foto: Emma Liimatainen

I dagens program av Angeläget hade vi förkortad trupp, alltså en skara på tre pers. Men ett fullsmackat program blev det. Vill ni lyssna på programmet finner ni det i sin helhet på ljudlänken.

      Angeläget onsdag

Ämnen vi pratade om var bland annat: assistanshjälp, akutboende för hemlösa, folkhögskolans nya rektor Nanna Nilsson och 50-års jubiléet för musiklinjen på skolan.

Kladdkakans dag

Foto: Orklafoods

Idag är det dags för ännu en temadag, men inte vilken temadag som helst, utan kladdkakans dag. Vi har gått ut på stan för att ta reda på hur människor i Ljungskile firar dagen till ära. 

Paul Juhlin. Foto: Nils Lolk

 

 

 

– Jag visste inte om att det var idag. Vi får nog fundera på om vi ska hitta på något ikväll med familjen. Kanske kan övertyga min yngsta om att baka en, säger Paul Juhlin.

 

Susanne Berglund. Foto: Nils Lolk

 

 

 

 

 

 

 

– Jag försöker att gå ner i vikt, så jag kommer inte att baka någon kladdkaka själv. Men om barnen kommmer över med en och överraskar är det klart att man smakar lite, säger Susanne Berglund.

 

 

 

Sofie Holgersson. Foto: Nils Lolk

 

 

 

 

 

– Jag ska baka och äta kladdkaka med lite vispad grädde tillsammans med min familj. Det är dock ingen stor grej för oss att fira, säger Sofie Holgersson.

 

 

 

 

 

 

 

Nils Lolk
nils.jl16@edu.ljungskile.org

Angeläget – hör torsdagens program

Programledarna precis efter sändning. Foto: Nils Lolk

 

      Angeläget-torsdag-oktober.mp3

I dagens angeläget har vi pratat om utställningen Hjärtats Rum på Bohusläns museum, mäns våld mot kvinnor och kollektivhuset som just nu byggs i Gerlesborg i Tanums kommun.

Programledare är Anna Silverstolpe och Gustav Löfstrand, och producent för programmet är Johanna Svensson.

 

Drömpop, hovrätt och turnera världen

Claes Strängberg från bandet Immanu El. Foto: Nils Lolk

      Claes Strängberg - Immanu El

Den 19 oktober spelade drömpopbandet från Stockholm, Immanu El på Pustervik. Claes Strängberg startade bandet Immanu El 2004 och sedan dess har de släppt fyra album. Snart ska de bege sig in i studion för att producera nyskrivet material.

– Passion, i ordets rätta bemärkelse, alltså lidelse, är att följa någonting av ren förälskelse att man knappt kan hjälpa det. Att man nästan som en magnet söker sig till att göra någonting för att man är så pass förälskad och full av lidelse för projektet.

Sedan bandets start har Claes Strängberg och hans band Immanu El, kämpat för att uppnå sina mål och drömmar, och enligt honom har de lyckats uppnå de målen de satt. Vägen på resan har dock inte alltid varit guld och gröna skogar.

– Vi hade en fest med vårt skivbolag i Majornas hamn för några år sedan, och då kom polisen dit och släckte ner och åtalade oss för massa punkter. Vi skulle några månader efter det åka till USA på turné, så vi var väldigt måna om att göra efter konstens alla regler och följa lagar. Men dem tyckte att vi hade haft en svartklubb och skulle ställas till svars för det.

 

Nils Lolk
nils.jl16@edu.ljungskile.org

Podcasten som gjorde skillnad för livstidsdömd

Producenten och journalisten, Anton Berg från podcasten Spår och P3 dokumentär vid Mondials monter på bokmässan i Göteborg. Foto: Nils Lolk

      Anton Berg på bokmässan

I juni släpptes den oskyldigt dömde Kaj Linna på fri fot från tingsrätten i Kalmar. Det tog honom tretton år i fängelse innan han lyckades få igenom en resningsansökan som i sin tur fick honom försatt på fri fot och sen friad.

En bidragande orsak var att Podcasten ”Spår” tog upp fallet på nytt för ett par år sedan och efter deras grävande kom de fram till att kronvittnet som fick Linna dömd, hade ljugit för domstolen. Efter deras avslöjande togs fallet upp på nytt när resningsansökan skickats in.
-Det är ju otroligt häftigt eftersom det är antagligen det bästa jag har gjort någonsin och dessutom lagt ner mest tid i, säger Anton Berg.

 

Nils Lolk
nils.jl16@edu.ljungskile.org

Ny rehabmottagning till Ljungskile

Närhälsan i Ljungskile  Foto: Nils Lolk

      Minst två mil för att komma till närmsta rehabenhet

Sedan 2010 har det inte funnits någon mottagning för patienter i behov av rehabvård.
Nu har norra hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götaland gett godkänt att arbeta för en ny rehabmottagning i Ljungskile.

– Som det ser ut just nu så måste Ljungskileborna åka minst två mil åt något håll för att komma till närmsta rehabenhet och vi vill finnas nära patienterna, säger Gunilla Jonsson, verksamhetschef för Närhälsan i Tanumshede.

Enligt Gunilla Jonsson så är det många Ljungskilebor som har uttryckt sin saknad av en rehabmottagning, och säger att det är något de arbetar aktivt för att det ska bi klart redan nästa år.

– Vi på Närhälsan arbetar idag för att det ska bli en ny enhet i Ljungskile och vi hoppas att den kan starta redan någon gång under 2018.

Nils Lolk
nils.jl16@edu.ljungskile.org

Vild fredagskväll i Uddevalla

 

Polisen rapporterar om att flera onyktra personer rörde sig i centrum under fredagskvällen. Foto: Nils Lolk

 

Under fredagskvällen i Uddevalla var det full fart på festandet. Det grova festandet resulterade i fyllecell för totalt 14 personer. 

– Det var en hel del festande och mer än vanligt. Delvis kanske det beror på att det är lönehelg, säger Håkan Larsson, jourförundersökningsledare på polisen till Bohusläningen.

Även om fler personer än vanligt var onyktra var det inte mer bråk och misshandel än vanligt, enligt Håkan Larsson.
Festandet ska ha ägt rum till större del på Kungsgatan i Uddevalla, men även på andra platser, både i centrum och utanför.

 

 Nils Lolk
nils.jl16@edu.ljungskile.org