Johanna Svensson

Snippsnack med Johanna Svensson

Programledaren Johanna Svensson diskuterar kring vilka ord man kan använda för det kvinnliga könsorganet. Foto: Joakim Nilsson

 

      Lyssna på snippsnack

 

Skäggbiff, fuktig ängsmark, hallongrotta eller snippa. Det finns mycket man kan kalla ingången till pärleporten och du får kalla den precis vad du vill, så länge du inte kränker någon. Skötet ska vara din bästa vän, relationen till din kropp är den enda relationen du har livet ut. 

I angelägets snippspecial pratar vi mycket om mensen och problemen som uppstår i samband med mensen i Sverige och i världen. Vi hör bland annat Sanna Warnemyr som är en av grundarna till föreningen ”Allra käraste syskon” och vi får även höra Cecilia Chatterjee-Martinsen som är generalsekreterare i Water Aid, organisationen som arbetar med att hjälpa kvinnor från fattiga länder under deras menstruation.
Förutom massor av snippsnack så får vi  även lyssna på Gabriella Granbom som lider av endometrios, som är en sjukdom som bara kvinnor med livmoder kan få.

 

Johanna Svensson
johanna.jl16@edu.ljungskile.org

 

”Mindre forskning när det är en sjukdom som bara drabbar kvinnor”

Gabriella Granbom fick diagnosen för endometrios 2012

 

      \"Jag har sökt vård fram och tillbaka sedan jag var 15 år\"

 

Cirka 10% av alla som är födda med en livmoder har den kroniska sjukdomen endometrios, vilket är 200 000 kvinnor i Sverige. En av dem är Gabriella Granbom som har haft sin diagnos sedan 2012, hon var då 34 år gammal.
–  När jag fick min diagnos hade jag aldrig hört talas om sjukdomen. Men nu kan man läsa om endometrios mycket mer i media och man pratar om sjukdomen på ett annat sätt idag, än vad man gjorde för fem år sedan.

Endometrios är en godartad sjukdom som kan leda till livslånga symptom som smärtor, energilöshet och svårigheter att bli gravid. Några utav de drabbade har inte direkt någon tydlig symtom, därför är det enkelt att missta det för mensvärk, men för många kräver smärtorna medicinsk eller kirurgisk behandling.

Sjukdomen orsakas av att celler eller så kallade endometriet som liknar livmoderslemhinnan fastnar utanför livmodern, på fel ställen i kroppen. Vilket medföljer bland annat starka buksmärtor. Det är en kronisk sjukdom och än finns det inget botemedel, bara lindring.
– Men forskning behövs, men jag tror att det handlar mycket om att det är kvinnor som drabbas. Det ser man tydligt när det gäller andra sjukdomar som kvinnor har att det brister i forskningen, säger Granbom

Gabriella Granbom sitter med i styrelsen för Endometriosföreningen och är även kontaktperson för den lokala föreningen i Boden.
– Målet för föreningen är att öka kunskapen och kapaciteten inom vården. Att öka kvaliteten och att alla ska få en rättvis behandling.

 

Johanna Svensson
johanna.jl16@edu.ljungskile.org

 

”Den dagen han dog förlät jag honom direkt”

Ayla Ljungqvist är 23 år, för tre år sedan förlorade hon sin pappa. Foto: Johanna Svensson.

      När jag fattade att det var min pappa som var död brast allt

 

När Ayla Ljungqvist var barn bodde hon i ett hus ute på landet tillsammans med sin familj. De hade en stor trädgård där hon tillbringade mycket tid med sin syster och pappa. Livet var härligt ute på landet, tills missbruket och döden kom ikapp pappa Joakim. 

När Joakim Ljungqvist inte tillbringade tid med sin familj så var han mycket i naturen och tog hand om sina djur. En dag blev han sjukskriven efter att ha brutit sitt ben, skadan var början på ett missbruk. Till slut orkade han inte leva med missbruket och för tre år sedan tog han sitt liv. Joakim blev 47 år gammal.

Tiden före 
hans bortgång hade familjen nästan ingen kontakt med honom.
– Jag var så arg, varför kunde han inte bara ta tag i sitt liv och finnas för sina barn, säger Ayla Ljungqvist om sin pappa.

Men när polisen knackade på familjens lägenhetsdörr och kom med dödsbudet, förlät Ayla honom direkt.
– När jag tänker på honom idag, tänker jag på hans leende och att han var en väldigt trevlig person som alltid fick mig att vara positiv. Nu lever jag för honom.

 

Johanna Svensson
johanna.jl16@edu.ljungskile.org

Kassettband fick Simon Karlsson att följa drömmen

Independentfilmaren Simon Karlsson är aktuell med en historisk kortfilm. Foto: Privat

 

      Simon Karlsson - chansen att fokusera på det som är roligt

Allting började med Kurt Olsson och Trolltider, och ett aprilskämt var det som gjorde att filmkarriären tog fart. Nu är independent Simon Karlsson aktuell med en historisk kortfilm som utspelar sig i staden han växte upp i.

Simon Karlsson var fem år när intresset för film vaknade. Då stod han framför teven i Grästorp och härmade Kurt Olsson eller förundrades över trickfilmningen i Trolltider. 2012 lurade han brallorna av både TV4 och Sveriges Radio med ett välplanerat aprilskämt.

Sedan dess har han jobbat i Göteborg med att göra reklamfilmer och inspirationsfilmer genom sitt eget företag Gul Film. Nu är independentfilmaren Simon Karlsson tillbaka i hemorten för att göra en kortfilm om Skaraborgs historia.

”Kreativiteten hjälper mig att gå upp på morgonen”

– Jag kommer aldrig sluta med konsten, säger Johan Ejerblom

      Kreativiteten är det som gör att jag går upp på morgonen - JB

Från att har ritat svärd och figurer från olika tv-spel när han var barn till att producera en musikvideo som bara grundar sig på hans konst. Möt konstnären från Schlätta – Johan Ejerblom. 

Det tog närmre två år för Johan Ejerblom att producera musikvideon, med musik från artisten Johan Weber. Videon har han skapat med hjälp av stop motion, som bygger på bildtagningar på figurer och bilder som han skapat, samt animation.

Han är 33 år och för två år sedan lämnade han Skövde och sitt arbete som elkonsult, för att börja studera på Domen Konstskola i Göteborg. Möt Johan Ejerblom när han berättar om sin kreativitet, livet och döden, samt hur allting började.

Följ med bakom kulisserna HÄR! 

 

Johanna Svensson
johanna.jl16@edu.ljungskile.org

 

Fiskens väg från hav till tallrik

Det nya systemet gör det enklare för myndigheterna att kontrollera fisken i havet. Foto: Johanna Svensson

Det nya systemet gör det enklare för myndigheterna att kontrollera fisken i havet. Foto: Johanna Svensson

Sverige är första landet i EU som ska införa ett nytt digitalt spårbarhetssystem för fisk. Det nya systemet ska göra det lättare för myndigheter att kontrollera att fisken inte är tjuvfångad. 

Tanken med det nya systemet är att det ska bli lättare att följa fiskens väg från havet till konsumenterna, det rapporterade P4 Väst. På så sätt blir det enklare för myndigheterna att kontrollera hur mycket fisk som har fångats och att den inte har fiskats illegalt.

De nya kraven gäller färska, frysta och kylda fiskar. Det gäller inte inläggningar och fiskpinnar, inte heller fiskarna som används till djurfoder. Det gäller fångster som görs av EU-fartyg, även om fisket är utanför EU:s havsområden.
Kostnaden för det nya systemet beräknas till strax över 40 miljoner kronor. Enligt Havs- och vattenmyndigheten ska systemet dra igång under januari 2019.

Johanna Svensson
johanna.jl16@edu.ljungskile.org