Gustav Löfstrand

Mattson – med Bohuslän i hjärtat

Ellen Mattson använder sig av närmiljön som inspiration till sina böcker. Foto: Johanna Svensson

      Ellen Mattson - Det man menar med hem är en ganska snäv plats

Författaren Ellen Mattson växte upp på landet utanför Ljungskile. Hon har en stark relation till bygden, och hon säger att det yttrar sig på ett nästan ett litet fån-glatt känslomässigt sätt.

Hon har bott i Bohuslän större delen av sitt liv, och bor nu nära där hon växte upp som liten. Hennes band till bygden är stark, men den blir mest påtaglig när hon har varit ifrån platsen ett tag.

– Varje gång jag har kommit hem och gått av tåget och gått ner för backen mot Konsum, så har jag alltid blivit väldigt glad. När jag har känt den där vinden från havet och hört måsarna.

Hon påverkas främst som människa av naturen där hon bor, mer än någon specifik punkt på kartan. Samtidigt menar hon att det man menar med hem, är en ganska snäv plats.

– Jag hör hemma i Bohuslän, men inte i hela Bohuslän. Från Uddevalla, Lysekil ner mot Marstrand. Det är ungefär den sträckan, det är inte större än så.

Gustav Löfstrand

Rockfestival på Ljungskilegården

 

      Johan Hedström jag tycker man ska förvänta sig en trevlig kväll

På lördag anordnas för första gången festivalen Kustrock på Ljungskilegården. Festivalen arrangeras och projekteras av bandet ”Rocket Leg” med stöd av volontärer, samarbetspartners och medlemmarna i övriga deltagande band.

Ljungskile är en erkänd jazzort, mycket på grund av föreningen L’Jazz som har lockat hit stora artister genom åren. På rockfronten har det varit skralare. Arrangören Johan Hedström tycker det är på tiden att det anordnas en festival av det här slaget i Ljungskile.

–Det har varit mycket fokus på jazz i Ljungskile tidigare och jag tycker det känns som att det behövs en rockfestival.

Han menar att det inte var helt lätt att driva igenom projektet.

–Vi kände av ett motstånd till en början men efter lite övertalning gick det bra, säger han.

Fört var tanken att bedriva Kustrock som en utomhusfestival på sommarhalvåret. Den idén lever fortfarande och om intresse finns flyttar de redan år 2018 ut festivalen under öppen himmel.

                                       Gustav Löfstrand

Snart inflyttning i Gerlesborgs kollektivhus

 

Det 80 meter långa kollektivhuset i Gerlesborg står snart färdigt. Foto: Gustav Löfstrand.

      Kollektivhuset i Gerlesborg

Hösten 2014 bildades den kooperativa hyresrättsföreningen Hogslätts Vänboende med målet att bygga ett Kollektivshus i Gerlesborg, Tanums kommun. Bygget framskrider enligt planerna och huset beräknas stå klart i vår. 

Kollektivhus är som ett vanligt bostadshus, oftast med hyresrätter. Det som skiljer sig är att det i huset finns gemensamma utrymmen där de boende lagar mat och äter tillsammans, odlar sin hobby och umgås. I Sverige finns idag ca 50 kollektivhus. I en del bor människor i alla åldrar medans andra är riktade mer till folk i andra halvan av livet.

Lena Jarlöv är en av de drivande krafterna bakom projektet. Hon berättar att det var viktigt att satsa på kooperativa hyresrätter då föreningen tycker att även människor med inte så stark ekonomi ska få kunna ta del av det vackra som Bohuslän har att erbjuda.

– Vi vill att även vanligt folk ska ha råd att bo vackert nära havet och naturen på västkusten.

Det har varit ett tidskrävande arbete som inneburit med och motgångar för föreningen. De ansökte bland annat om ett kommunalt borgenslån som först fick avslag från kommunens sida. Kommunen valde då att utarbeta en ny policy för kommunal borgen, vilket gjorde att föreningens andra ansökan godkändes.

Gustav Löfstrand
gustav.jl16@edu.ljungskile.org

Med jobbet som passion

Gert Bohlin efter en arbetsdag  Foto: Gustav Löfstrand

      Gert Bohlin - jag vill ha med folk att göra

Gert Bohlin jobbade som Ica-handlare i cirka 40 år. Vid pensionsåldern stängde han butiken men istället för att gå i pension valde han att köpa en vagn. Där säljer han Ost och chark-varor.

Varje dag öppnar Gert Bohlin dörren till sin ost och chark-vagn. Vagnen står på parkeringsplatsen i Ulvsesund i Ljungskile, precis vid café och växthuset. Tillsammans med vännen Lars Abrahamsson skojar de med kunderna, säljer kvalitativ ost, senap, chark-varor, och hjälper folk när de är vilse.

Duon har jobbat tillsammans sen i mitten av 60-talet, då en fjortonårig Lars Abrahamsson tog anställning i Gerts butik i Ljungskile centrum. Gert Bohlin älskar sitt arbete. Han jobbar hellre än att spendera tid hemma, och har till och med avbrutit semestrar för att han insåg att han hellre jobbar.

Får han bara vara frisk så kommer han, om Lars också vill fortsätta, att jobba många år framöver.

 

Gustav Löfstrand
gustav.jl16@edu.ljungskile.org

Klartecken för ny brandstation i Ljungskile

Jan Axelsson ser fram emot nybyggnationen.

      Jan Axelsson: Det är pirrigt

Så var det klart. Ljungskile ska få en ny brandstation. Den nya stationen kommer ligga i det gamla avloppsreningsverket. En lokal som de kommer att dela med Västvatten som idag är verksamma i lokalen. 

Efter många turer fram och tillbaka klubbades det igår igenom att brandstationen i Ljungskile ska flytta in i nya lokaler. Redan 2011 påbörjades en utredning om en ny brandstation i Ljungskile, men den rann ut i sanden. En ny påbörjades och räddningstjänsten beställde ombyggnadsprojektet i september 2014.

Allt var klart för byggstart, men problem uppstod med finansieringen av den del av byggnaden som Västvatten efter ombyggnaden skall ha kvar och projektet stoppade på grund av detta.
– Jag har en pirrig och positiv känsla inför det hela, säger Jan Axelsson, som arbetar på Räddningstjänsten i Ljungskile.

Gustav Löfstrand
Gustav.jl16@edu.ljungskile.org

Politiska krav på åtgärder efter hot mot vårdpersonal  

Hoten ökar för vårdpersonal i samband med skottskador. Foto: Andreas Blomlöf/ Landstinget Blekinge

Hot mot vårdpersonal i samband med skottskadade blir allt vanligare i Sverige. Detta uppger SVT Nyheter som har granskat 15 av Sveriges största sjukhus. Nu tas krafttag från politiskt håll.  

Det blir allt vanligare med hot mot vårdpersonal i samband med skottskadade i de större städerna i Sverige. Granskningen visar att den hotfulla situationen även ökar på sjukhus i andra städer som Norrköping, Borås och Västerås.

En sjuksköterska på Vrinnesjukhuset i Norrköping säger till SVT Nyheter att det nästan är givet i vissa situationer att det blir en anstormning av anhöriga. I dessa fall blir det ofta verbala hot.

Hur många incidenter som är kopplade till skottlossningar vid landets sjukhus är svårt att utröna. Sjukhusen skiljer inte dessa händelser från situationer med andra typer av hot och vet därför inte hur många dessa fall är. Men flera sjukhus uppger att deras känsla är att problemet ökar.
– Det inträffar i dag fler händelser med anhopning av hotfulla personer där ett stort behov av olika skyddsåtgärder krävs, säger Tomas Samuelsson, säkerhetsstrateg för region Östergötland, till SVT Nyheter.

Moderaterna vill efter oroligheterna på sjukhusen skärpa lagstiftningen. Partiet har tidigare föreslagit att våld mot tjänsteman ska få en egen brottsrubricering, samt att straffet skärps för brott som hotar viktiga samhällsfunktioner. Nu vill moderaterna att även olika vårdinrättningar ska räknas som sådana samhällsfunktioner. Detta skriver Aftonbladet.
– Vi måste agera med full kraft för att säkerställa att vi nu får bort detta. Det har blivit vanligare att vi behöver ha vakter kring våra akutmottagningar de senaste åren, och det är ju i grunden helt oacceptabelt, säger Tomas Tobé, Moderaternas rättspolitiska talesperson, till Aftonbladet.

Gustav Löfstrand
gustav.jl16@edu.ljungskile.org