Anna Silfverstolpe

Det försöker din katt säga dig

      Susanne Hellman Holmström - Det säger din katt

Katter använder ofta sitt kroppsspråk för att kommunicera med sin matte eller husse. Susanne Hellman Holmström är kattspecialist och menar att katternas ögon kan avslöja mycket om vad katterna tänker på eller känner för sina ägare.
– Många katter skickar slängkyssar till oss människor, men vi ser inte det för att vi har inte uppmärksammat vad det betyder, säger hon.

Angelägets kattspecial med Anna Silfverstolpe

      Angeläget kattspecial

Kärleken till en katt är ett komplicerat förhållande. Ni vet den där snubben som ringer en på fyllan i lördagsnatten och säger alla saker som du någonsin velat höra, men sedan inte svarar i telefon på ett halvår fastän du ser att han är inne på Instagram? Ungefär så är det att ha katt.

I dagens program pratar vi om att använda katter som motivation på arbetsplatsen, vi pratar med kattvetaren Susanne Hellman Holmström som guidar dig genom kattens beteende och vi hör hur Ljungskileborna pratar med sina katter. Det och mycket mer hittar ni i ljudklippet här ovanför.

 

Anna Silfverstolpe
jl.16@ljungskile.org

Rickard Söderberg om sin tid på Ljungskile Folkhögskola

Pressbild. Foto Christian Andersson

      Rickard Söderberg - Jag visste att Ljungskile var den bästa skolan


Rickard Söderberg var bara 16 år gammal när han började musiklinjen på Ljungskile Folkhögskola.  Han ser tillbaka på sin tid på skolan med värme och kärlek.

Musiklinjen fyller 50 år denna vecka och Rickard Söderberg som är operasångare, musikalartist och aktivist, är en av de som har gått på skolan. Han  var 16 år gammal  och beskriver hur Ljungskile Folkhögskola formade honom till den han är. Han berättar att det var på Ljungskile Folkhögskola han bestämde sig för att sjunga opera.
– Många saker som jag är och gör idag började just på Ljungskile, säger han.

Anna Silfverstolpe
anna.jl16@edu.ljungskile.org

Odelberg kan tvingas lämna scenen – Efter nya assistansregler

Pressbild på Jesper Odelberg. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

      Jesper Odelberg - Jag kan inte leva

Jesper Odelberg är komiker, artist och samhällsdebattör som växt upp i Ljungskile. Han har en cp-skada och  sitter i rullstol. Nu riskerar han bli av med delar av sin assistans – något som kan resultera i att han inte kan fortsätta jobba.

Högsta förvaltningsdomstolen tog i somras ett beslut om att personer med funktionsvariationer endast ska få assistans när assistansen är kvalificerad. Något som försäkringskassan tolkat som att man inte ska få assistans under väntetid. Det kan till exempel innebära att du får transport till biosalongen men du får inte ha en assistent under själva biobesöket, eftersom man menar att det är en väntetid för assistenten.

För Jesper Odelberg som arbetar från scenen och behöver assistans nästan hela tiden, är försäkringskassans nya riktlinjer ett hårt slag. Medan han står på scen väntar assistenterna bakom, för att hjälpa honom när han kommer av scenen. Något som blir omöjligt efter den nya domen.

– De behandlar oss med funktionsvariationer som man behandlade svarta på femtiotalet i USA. Utan assistans kan jag bara överleva men inte leva, säger Jesper Odelberg.

Regeringen håller på att utreda ärendet och kommer att lämna ett förslag på en lagförändring. Om lagförändringen går igenom kommer den dock att träda i kraft först till våren.

– Det är alldeles för lång väntetid för oss som blir drabbade, vi kan inte vänta ända till våren, säger Jesper Odelberg.

Anna Silfverstolpe
anna.jl16@edu.ljungskile.org

LSK slarvar med brottskoll på ungdomsledare

 

LSK. Foto: Carin Österdahl

      Maja Sölsnaes - Vi har inte tillräckligt bra rutiner

LSK är en av idrottsklubbarna som slarvar med att kolla brottshistorik på sina ungdomsledare, det trots att Riksidrottsförbundet rekommenderar klubbar att kolla belastningsregister för att skydda ungdomar inom idrotten.

Enligt en kartläggning från P4 Väst är det få idrottsklubbar som kollar belastningsregistret innan de tillsätter en ungdomsledare. Maja Sölsnaes sitter i LSK:s ungdomsstyrelse och medger att ingen på klubben har som uppgift att kolla belastningsregistret på ungdomsledare innan de tillsätts, vilket gör att det ofta faller mellan stolarna.
– Vi har inte riktigt klara rutiner för hur vi ska göra när vi får nya tränare, det är något vi behöver se över,  säger hon.

 

Anna Silfverstolpe
anna.jl16@edu.ljungskile.org

 

Fullt upp på Björks Bilservice

      Roger Björk tipsar om vinterdäck

Nu har minusgraderna letat sig till Ljungskile, något man kan märka på de frostiga
morgonrutorna.  Med frosten kommer också halkan, och då är det viktigt att man
byter till vinterdäck. 

På Björks Bilservice har man fullt upp med just detta. Roger Björk tycker att det är viktigt
att man är ute i god tid med att byta till vinterdäck.
– Förra året var det snöstorm och då hade vi en man här som berättade att han hade fått byta till vinterdäck klockan fem på morgonen och byta däck, det är ju sådant man vill undvika, säger han.

Anna Silfverstolpe
Anna.Jl16@edu.ljungskile.org

Nu har det tagit fart för tjejjouren Eva

Malin Grandin är glad över det engagemang för ämnet som hon har märkt på senare tid. Foto: Malin Grandin

      Malin Grandin - Ibland hinner vi nästan inte med

Efter en något trög start är det nu högt tryck på chatten hos Tjejjouren Eva. Från att det ibland inte var någon alls som skrev, ramlar det nu in upp mot tio meddelanden per jourkväll.

Tjejjouren Eva satte i gång i oktober förra året. Jouren finns till för att stärka unga tjejer som anonymt kan ställa frågor och få stöd via en chattfunktion eller via mejl. Jouren är geografiskt obunden eftersom chatten är via internet, men riktar sig primärt till fyrbodal, och har sin bas i Trollhättan.

Till en början gick det lite trögt och det var inte så många som skrev men ett år efter invigningen har tjejjouren tagit fart.

Nu händer det inte att vi sitter en kväll utan att någon skriver, säger Malin Grandin från tjejjouren Eva.

Anna Silfverstolpe
anna.jl16@edu.ljungskile.org

Överbelastningen på NÄL kan bli en dyr historia

Niklas Claesson, kommunikationschef NU-sjukvården. Foto: NU-sjukvården

 

      Niklas Claesson - NU Sjukvården

I drygt ett år har Arbetsmiljöverket sett över NU-sjukvården och överbeläggningen på NÄL. Nu hotar myndigheten med vite på 100 000 kronor om problemen inte åtgärdas innan sista oktober.

På avdelningen för akutmedicin och på infektionskliniken på NÄL är arbetsbelastningen så hög att personalen riskerar att bli sjuk.

Niklas Claesson är kommunikationschef på NU-sjukvården och menar att problemet ligger i att för få personer söker tjänsterna på NÄL.
– Vi hade gärna anställt mer personal, framför allt sjuksköterskor, säger han.

 Anna Silfverstolpe
anna.jl16@edu.ljungskile.org

Flera års fängelse efter smuggelhärva

Mannen döms för att ha smugglat över hundra tusen liter alkohol. Foto: Patrik Svedberg, Sveriges domstolar

En man i 35-årsåldern har dömts vid Uddevalla tingsrätt till tre års fängelse och utvisning för smuggling. Enligt domen har mannen smugglat alkohol vid 85 tillfällen. Han greps tidigare i år i Ljungskile.

I november förra året häktades mannen efter att Tullverket utfört en husrannsakan i hans lägenhet. I lägenheten hittades stora mängder alkohol, samt flera dokument som kunde knyta honom till inblandning i smuggelverksamhet. Bland annat hittades inköpskvitton och anteckningsböcker. I anteckningsböckerna stod det noterat smuggeldatum, alkoholsorter, alkoholmängder och belopp.

Vid husrannsakan hittades också telefoner som enligt åklagaren ska ha använts i alkoholhanteringen, bland annat genom beställningslistor. Fynden kunde knyta mannen till en liga, som enligt tingsrätten vid 85 tillfällen ska ha smugglat hundratusentals liter alkohol från Tyskland till en fastighet i Svinesund. Samtliga smuggeltillfällen ska ha skett mellan april och november i fjol. Enligt åklagaren rör det sig bland annat om nära 65 000 liter starköl samt drygt 71 000 liter alkoläsk.

Mannen häktades vid husrannsakan men släpptes senare på grund av att utredningen drog ut på tiden. I våras greps dock mannen igen, denna gång i Ljungskile. Även vid detta tillfälle togs han med smuggelgods. Nu döms mannen vid Uddevalla tingsrätt till tre års fängelse för flera fall av smuggling. Mannen döms också till utvisning ur landet. Han kommer att sitta fortsatt frihetsberövad tills att domen träder i kraft.

Anna Silfverstolpe
anna.jl16@edu.ljungskile.org