Melker Tollsten

”Det är inte det enklaste vi gett oss in i”

Grebbestads IF firar efter att laget kvalificerat sig för spel i division ett södra kommande säsong. Foto: Jan Svensson

Fotbollen har länge haft ett starkt fäste i Bohuslän. Så starkt att det tagit föreningar från små orter ända upp i svensk fotbolls absoluta finrum. När säsongen 2017 skall summeras är det dags att skriva in ännu ett lag i historieböckerna. Ett lag vars resa nått oanade höjder.

Fotboll berör många människor jorden runt på ett eller annat sätt. Diskussioner om den senaste veckans resultat, den senaste landslagstruppen eller för den delen bara kommande träning med korplaget, är samtalsämnen som du med hög sannolikhet deltagit eller tagit del av i valfritt fikarum. Kanske är det just den klassiska frasen ”passion oavsett division” som gör att mindre klubbar som Grebbestads IF lyckas nå nivåer som inte borde vara möjligt.

Siljevi, som Grebbestads hemmaplan heter har varit lagets bas sedan invigningen år 1966. Genom åren har mängder med spelare dragit på sig den rödsvarta tröjan och försvarat klubbens färger ute på planen.

Dagen till ära visar Siljevi med omnejd upp sig från sin bästa sida, mycket tack vare solen som pressar ut sina sista strålar innan höstmörkret tar vid. Inne i klubblokalen sitter tre av de personer vars hårda jobb gjort att Grebbestad säsongen 2018 har ett lag i division ett södra.

– Jag vaknade upp i söndags och tänkte ”fan det här kan gå vägen”.

Orden är Peter Svenssons, sportchef i Grebbestads IF som beskriver tankarna som for  runt i hans huvud inför den sista och avgörande matchen hemma mot Trollhättelaget Skoftebyn. Inför matchen slogs Grebbestad tillsammans med FC Trollhättan, Karlstad BK och IK Gauthiod om den åtråvärda förstaplatsen. Grebbestad tog sina tre poäng efter att Anton Henriksson blivit stor hjälte med matchens enda mål.

Därefter tvingades spelare och publik gå i väntans tider innan slutresultatet 2–2 annonserades i matchen mellan Trollhättan och Gauthiod. Ett resultat som betydde att Grebbestad tog steget upp i ettan. Ett par dagar efter bragden har Peter Svensson inte riktigt greppat vad hans lag klarat av.

– Fortfarande har man inte riktigt landat, men det har börjat komma en liten klump i magen. När man börjar att titta på vad det innebär. Under söndagen och måndagen var det bara glädje. Men nu börjar man tänka på hur man ska lösa allt, det är inte det enklaste vi gett oss in i, säger Svensson.

Bredvid Peter Svensson sitter säsongens sista målskytt tillika matchhjälte. Anton Henriksson. 22-åringen som är född och uppvuxen i Grebbestad har med sina åtta fullträffar varit en av de bidragande orsakerna till den succéfyllda säsongen. Genom åren har Henriksson provat på spel i bland annat superettan-laget Örgryte IS. Nu gläds han åt att ha varit med och lyft upp moderklubben.

Anton Henriksson. Foto: Jan Svensson

– Det känns som att alla, även de andra lagen varit lite “Grebbestad är bra men de håller inte hela vägen”. Det har blivit lite snack, men vi ledde ändå serien med fem poäng efter sommaruppehållet. Folk skrev att vi hade för tunn trupp, så det var jävligt skönt att visa att vi klarade av det, säger Anton Henriksson.

Att driva en klubb på hög nivå är svårt. Extra svårt i mindre samhällen där utbudet av sponsorer och publikunderlag inte är detsamma som i de stora städerna. Mindre orter som Grebbestad och för den delen också Ljungskile får istället försöka hitta andra vägar.

Ibland något krokigare, men i slutändan kanske betydligt mer lyckosamma. Ett nyckelord som ofta återkommer i och runt föreningar likt dessa är ”eldsjäl”. Att säga att Grebbestads IF:s ordförande  inte är eldsjäl vore en skymf. Anders Eklund blickar ut över klubblokalen. Överallt ser han pokaler från diverse turneringar, gamla klassiska GIF-tröjor och tidningsurklipp som rör föreningen i stort.

I år är Anders Eklund inne på sitt elfte år på posten som ordförande. Men i föreningen har han varit aktiv långt längre än så. Som barn var Anders Eklund ofta med sina föräldrar och umgicks med familjen Mattsson. En familj med stark koppling till Grebbestads IF. Bengt Mattsson var i egenskap av ordförande föreningens starke man under lång tid, närmare bestämt mellan åren 1971 och 2006.

– Jag är allmänt fotbollsintresserad även om jag insåg ganska snabbt att det inte skulle bli någon fotbollsspelare av mig. Annars är jag en föreningsmänniska som varit verksam i styrelsen sedan 1990. Det var Bengt Mattsson som övertygade mig att ta över som ordförande, berättar Anders Eklund.

Ordförande Anders Eklund. Foto: Melker Tollstén

Förutom att vara föreningens ansikte utåt så fungerar Anders Eklund som allt-i-allo. Han berättar att han flera gånger om året är den som kör gräsklipparen på fotbollsplanen. Eller fixar och trixar med det som behövs. För sanningen är den, att i en förening finns det alltid saker att göra.

– Jag har inte vågat att räkna på hur mycket tid jag lägger ner på det, det är snarare min hustru som ibland undrar om jag har klart för mig hur mycket tid det tar. Men det är klart, sett över ett år så varierar det mellan en halvtid upp till mer än en heltid, säger Eklund.

Att det fungerar att arbeta på det viset beror till viss del på att Anders Eklund är pensionär och inte behöver ta hänsyn till något annat arbete. I föreningen finns också flera andra pensionärer som hjälper till med diverse sysslor där det behövs. Hjärtat i mindre föreningar och samhällen är sammanhållningen och alla känner alla-mentaliteten som oftast finns. Att han blivit kvar på sin post under lång tid beror på att han helt enkelt tycker det är väldigt kul. Men det finns också en annan anledning.

– Det är inte så många som knackar oss här på axeln och säger “kan jag få ta över ditt jobb?”. Har man fastnat här och det går bra så kan man bli sittande länge. Samtidigt  är det också en trygghet för alla att det finns en kontinuitet. Många av oss har en koppling till föreningen ända sedan barnsben. Jag tror det är en trygghet för samhället att veta att det finns en grupp som alltid är med, säger Anders Eklund.

Med säsongen 2018 i sikte ska det skrivas nya blad i framgångssagan Grebbestads IF. Om det blir positivt eller negativt går av förklarliga skäl inte att slå fast redan nu. Men föreningen har en klar och tydlig vision framför sig. För sportchef Peter Svensson är det nu det tunga jobbet med kontraktsförlängningar och nyförvärv börjar. Allt för att få ihop en så vass och stark trupp som möjligt lagom till kommande säsong.

– Vi siktar inte på någon direkt drömvärvning utan tittar på spelare i närområdet. Samtidigt vill vi behålla så många som möjligt. Sedan är vi inte dummare än att vi fattar att vi behöver ha in några nya som är riktigt bra. Vi såg i årets serie att det fanns många spelare som håller division ett-klass, säger Peter Svensson.

Satsningen på egna spelare, samt killar från närområdet tog ordentlig fart runt 2011. Då var Grebbestad ett mittenlag i division fyra och kände att det var dags att hitta nya vägar för att nå framgång.

– Vi sa 2011 att nu skiter vi i det här med att värva in massa spelare. Nu skickar vi upp de här unga egna spelarna så får det bli som det blir. Idag ser vi frukten av det, att de fick spela seniorfotboll tidigt, säger Svensson.

Sportchef Peter Svensson. Foto: Melker Tollstén

En av de unga spelarna som fick chansen 2011 var Anton Henriksson. Vid den tiden var det få om ens någon som kunde drömma om att han sex år senare skulle vara med och skjuta upp Grebbestad i ettan. Liknelserna med de välkända böckerna om Åshöjdens BK är för slående för att inte nämnas i sammanhanget.

– Många har varit med och vunnit förut, både spelare och de i ledningen. Jag tror det är en viktig del. Sen är det en väldig öppenhet i klubben, man vet vilka alla är och vad alla gör. Vi har också haft många spelare som spelat högre upp tidigare, säger Anton Henriksson.

Ännu är det lång tid, och många timmars jobb kvar innan Grebbestad är redo att ta sig an division ett-utmaningen. Kraven både på arenan och runt omkring är helt annorlunda jämfört med i division två. Men när Peter Svensson tillåts blicka mot framtiden är han helt på det klara med vad han längtar efter.

– Ett majderby här på Siljevi en fredagskväll och det är Grebbestad och Ljungskile som går ut. Det skulle vara skitskoj. Sedan har jag dessutom lovat i radion att vi ska slå dem på hemmaplan. Det ser alla fram emot, skrattar Peter Svensson.

                                         Melker Tollstén
Melker.jl16@edu.ljungskile.org

Nygammal tränare hoppas lyfta LSK

Foto: Carin Österdahl

Ljungskile SK hoppades inför säsongen att vara med i toppen. Nu får L–O Mattsson rikta in sig på att undvika botten.

Efter en tung inledning på höstsäsongen valde den nu före detta tränaren Glenn Ståhl att tacka för sig. Ersättaren Lars–Olof Mattsson är sedan tidigare välkänd hos Ljungskileborna.
– Det känns spännande, jag har känslor kvar för klubben och har följt laget under säsongen, säger 62-åringen.
Att det är en meriterad tränare som återvänder till LSK råder det ingen tvekan om. Tidigare har Mattsson bland annat varit förbundskapten för Sierra Leone.
Ett av Ljungskiles största problem hittills under säsongen har varit oförmågan att göra mål. På 18 spelade matcher har laget bara mäktat med 16 mål framåt. Med det är man näst sämst i hela serien.
– Jag tycker vi har bra spelare i laget, vi hoppas kunna spela en frejdig offensiv fotboll, säger han.
Kontraktet med Mattsson gäller säsongen ut och en målsättning är satt inom gruppen.
– Vi, jag och spelarna har satt upp kortsiktiga prestationsmål. Men vad det är för mål det är mellan oss, säger Lars–Olof Mattsson.

Melker Tollstén
Melker.JL16@edu.ljungskile.org

Polisstation i Lysekil avspärrad efter misstänkt fynd

Foto: Arkivbild

Ett misstänkt föremål har hittats utanför polisstationen i Lysekil.

Föremålet hittades runt klockan 11.00 på måndagsförmiddagen och bombgruppen har kallats till platsen.
– Föremålet anträffades utanför en dörr till polisstationen av en av våra medarbetare. Då det inte är något som normalt står där så fattade vi misstankar, säger Thomas Andersson vid polisen till Göteborgs Posten.
– Just nu har vi en rätt liten avspärrning. Bombgruppen har tillkallats och är på plats nu, om de tänker göra något som kan påverka föremålet kommer avspärrningarna att utökas ganska rejält, säger Andersson till Göteborgs Posten.

Melker Tollsten
Melker.jl16@edu.ljungskile.org