Malin Söderberg

Så går bygget av Ulvesundsvägen

Ulvesundsvägen kommer vara avstängd i tre månader. Foto: Emma Liimatainen

Den fjärde september startade arbetet med att bygga om Ulvesundsvägen. Vägen är nu helt avstängd, och trafiken leds om via Lerbomotet. Detta tills bygget förväntas vara klart vid månadsskiftet november-december. Men uppgifterna kring varför man bygger har varit oklara.

Ulvesundsvägens säkerhet har länge varit ett hett samtalsämne för Ljungskileborna. Nu har vägen stängts av för att byggas om. Under tre månaders tid kommer Trafikverket att utföra arbeten för att göra vägen säkrare.
– Vår uppgift är att se till att vägen inte ska rasa ut i Ljungskileviken, säger Magnus Enhörning, projektledare hos Trafikverket.

Vidare berättar han om det projekt de nu håller på med. Ett så kallat rasriskprojekt. Det kommer se annorlunda ut när de blir klara i november/december. De kommer att ha sågat ner lite träd, och ny asfalt kommer att ha lagts. Och framför allt har de minskat risken för att ras och lerskred ska ske.

Ljungskilebor har tidigare uttryckt sitt missnöje mot den avsaknade säkerheten på Ulvesundsvägen. Bland annat har man velat ha en bredare väg, eller en gång- och cykelbana. Men nu när vägen byggs om, blir det inget av det lokalbefolkningen hoppats på.

Men det finns fortfarande förhoppningar på att göra Ulvesundsvägen säkrare. Sven Andersson, som jobbar med samhällsplanering på Uddevalla kommun, berättar att de, tillsammans med Trafikverket, nyligen startat en åtgärdsstudie. Där letar de efter en lösning på problemet med den bristande säkerheten på Ulvesundsvägen. Varför de inte gjorde något åt saken då det ändå byggs just nu, har helt enkelt att göra med pengar. Vägen i fråga skulle helt enkelt bli för svår att bygga på, och då också för dyr.
– Men vi är angelägna att hitta en lösning, säger Sven Andersson.

Den grupp ansvarig för åtgärdsstudien var i dagarna ute och tittade på vägarna, för att se om man kunde komma fram till en lösning. Bland annat går det att ta sig fram på andra ställen, men de är omständliga. Så förhoppningen är att hitta en lösning som involverar Ulvesundsvägen.
– Det finns också en mindre summa pengar undanlagda hos Trafikverket, för det här projektet, säger Sven Andersson.

Rapporten väntas färdig i slutet av hösten, eller i början av det nya året.

Malin Söderberg
Malin.jl16@edu.ljungskile.org

Ingen nödlösning när toaletterna fixades

Nu är det gratis att gå på toa vid Ljungskile centrum. Foto: Elin Gustafsson

Toaletterna vid Ljungskile busstorg har inte kunnat användas under en längre tid på grund av de nya mynten. Nu är problemet löst och toalettbesöket gratis. 

Det har varit omöjligt att använda toaletterna vid busstationen i Ljungskile. Betalsystemet har varit gjort för de gamla mynten, så när de blev ogiltiga i juni i år, har nödiga resenärer fått gå någon annanstans.

– De nya mynten har inte legat i tänket alls. Det har fallit mellan stolarna. Vi upptäckte det efter semestern när vi fick klagomål, säger Staffan Olofsson, byggledare inom planerat underhåll på Uddevalla kommun, till Bohusläningen.

Men nu är myntautomaterna borttagna, och det har blivit gratis att använda toaletterna.

Malin Söderberg
Malin.jl16@edu.ljungskile.org

Funktionsnedsatta får egen upplevelsedag i Uddevalla

Bohusgården i Uddevalla. Foto: Bohusgården Hotell & Konferens

Musik, massage, sport och matupplevelser, detta är några av aktiviteterna som kommer finnas vid evenemanget Min Lyxdag. Dagen kommer att vara till för personer med intellektuell funktionsnedsättning, meddelar Uddevalla kommun.

– Det är ett fantastiskt roligt evenemang. Personer med intellektuell funktionsnedsättning har inte samma möjligheter att ta sig iväg på sådana här aktiviteter, många har begränsad ekonomi, säger Mathilda Isaksson, avdelningschef vid socialtjänsten i Uddevalla, i ett pressmeddelande.

Min lyxdag kommer att äga rum den 16 september på Bohusgården i Uddevalla.

Malin Söderberg
Malin.jl16@edu.ljungskile.org

Lokal konst på Villa Sjötorp

I Villa Sjötorps vackra miljö ställer den lokala konstnären Lars Rylander ut. Foto: Arkiv

Konstälskare har från och med i måndags chansen att avnjuta lokala verk på Villa Sjötorp.

I måndags öppnades en konstutställning på Villa Sjötorp. Det är Ljungskilebon Lars Rylander som ställer ut målningar från och med den 28:e augusti. Lars Rylander har tidigare ställt ut sina verk runt om i världen, så som i Tokyo, London och Paris. Han målar abstrakt, med till exempel akvarellfärger. Är man upptagen under måndagen, behöver man inte oroa sig för att missa något.

Utställningen kommer att finnas kvar året ut. Är man vidare intresserad av konst, kan man åka de 46 kilometerna ut till Tjörn. Där finns nämligen Nordiska Akvarellmuséet.

Malin Söderberg
malin.jl16@edu.ljungskile.org