Joakim Nilsson

Bästa av två världar – Spel och bärs

Samuel Korrsel menar att inredningen på GG Bar ska kunna tilltala alla som kommer dit. Allt från pokémon-konst och Super Mario bilder. Foto: Joakim Nilsson

      Lyssna här!

För Samuel Korrsel har spel i alla dess former varit en viktig del i hans liv. Enligt han själv så ska han hållit på med spel så länge han kan minnas, då det varit ett starkt intresse i familjen.
– The force is strong in my family, säger han själv, med en stark nördreferens till Star Wars.

För cirka ett år sedan öppnade han Nordens första spelbar, GG Bar i Göteborg. Där man kan välja att spela allt mellan konsol, bräd, roll och kortspel. Samuel ser GG Bar som en mötesplats för alla med nått sort spel intresse.

– Vi försöker skjuta brett för att få med så många som helst från spel community, säger Samuel Korrsel.

 

Joakim Nilsson
Joakimn.jl16@edu.ljungskile.org

 

 

Steget närmare självförsörjning

 

Dennis Lundin och Bambi Karlsson vid sitt torp.  Foto: Joakim Nilsson

      Lyssna på allt här!

Att ta steget ut från staden till landet är kanske inte det lättaste. Speciellt inte när det varken finns vatten eller el. Vi har pratat med ett par som trotsar den tanken genom försöka ta steget ut för att bli självförsörjande.

Dennis Lundin och Bambi Karlsson nu tagit steget ut och blivit torpmänniskor. Mycket har gjorts och mycket finns kvar att göra. Det första året handlade mest om att röja upp på tomten från de stora granarna som skymde solen för mycket.

Vi hade knappt några soltimmar här när granarna fortfarande stod uppe, säger Bambi Karlsson.

Det hela började med att paret sökte efter ett boende lite utanför samhället. De fann ett torp som låg ute på marknaden som legat ute väldigt länge. Anledningen till det var att det inte fanns någon el eller indraget vatten i torpet. Ett år senare känner de varken saknad för vatten eller el.

Det har mer eller mindre blivit en vardagsrutin. Det blir lite mer planering om man ska tvätta av sig eller åka in till stan som grisar, säger Dennis Lundin.

Nästa år ser dem fram emot att börja odla mer och ha fler djur än nu.

 

 

Joakim Nilsson
joakimn.jl16@edu.ljungskile.org

Angeläget från 6 oktober 2017

Nils Lolk, Hampus Eklund och Ellz Skogström höll låda i dagens avsnitt

      Lyssna HÄR på det senaste från Angeläget

I dagens angeläget har vi talat om Nobels fredspris som delades ut till ICAN. I studion hade vi med oss Åke Arvidsson som hade ett och annat att säga om prisutdelningen.
Vi får ett lokalt porträtt på den förre detta biträdande rektorn på Ljungskile folkhögskola Gunnar Falkeby.

Vi hör Anton Berg berätta om sin podcast Spår och hur hans arbete där har en viss spänningsnivå.

Vi tar även upp lekplatsfrågan vid Räkvägen i Ljungskile och samt ett kliv till Göteborg för att träffa konstnären Johan Ejerblom som ska ha musikfilms-vernissage på Pustervik idag.

Gunnar om sina 30 år på skolan

Förra biträddande rektorn Gunnar Falkeby på sin gamla arbetsplats

      Lyssna hela intervjun här

Gunnar Falkeby kom till Ljungskile för att spendera en kort tid som vikarie på Ljungskile folkhögskola 1973. Han blev kvar på skolan till 2005 och är även kvar som boende i samhället än idag.

Folkhögskolekarriären gick sedan vidare till Stockholm, vilket i sin tur också har tagit honom vidare till arbete i Israel, där mötet med en annan kultur är något som han tycker berikar hans liv.

Han bor dock alltså i Ljungskile och nära folkhögskolan där han spenderade över 30 år som anställd. När vi möts där berättar han om känslan att vara tillbaka i lokalerna.

Hampus Eklund
hampus.jl16@edu.ljungskile.org

MUF Göteborg nöjda med nya partiledaren

Hanna Friberg är positiv till Ulf Kristersson Foto: Sofia Axelsson

Ulf Kristersson valdes i dagarna till ny partiledare för Moderaterna. Något som MUF:s distriktsordförande i Göteborg, Hanna Friberg, ställer sig positiv till.

Ulf Kristersson tillträdde posten som partiledare den första oktober. Efter att ha nominerats av en enig valberedning. Tidigare har 53-åringen bland annat varit aktiv inom moderaternas ungdomsförbund och som riksdagsledamot. Han har också under en period varit borta från politiken och arbetat inom olika bolag. Hanna Friberg välkomnar Ulf Kristersson som ny partiledare.
–  Jag tyckte det första talet han höll var jättebra. Det låg i linje med vad som enligt mig saknats i Moderaterna. Han var tydlig och gick på djupet där han presenterade en bred bild av hur samhället ska se ut, säger Hanna Friberg.

När Anna Kinberg Batra lämnade partiet var bland annat MUF med och riktade avgångskrav mot henne.
– Det var tråkigt att partiet hamnade i en sådan situation när en ledare lämnar. Samtidigt känns det som en nystart där alla är redo att jobba stenhårt för att vända på opinionen, säger Hanna Friberg.

Att det blåst en del kring Moderaterna den senaste tiden råder det ingen tvekan om. Hur partiet mår har diskuterats flitigt i media. Hanna Friberg ser dock ljust på framtiden.
– Ser man på opinionen så är det sådär. Jag har känt att Moderaterna fokuserat lite väl mycket på utspelspolitik utan ideologisk koppling tidigare. Men jag hoppas att man ändrar på det nu tillsammans med Ulf Kristersson. Hans första tid varit väldigt positiv, säger Friberg.

 Melker Tollsten
melker.jl16@edu.ljungskile.org

Angeläget från 5 oktober 2017

Producent Gustav Löfstrand rattar på mixerbordet.

I dagens Angeläget pratas vi om Nobels litteraturpris och den nya rehabenheten som ska öppna på Närhälsan i Ljungskile. Vi träffar också Gert Bohlin, som driver en ostvagn i Ulvesund, i Ljungskile. Det blir ett samtal om arbetet som passion, kundbemötande och om vänskap. Programledare är Ellz Skogström och Hampus Eklund.

 

 

      Lyssna på hela programmet Här!

Rosa Bandet-kampanjen i full gång

Försäljningen av Rosa Bandet-rosetten går bra för Ljungskile apoteket, säger Erik Hammerkast

Varje oktober genomförs Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj för att uppmärksamma bröstcancer. Årets smyckesdesigner för Rosa Bandet är Efva Attling med slagordet “Beat it”.

Årets slagord ”Beat it”

Runt 61 000 personer i Sverige får varje år besked om att de har cancer. Av dem får ungefär 8 000 bröstcancer, som är den vanligaste cancersjukdomen för kvinnor. Men tack vare forskning är chansen idag god för att överleva. Sen 80-talet har andelen överlevande ökat från drygt 60 procent till över 80 procent. Men även om andelen överlevande ökar, avlider fortfarande ungefär 1 400 svenska kvinnor årligen.

Rosa Bandet-kampanjen satsar stort på att sprida kunskap om bröstcancer och framförallt hur man kan förebygga bröstcancer.

Akut personalbrist inom mammografivården
Inför 2016 genomfördes en undersökning på mammografiverksamheter i Sverige som visade den akuta personalbristen inom mammografivården. Inom ett par år beräknas en tredjedel av bröstradiologerna och en fjärdedel av mammografisjuksköterskorna gå i pension. Genom att sprida undersökningen och resultaten via sociala medier hoppas man på att lösa bristen. Ett av målen är att göra det attraktivare att arbeta inom vården.

Rosa-bandet kampanjen pågår under hela oktober månad. Under månaden går företag, organisationer och privatpersoner ihop för att engagera sig. Större företag som Apoteket och ICA arbetar aktivt med kampanjen. Handlar man produkter som märkts med Rosa Bandet-symbolen går en viss summa till kampanjen. På Apoteket i Ljungskile har försäljningen av Rosa Bandet-rosetten gått bra i år, något som apotekschefen Erik Hammerkast tycker är bra.
– Det är självklart jättekul och framför allt positivt att vi får vara med och tjuvstarta Rosa Bandet-kampanjen. Förra året sålde vi så mycket att vi till och med fick beställa hem fler Rosa Band, och i år verkar de också gå åt. Vi har bara ett fåtal kvar, säger Erik Hammerkast.

Emma Liimatainen
emma.jl16@edu.ljungskile.org

Norra hamngatan blir bilfri nästa sommar

 

Skiss på hur Norra hamngatan kan se ut till sommaren Bild: Uddevalla kommun

      Stefan Björling - Stans vackraste stadsrum

Norra Hamngatan i Uddevalla blir bilfri under sommaren 2018. Det skriver Uddevalla kommun i ett pressmeddelande.

Detta kommer att skapa möjlighet till att använda broar och delar av det centrala längs Bäveån. För till exempel servering, scener, soldäck, upplevelser eller allmänt häng.

Stefan Björling som är centrumsamordnare på samhällsbyggnad säger att de vill göra centrum mer attraktivt genom att skapa stans schystaste stadsrum.
– Tanken är att vi ska stänga av vägen en vecka efter midsommar och så kommer vägen vara avstängd för biltrafiken i en och en halv månad, säger Stefan Björling.

Sommaranvändningen av Norra Hamngatan kommer genomföras på prov och innebär att gatan stängs av för fordonstrafik, förutom varutransporter och dem som bor på gatan.

 

Johanna Svensson
Johanna.jl16@edu.ljungskile.org

Ellz Skogström
Ellz.jl16@edu.ljungskile.org

Religiösa föreningar kan bli utan bidrag

I Uddevalla kommun har frågan kring föreningsbidrag fått liv igen. Foto: Emma Liimatainen

Kultur – och fritidsförvaltningen har tidigare hotat islamiska centret i Uddevalla med bidragsstopp på grund av en odemokratisk paragraf i stadgarna.
– Det finns speciella bestämmelser som vi inte anser är demokratiska, säger Katarina Hansson.

Uddevalla kommun är inte den enda där frågan om föreningsbidrag diskuteras. Flera kommuner i Sverige har infört stopp för religiösa och partipolitiska verksamheter, bland annat  Halmstad, Göteborg, Malmö och Stockholm.

Anledningen till att man valt att slopa föreningsbidraget för religiösa och partipolitiska verksamheter är för att medborgare ifrågasätter den typen av bidrag och av demokratiska skäl.

I detta fallet har dialogen pågått i många år.
– Vi har tagit hänsyn till stadgeändringar hos Islamiska centrets förening, som vi inte anser är demokratiska, säger Katarina Hansson, förvaltningschef för kultur och fritid i Uddevalla.

Emma Liimatainen
emma.jl16@edu.ljungskile.org

”Perra” rodde hem ett VM-guld

Breda guldleenden. Foto: Privat.

      Perra: Man är superglad

Ljungskileläraren har blivit världsmästare. I söndags tog Uddevallabon Per-Erik ”Perra” Andersson veteran-VM-guld i mixrodd, tillsammans med Lene Ivarsson.

Roddtävlingen hölls under förra veckan i Bled i Slovenien. Söndagen var tävlingens sista dag. Sammanlagt blev det elva svenska guld. Två av dem som tog hem ett veteran VM-guld var Per-Erik ”Perra” Andersson och Lene Ivarsson. Sammanlagt blev det elva guldmedaljer för Sverige.

Ljungskile Nyheter träffar Uddevallabon Per-Erik ”Perra”Andersson på hans arbetsplats Ljungskile folkhögskola. Han säger att det känns overkligt att vinna ett VM-guld.
– Man är superglad och vi sa det när vi stod på bryggan och tog emot guldet att det här har vi kämpat för.

 

Joakim Nilsson
Joakimn.jl16@edu.ljungskile.org