Ellz Skogström

Källkritisk förmiddag

Början av en nästan tre timmar lång föreläsning på Ljungskile Folkhögskola. Foto: Anna Silverstolpe

      Fredrik Holmberg: skaffa oss ett kritiskt förhållningssätt

Varje dag utsätts vi för bilder, texter och ljudklipp på nätet. Men hur vet vi att det är sant? Med dagens teknik är manipulation lättare än någonsin tidigare. Fredrik Holmberg var på Ljungskile folkhögskola i onsdags och föreläste om källkritik.

Fredrik Holmberg är film- och mediepedagog hos Folkets Bio Filmpedagogerna och föreläser om källkritik, medier och hur bilder och filmer påverkar oss. I grund och botten är han lärare men nu är han ute på folkhögskolor och föreläser flera gånger i veckan och ibland flera gånger om dagen.

Holmberg menar att det är viktigt att förstå att när vi är källkritiska så måste vi även väga in oss själva i det. Flera gånger under föredraget beskriver han en person, ber publiken blunda och föreställa sig hen som beskrevs. Sedan visar han en bild och undrar om det var den här personen som publiken föreställt sig. Det blev ett rungande ”nej” i salen. På så sätt menar han att våra normer också påverkar oss och att det är något vi måste ha i bakhuvudet även när vi är källkritiska.

Ellz Skogström
Ellz.jl16@edu.ljungskile.org

Snöleoparderna: inte längre utrotningshotade

Foto: Snow leopard trust & Snow leopard conservation foundation

      Emma Nygren: Fler än man trodde

Snöleoparden räknas inte längre som en utrotningshotad art utan som en sårbar, enligt den Internationella naturvårdsunionen (IUCN).

Anledningen är att forskare upptäckt att det nu finns över 2500 vuxna snöleoparder. Nordens ark är kända för att föda upp och värna om snöleoparderna men deras arbete kommer inte att förändras trots detta.
– Snöeleoparderna är fortfarande hotade. Det är inte så att det finns fler snöleoparder nu, utan snarare att forskare märkt att det finns fler än man först trodde, säger Emma Nygren som är bevarandekoordinator på Nordens Ark.

Anna Silverstolpe
Anna.jl16@edu.ljungskile.org

Cykeltur för Ljungskilebor

Peter Jörnebrant och David Thylen i sin butik. Foto: Johanna Svensson

      David Thylen Cyklar en och en halv timme

Från och med fredag kan man följa med på en guidad tur på norra fjället tillsammans med David Thylen som äger cykelbutiken LO Multisport.

Tillsammans med hans kollega Peter Jörnebrant guidar de alla motionärer som vill vara med på turen som vara i ungefär två timmar, sen bjuder butiken på kaffe och kaka.Turen riktar sig till deltagare i alla åldrar och nivåer.

Johanna Svensson
Johanna.jl16@edu.ljungskile.org

300 mer för studenten

Mer pengar för studenter. Snart kan studiebidraget höjas. Foto: Ellz Skogström

Studiebidraget kan höjas med 300 kronor per månad från höstterminen 2018. Regeringen i samband med vänsterpartiet föreslår höjningen.
– Vi vill att fler ska kunna studera. Det är därför mycket glädjande att vi nu kan höja studiemedlens bidragsdel så att totalbeloppet blir cirka 11 300 kronor per månad, säger Anna Ekström gymnasie- och kunskapslyftsminister (S) i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Många studerande måste utöver sitt studiebidrag även ta ett studielån för att täcka sina kostnader. Höjningen av bidraget innebär flera tusenlappar mer om året. Enligt vänsterpartiets pressmeddelande uppger 39 procent av de studerande i Sverige att de går 300 kronor minus varje månad. Höjningen skulle innebära att de studerande slipper detta.

I Sverige har det varit möjligt att söka studiemedel sedan 1965, det består av en lånedel och en bidragsdel. På gymnasienivå kan man söka för 80 veckor och för studier på eftergymnasial nivå är det 240 veckor. Höjningen av bidragsdelen skulle kosta cirka 550 miljoner kronor under 2018 och från och med 2019 ca 1,1 miljard kronor per år.

Ellz Skogström
Ellz.jl16@edu.ljungskile.org