Pontus Johansson

Svenska kyrkan en hjälpande hand i Rio

 

Svenska kyrkan när de besökte Paralympics 2012 Foto: Ewa Almkvist/ikon

Svenska kyrkan när de besökte Paralympics 2012. Foto: Ewa Almkvist/ikon

Under nästa vecka drar Paralympics i Rio i gång. På plats finns Svenska kyrkan som kommer finnas där för gudstjänster, samtal och besök hos svenskar i olika krissituationer.

I den stora karnevalstaden Rio de Janeiro fortsätter folkfesten och tävlingarna i kölvattnet av OS med Paralympics. På plats kommer Svenska kyrkan finnas där för vägledning, samtal och gudstjänster. Trots sitt långa samarbete med Paralympics organisationen, så är det människorna runt omkring som står i fokus.

Fokus för oss är inte de aktiva för där finns redan en jätteorganisation. Men för anhöriga, supportrar, kompisar och svenskar på plats helt enkelt. Vi ska göra sjukbesök på sjukhus. Vi ska hjälpa om någon blir rånad så att de kommer till rätt polisiär instans, säger Lasse Svedberg som är präst i Svenska kyrkan.

För Lasse Svedberg är det första gången han är projektledare för Svenska kyrkans uppdrag i samarbete med Paralympics, men han har tidigare erfarenhet som ambulerande präst i Sydamerika. Då har han stött på allt från folk som blivit rånade på pass inne på konsulat till träffa människor i sorg när deras anhöriga gått bort på resan.

Jag har gjort en del sjukbesök och en del fängelsebesök. Det är minsann inga roliga instanser och hamnar man där då är man utsatt. Så det hoppas jag verkligen ingen behöver konfronteras med, säger han.

Lasse Svedberg känner ingen oro över att OS och Paralympics är i Rio, men tycker det kan vara bra att vara uppmärksam.

Nej jag känner ingen oro. Men jag känner en respekt för att det är stad med stora skillnader mellan rik och fattig. Att det finns en kriminalitet man inte ska blunda för. Man ska inte gå runt och vara naiv och tro att man inte kan bli rånad.

Sjukhuskyrkan positiv till deltagande 

Elisabeth Berg är sjukhussjälavårdare vid Sjukhuskyrkan i Uddevalla. Hon tycker att kyrkans närvaro i Rio är viktig.

Absolut, både under OS och Paralympics, kyrkan måste vara där folket är, säger hon.

Hon menar att kyrkan alltid ska vara öppen för alla.

Den måste vara det, kyrkan får inte låsa in sig för då blir det bara en sluten grupp.

Text och video:
Jakob Adolfsson
jakob.jl15@edu.ljungskile.org
Pontus Johansson
pontus.jl15@edu.ljungskile.org

Fyrkantiga ögon då – uppkopplad i dag

pontus

KRÖNIKA: Pontus Johansson kring den förändrade attityden till att vara uppkopplad

Sociala medier har förändrat människors liv. Ingen av oss har kunnat undgå det. Att i dag försöka föreställa sig ett liv utan Facebook eller dylika kanaler blir bara svårare. Helt enkelt därför att det används av nästan alla – hela tiden.

För mig har detta beroende av ständig uppkoppling märkts lite över allt. När jag och min familj sitter i soffan för att kolla på teve, så är det alltid någon av oss som har större fokus på mobilen. Om jag sitter och läser en bok avbryts jag av ett pling i mobilen, och börjar surfa runt.

Detta är egentligen inget konstigt i dag.

Samtidigt kommer jag att tänka på när jag var liten. Då spelade jag mycket datorspel. Personer i min närhet såg på det som ett problem. Själv gjorde jag inte det. Det var ju kul. Ofta fick jag kommentarer som ”Gå ut och lek annars får du fyrkantiga ögon” eller något i stil med ”Sitter du för länge med det där. Kommer du att fastna.” Det kanske låter skämtsamt, men det var med oro och allvar. Några av mina vänner fick något som kallades ”skärmtid”, på en till två timmar per dag.

I dag har vi alla fyrkantiga ögon. Inte bara de traditionella datanördarna. Människor har med sig skärmen över allt. Mantrat lyder att uppkoppling är viktigt. Vi är till och med uppkopplade i sängen och toaletten, så viktigt har det blivit. Uppkopplingen är en kär följeslagare, som vi inte vill vara utan. Inte kan vara utan. Att snyggt och diskret multitaska med att checka Facebook-vines, kolla när andra har roligt på Snapchat eller bekräfta den senaste selfien på Instagram med ett hjärta, i vardagen är viktigt.

Men fram för allt: Det är roligt.

Däremot mitt datorspel. Det var inte roligt. Det var trams. Det var farligt.