Niklas Svensson

Zoran ser ljust på LSK:s framtid

Zoran Lukic tror att Ljungskile har en framtid i de högre divisionerna. Foto: Joacim Österstam

Zoran Lukic tror att Ljungskile har en framtid i de högre divisionerna. Foto: Joacim Österstam

I helgen stod det klart att Ljungskile SK lämnar Superettan efter flera år inom elitfotbollen. Men trots uttåget ser huvudtränaren Zoran Lukic positivt på klubbens framtid.

En stark slutspurt räckte inte för Ljungskile SK som efter en rad förlustfria matcher förlorade de två avslutande matcherna i Superettan, och nu får förbereda sig på spel i division ett nästa säsong. Om klubbens tränare Zoran Lukic blir kvar är fortfarande oklart.

– Jag känner väldigt stark tillit från både styrelsen och spelarna. Sedan är det en del saker som ska avkunnas innan vi kommer fram till ett beslut. Men den här veckan bör det bli klart så vi kan komma igång, säger Zoran Lukic.

– Klubbens optimism och framtidstro är för mig avgörande. Man vill etablera sig som elitlag och vara det största laget i regionen.

Laget före jaget

Trots att Zoran Lukic bara varit i Ljungskile i några månader har han redan fått starka känslor för klubben. Något som inte bara handlar om det fotbollsmässiga.

– Klubben har värderingar som överensstämmer med mina egna. Där det handlar om att sätta gruppen först, sätta LSK i centrum. Vi vill ha den typen av spelare som ger energi till gruppen och inte bara sig själv. Annars kommer det inte fungera.

– Gör du det ska LSK sedan se till att du blir bra. Att du får spela i allsvenskan.

Den före detta Djurgårdstränaren passar även på att dela ut en känga till många av landets fotbollsklubbar. Som han menar är för dåliga på att ställa krav.

– Jag tycker att vi i dag ofta är för mesiga och inte vågar ställa krav på spelaren. På en vanlig arbetsplats kan man inte bara utebli.

Krav eller ej. Nu väntar i alla fall spel i division ett för Ljungskile SK, som inte varit utanför någon av de två högsta divisionerna sedan 2004.

Varför gick det som det gjorde?

Jag tänker dagligen på saker man kanske borde ha gjort. Vi hade väldigt få försvarsspelare i truppen och många som var skadebenägna. Sedan fungerade inte målvaktsspelet, vilket gjorde försvaret osäkert.

Är det realistiskt att hoppas på uppflyttning direkt?

Ja det är det. Men vi väntar med målsättningar till nästa år, om jag blir kvar. Men då gäller det också att vi är ärliga. Vi kommer aldrig lova något vi inte kan hålla.

Niklas Svensson

Tematidningen som PDF

14859608_10207486742301946_109013124_o

Efter tre veckors uppehåll är Ljungskile Nyheter äntligen tillbaka i pappersform. Redaktionen har den senaste veckan jobbat flitigt med höstens temanummer som innehåller 28 fullspäckade sidor om årets tema – utanförskap. 

Tidningen som PDF: Tema utanförskap

Redaktionen

Radio: Världsmästarparet är hemma i Ljungskile

TROTJÄNARE. Vaquero sitter snällt på bordet och släpper inte blicken från husse Robert Jönsson. I mitten står den nya bucklan som man vann när paret blev världsmästare. Foto: Joacim Österstam

Foto: Joacim Österstam

      robert-jonsson-hundvarldsmastare

 

I helgen kammade Ljungskilebon Robert Jönsson och hans schäfer Vaquero hem guld i tävlingsgrenarna spår, lydnad och skydd. Nu är världsmästarna hemma i Ljungskile igen efter två intensiva tävlingsdagar.

– Det var ett tight race mellan mig och en schweizare men domarna ansåg att hans hund var aningen för ivrig i spårningsmomentet, säger Robert Jönsson till Ljungskile Nyheter.

Tävlingen avgjordes under helgen i Tyskland och förutom Robert Jönsson och Vaquero fanns även tävlande från Schweiz, Mexiko, USA och Italien m.m.

– Det är så klart stort att vi lyckades så bra när det är så många tävlande från olika länder. Men ”Vaqque” skötte sig otroligt bra.

 

Ayar Alarcón

Ayar.jl15@edu.ljungskile.org

 

 

Webb-tv: Fler turister besöker Bohuslän

Livskvalité. Kjell och Ewa Åhman njuter av solen på Lyckornas Camping i Ljungskile.

Livskvalité. Kjell och Ewa Åhman njuter av solen på Lyckornas Camping i Ljungskile. Foto: Joacim Österstam

Antalet turister som övernattar i Västsverige ökar. Det visar siffror som Tillväxtverket och Statistiska Centralbyrån (SCB) har tagit fram. I Bohuslän har det ökat stadigt sedan 2011, även om den här sommaren inte visat lika starka resultat som fjolåret. På Lyckornas Camping kan man hyra plats för både husbil och husvagn och det finns även stugor med havsutsikt.

Även om stora delar av campingen idag står tom finns det fortfarande några soldyrkare som njuter av den sista sensommar solen. Vid en Chevrolethusbil sitter Ewa och Kjell Åhman tillsammans med ett par vänner.
  – Det är så fint här. Vi älskar att komma hit, säger Ewa Åhman.

Den 15 september stänger campingen och det betyder att turisterna får åka hem.
  – Det är såklart lite trist, men vi har kommit hit flera år i rad så vi kommer tillbaka snart igen. 

Hårt tryck på nya lägenheter i Ljungskile

Nytt. Många Ljungskilebor är intresserade av att byta villa till lägenhet. Foto: Niklas Svensson

Nytt. Många Ljungskilebor är intresserade av att byta villa till lägenhet. Foto: Niklas Svensson 

Ett 60-tal personer var på plats under säljstarten av de nya lägenheterna i Ljungskile. Främst rör det sig om äldre par som vill byta villa till lägenhet.

Hösten 2018 ska det stå 32 lägenheter inflyttningsklara i Ljungskile. Det är i villaområdet Hälle, mitt emot Ljungskileskolan, som byggbolaget Peab bestämt sig för att bygga nytt. Emelia Antonsson är projektutvecklare på Peab – hon menar att intresset var stort under lördagens säljstart.

Det kändes som att de som var på plats hade väldigt bra koll och var intresserade av att köpa. Så det kändes väldigt bra, säger hon till Ljungskile Nyheter.

Stort intresse redan innan säljstart

Lägenheterna är fördelade på tvåor, treor och fyror. De kommer enligt Emilia Antonssons beskrivning vara ”genomgående ljusa” och ha inglasade balkonger. Två av dem kommer dessutom vara terasslägenheter. Redan före säljstart hade närmare 500 personer visat sitt intresse.

Det finns väldigt få lägenheter till salu idag. Därför tror jag efterfrågan är väldigt stor, säger Emelia Antonsson.

Varför vill så många bo i Ljungskile?

Det beror på läget. Du har närhet till exempelvis hav och golf samtidigt som det är nära till stora städer. Nära det stora men samtidigt i det lilla.

Priset på lägenheterna kommer att ligga mellan 2,1 till 4,2 miljoner kronor. De flesta som är intresserade är pensionärer som äger en villa i Ljungskile.

Känslan jag har är att ungefär 80-90 procent av de som kommer flytta in kommer vara Ljungskilebor. Främst är det då äldre personer som säljer sitt hus, säger Emelia Antonsson.

Niklas Svensson
niklas.jl15@edu.ljungskile.org

Nya rön om vinterdäck

Dubbfritt. En ny undersökning visar att det är små skillnader i väggrepp på våt asfalt.

Dubbfritt. En ny undersökning visar att det är små skillnader i väggrepp på våt asfalt.

Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har presenterat en studie där forskare jämfört olika typer av vinterdäcks kvalitet.
Morgan Björk i Ljungskile kommenterar studien och rekommenderar dubbdäck när det råder vinterväglag.

Hösten närmar sig och den första oktober blir det tillåtet att köra med dubbdäck. Skillnaderna är mycket små mellan dubbdäck och dubbfria däck när det gäller bromsprestanda och styrprestanda på barmark, enligt den studie som VTI gjort.
Morgan Björk, bilmekaniker i Ljungskile, instämmer i forskningsresultatet och kommenterar varför man inte bör byta från dubbdäck till dubbfria vinterdäck.

Geografisk betydelse vid val av däck

Man ska inte hålla på att köra med dubbfria vinterdäck, enligt Morgan Björk.
– Här i Ljungskile när det slår om brukar det ju bli is dessutom, så här på västkusten är det dubbat som gäller, säger han.
Sommardäcken som testades i studien presterade i princip lika bra eller ännu bättre än de europeiska vinterdäcken; både gamla slitna och nya. Men vid temperaturer där det finns risk för isbildning är det naturligtvis olämpligt att använda sommardäck, påpekar forskarna på VTI.
Mellan den 1 december och 31 mars är det dessutom lag på att vid vinterväglag 
använda vinterdäck.
– Ha på däcken i tid. Till slut kommer ju det där omslaget och då behöver man dem helt enkelt, säger Morgan Björk.

Elin Sörensson
elin.jl15@edu.ljungskile.org

Läs rapporten här

ENKÄT: Vad väljer Ljungskileborna?

Foto: Alex Bergstam
alexandra.jl15@edu.ljungskile.org

Video: Niklas Svensson
niklas.jl15@edu.ljungskile.org

 

Stoltheten dödar debatten

niklas

KRÖNIKA: Niklas Svensson reflekterar över ett debattklimat där ens egna åsikter är huggna i sten.

Året är 2018 och den sista partiledardebatten under mandatperioden är precis avslutad. SVT är först att intervjua statsminister Stefan Löfven.
SVT: ”Hur tycker du att det gick?”
Löfven: ”Aeh det gick skit. Det var en tung dag på jobbet. Batra och gänget käkade upp mig totalt.”

Kan ni se scenariot framför er? Inte? Nej, självklart vore det absurt. Löfven skulle aldrig uttrycka sig så. Men framför allt är det inte så en debatt fungerar. Har man en åsikt går man i döden för den. Oavsett vad din motståndare kontrar med. En debatt går inte att förlora. Det är ju din åsikt det handlar om.

Vi leker i stället med tanken att folkpartiets partiledare Jan Björklund propagerar för betyg på dagisnivå.
”Käbbel.”, konstaterar Stefan Löfven.
Björklund lyssnar inte. Hans åsikt är ju redan framförd. Dessutom är Löfven Sosse. Bah.

Löfven går vidare i debatten och föreslår att samtliga medlemmar på fackförbundet IF Metall borde ha tillgång till gratis glass. Anna Kinberg-Batra kliver in och ifrågasätter tanken. Dessvärre har Löfven slutat lyssna, han har satt på sig hörlurarna och rattat in det senaste avsnittet av P3-dokumentär. Batra går inte att ta på allvar ändå. En borgarbracka som hatar lantisar. Äeh.

Så där fungerar det förstås inte heller. Men det är skrämmande nog att det är svårt att avgöra vilket scenario som är troligast.

På sociala medier råder samma klimat. Artisten Zara Larsson skriver en krönika på klickfabriken Nyheter 24 och helt plötsligt har SM i ordbajs gått av stapeln. Live på Facebooks kommentatorsfält. Vinner gör den som står på sig. Eller den som är bäst på att använda caps lock. Förlorar gör den som föredrar att väga in andras åsikter först. Hen skulle ju nämligen aldrig ge sig in i debatten.

Problemet finns även på våra idrottsarenor. Ta avstånd från dina motståndare, både på och utanför planen. Och ta absolut inte in intryck från din största rival. Risken är att du lär dig något. Kanske ett bättre passningsspel – eller ett bättre försvar? Äsch, det är Bajen vi snackar om, inte kan de vara bättre än oss?

Jag antyder inte att vi ska börja stryka varandra medhårs. Men våga kosta på dig en lättare klapp. Ta ett glas vatten. Svälj stoltheten. Det går inte alltid att ha rätt.

Niklas Svensson